Πέμπτη 22 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Κανονισμός - χαράτσι στους οικότροφους

"Μηνιαία συμβολή" των φοιτητών και 15.000 δραχμές για την είσοδο, προβλέπει το σχέδιο του νέου κανονισμού

Τα έντονα και πολύμορφα προβλήματα που δημιουργούν στη λειτουργία των φοιτητικών εστιών, η υποχρηματοδότησή τους από το κράτος αλλά και η αδυναμία των φοιτητικών και σπουδαστικών εστιών που υπάρχουν σήμερα να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των φοιτητών και σπουδαστών, επιχειρεί να λύσει η αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των εστιών.

Ηδη έχει υποβληθεί για έγκριση στα ΔΣ των οικοτρόφων των Εστιών και στις αρμόδιες Εφορείες, σχέδιο νέου κανονισμού λειτουργίας των φοιτητικών και σπουδαστικών εστιών, που προβλέπει αλλαγές στην εισαγωγή των φοιτητών στις εστίες αλλά και στην οικονομική διαχείριση.

Με τον νέο κανονισμό προβλέπεται ότι οι οικότροφοι των εστιών καταβάλλουν κάθε μήνα μια οικονομική συμβολή η οποία ορίζεται πάντοτε με απόφαση του ΔΣ του ΕΙΝ και θα τη διαχειρίζεται το ΔΣ της εστίας. Διευκρινίζεται στον κανονισμό ότι δεν πρόκειται για μίσθωμα αλλά συνιστά μερική μόνο συμμετοχή στα έξοδα λειτουργίας, συντήρησης, πολιτιστικών δραστηριοτήτων κλπ., η οποία συμμετοχή θα αυξάνεται με απόφαση του ΔΣ του ΕΙΝ και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από την εστία. Το γεγονός ότι δεν ορίζεται το ύψος της οικονομικής αυτής συμμετοχής και με δεδομένο ότι τα έξοδα για τη λειτουργία των εστιών είναι μεγάλα (με πρόχειρους υπολογισμούς, για τη συντήρηση μόνο των εστιών χρειάζονται 3 δισ.), προκαλεί στους φοιτητές ερωτηματικά για το κατά πόσο θα συνεχίσει να είναι δωρεάν η διαμονή στις εστίες. Το παραπάνω χρηματικό ποσό προβλέπεται αυστηρά ότι ο οικότροφος θα πρέπει να το καταβάλει μέσα στο πρώτο 10ήμερο του μήνα. Σαν μέτρο πίεσης μάλιστα, προβλέπεται ότι ο φοιτητής που δεν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις στην εστία, δεν μπορεί να πάρει πτυχίο ή αποφοιτήριο.

Παράλληλα προβλέπεται ότι οι φοιτητές με την εισαγωγή τους στην εστία θα καταβάλλουν με την είσοδό τους σε αυτήν 15.000 δραχμές ως εγγύηση για πιθανές ζημιές κατά την περίοδο της διαμονής τους.

Προβλέπεται επίσης ότι η διάρκεια παραμονής των φοιτητών στις εστίες δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των εξαμήνων σπουδών σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος όπου φοιτούν. Στο πάγιο δηλαδή αίτημα του σπουδαστικού κινήματος για τη δημιουργία περισσότερων εστιών προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες, το ΕΙΝ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ζήτηση πετώντας στο δρόμο τους φοιτητές που για οποιονδήποτε λόγο θα χάσουν έστω ένα εξάμηνο. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η θεσμοθέτηση ποσοστού εισαγωγής στις εστίες 50% πρωτοετών και 50% για τους παλιούς.

Ο "Ρ" μίλησε με την Π. Καρβέλη,από τη Διεύθυνση Εστιακών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του ΕΙΝ, η οποία επισήμανε ότι "οι εστίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησής τους οπότε πρέπει να βρεθούν κάποιοι άλλοι πόροι". Σημείωσε επίσης ότι το ποσό αυτό που θα καταβάλλουν οι φοιτητές θα επιστρέφεται στους ίδιους τους οικότροφους μέσα από διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες. Η Π. Καρβέλη είπε επίσης ότι η αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας των εστιών εντάσσεται στα γενικότερα πλαίσια των αλλαγών που κάνει το ΕΙΝ στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των φοιτητικών και σπουδαστικών εστιών.

Για τη διάταξη που προβλέπει ότι ο οικότροφος προκειμένου να πάρει πτυχίο θα πρέπει να έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις και να παραδώσει το δωμάτιό του σε καλή κατάσταση, η Π. Καρβέλη υποστήριξε ότι το μέτρο αυτό ήδη εφαρμόζεται σε κάποιες εστίες και η διάταξη αυτή προτείνει επέκταση του μέτρου που ήδη ισχύει εκεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς ολοκληρωτική κατάργηση της σίτισης στις φοιτητικές εστίες; (2011-10-06 00:00:00.0)
Διώξεις με στόχο την τρομοκράτηση όσων αγωνίζονται (1999-03-30 00:00:00.0)
Πρακτικές της χούντας ακολουθεί το ΕΙΝ! (1998-12-01 00:00:00.0)
Οχι στο ενοίκιο και τον αντιδραστικό κανονισμό (1997-10-16 00:00:00.0)
Συντονισμένη απάντηση στους εκβιασμούς για ενοίκιο (1997-10-15 00:00:00.0)
Στο κενό η προσπάθεια για επιβολή ενοικίου (1996-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ