Πέμπτη 22 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
... Συναγωνισμός στην κοροϊδία των συνταξιούχων

Διάλογο όλο το χρόνο και τίποτε παραπάνω απ' την εισοδηματική πολιτική, δήλωσε χτες ο Γ. Παπαντωνίου. "Δε νοείται η επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ΗΕΑ", δήλωσε και ο Ι. Στράτος

Σε... συναγωνισμό πλέον ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη έχει εξελιχτεί η κοροϊδία των συνταξιούχων. Κι όχι μόνο αυτό. Ακόμα και οι δηλώσεις των ίδιων κυβερνητικών στελεχών διαφέρουν από μέρα σε μέρα και γι' αυτόν τον περίφημο "κοινωνικό διάλογο".

Χτες, λοιπόν, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου δήλωσε: "Αμεσα δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης των συντάξεων. Θα ξεκινήσει διάλογος με τους εκπροσώπους όλων των αρμόδιων φορέων (συνταξιούχοι, υπουργεία, ταμεία κτλ.), ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 1996". Ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα γίνουν αυξήσεις το 1997, ο υπουργός προτίμησε να φύγει και να μην απαντήσει.

Στις 19.2.1996 ο Γ. Παπαντωνίου, μιλώντας στο "Φλας" - εκτός απ' τα "εξτρά" κατώτατα όρια των 100.000 δραχμών - δήλωσε και τα εξής: "... Το βασικό τους αίτημα ήταν αλλάξει ο ασφαλιστικός νόμος της ΝΔ σε ό,τι αφορά τη σύνδεση. Και αυτό το ζήτημα υποσχόμαστε να το αντιμετωπίσουμε σύντομα".

Τη διαβεβαίωση ότι "η κυβέρνηση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 1996 θα βρει οριστική απάντηση" στη σχέση "της εξέλιξης των συντάξεων με τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις και την εξέλιξη των κατωτάτων ορίων συνταξιοδότησης", εισέπραξαν οι συνταξιούχοι στις 23.11.1996 απ' τον τότε πρωθυπουργεύοντα υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο,ο οποίος προήδρευσε διυπουργικής σύσκεψης, με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Οικονομίας Αλ. Παπαδόπουλου και Εργασίας - τότε - Στ. Τζουμάκα.

Για την επιβάρυνση του ΙΚΑ με 100 δισ. ανησύχησε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος,για να απορρίψει την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Βέβαια ο πρόεδρος του ΣΕΒ ξέχασε ότι ο μεγάλος οφειλέτης του ΙΚΑ είναι ο ιδιωτικός τομέας, καθώς οφείλει τα 198,98 δισ. απ' τα 234,178 δισ. συνολικά - και χωρίς τα πρόσθετα τέλη - βεβαιωμένα χρέη. "Δε νοείται, πρόσθεσε ο Ι. Στράτος, να γίνει μια τέτοια ρύθμιση, που να επιβαρύνει τις εισφορές εργοδοσίας και εργαζομένων, η οποία αντίστοιχα θα είχε μια επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής αφ' ενός και στη μείωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας αφ' ετέρου. Αρα αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Εάν και εφόσον μπορεί να προκύψουν κονδύλια από τον προϋπολογισμό, που δεν το βλέπουμε εύκολο, αυτό θα μπορούσε να μελετηθεί. Εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να προχωρήσουμε σε λύσεις που δε θα είναι επαρκώς μελετημένες". Ο Ι. Στράτος επανέλαβε την πρόταση του ΣΕΒ για τη "δυνατότητα οι αυξήσεις των κατώτατων συντάξεων να είναι συσχετισμένες με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι όπως γίνεται αυτό σήμερα".

Πάντως, οι συνταξιούχοι ετοιμάζονται για την πανελλαδική συγκέντρωση της 12ης Μάρτη του 1996. Για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλου και εκπροσώπων της ΣΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ