Πέμπτη 22 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ΣΕΒ αξιώνει περισσότερη τόλμη απ' την κυβέρνηση

Μεταφέροντας τις απαιτήσεις των βιομηχάνων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ - μετά τα εύσημα που ο ίδιος έδινε στην κυβέρνηση για την πολιτική της - χτες, διατύπωνε παράπονα για "ατολμία" στις ιδιωτικοποιήσεις και γενικότερα στη συρρίκνωση του κράτους

Περισσότερη τόλμη απαιτούν οι βιομήχανοι απ' την κυβέρνηση στα θέματα της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ, της περικοπής των δημοσίων δαπανών, της κατάργησης των "άχρηστων" υπηρεσιών του δημοσίου τομέα και γενικότερα στην ικανοποίηση των αξιώσεων που οι ίδιοι κατά καιρούς προβάλλουν, με κριτήρια τη διεύρυνση της κερδοσκοπικής τους ασυδοσίας. Το θέμα της κυβερνητικής "ατολμίας", έθιξε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος,στην καθιερωμένη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, μεταφέροντας ταυτόχρονα τις ανησυχίες των βιομηχάνων για το "δύσκολο πολιτικό κλίμα" που επικρατεί, παρότι 10 περίπου μέρες πριν ο ίδιος - εκπροσωπώντας τον κλάδο του - είχε επικροτήσει τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΕΒ προβάλλοντας, χωρίς προσχήματα τις αξιώσεις των βιομηχάνων για την "εδώ και τώρα" ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, χαρακτήρισε "άτολμο" το σχετικό νομοσχέδιο, που προωθεί η κυβέρνηση. Με αφορμή το περιεχόμενο του ίδιου νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ, κατηγόρησε την κυβέρνηση και για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο καθώς και της μη ικανοποιητικής απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων. Ειδικότερα για το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του υποτιθέμενου "εκσυγχρονισμού", ο Ι. Στράτος εκφράζοντας το παράπονο ότι η κυβέρνηση δεν καταγράφει σε αυτό τις πλήρεις υποδείξεις που οι ίδιοι είχαν κάνει, τόνισε ότι χαρακτηρίζεται από ατολμία κυρίως σε τρία σημεία:

  • Στην... "ανάμειξη" των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου με τις επιχειρήσεις που ασκούν οικονομική πολιτική, σημείο που όπως είπε δημιουργεί μία σύγχυση, και πρέπει να ξεκαθαριστεί. Εμείς, υποστήριξε χαρακτηριστικά,"ζητήσαμε εξυγίανση στις ΔΕΚΟ που ασκούν οικονομική πολιτική", αποκαλύπτοντας τα πραγματικά τους ενδιαφέροντα που βέβαια δεν είναι η εξυγίανση του δημόσιου τομέα αλλά το "φιλέτο" που θα προκύψει γι' αυτούς.
  • Στην... "απεξάρτηση" των ΔΕΚΟ απ' την κρατική παρέμβαση, η οποία όπως υποστήριξαν δεν εξασφαλίζεται απ' το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και
  • Στη μεγαλύτερη ανάμειξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη διοίκηση των ΔΕΚΟ που οι ίδιοι είχαν προτείνει και δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

Αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι οι εκάστοτε υπουργοί πρέπει να προχωρήσουν με περισσότερη τόλμη και πιο αποτελεσματικά, "έστω - όπως είπε χαρακτηριστικά - και αν βρεθούν στο σκαμνί της δικαιοσύνης"!

Στο σημείο αυτό και αναφερόμενος στη μετοχοποίηση του ΟΤΕ, για την οποία τόνισε ότι δεν προδιαγράφει αλλαγή ρυθμών, επέκρινε τους υπουργούς που προχωρούν σε εξαγγελίες χωρίς να τις πραγματοποιούν. Διαμαρτυρήθηκε επίσης για τους χαμηλούς ρυθμούς απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων κατηγορώντας την κυβέρνηση για καθυστερήσεις, οι οποίες όπως είπαν δε θα είναι δικαιολογήσιμες εάν συνεχιστούν στο μέλλον. Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν και στο θέμα της υλοποίησης των μεγάλων έργων τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "εκτός απ' το Μετρό δεν προχωράει κανένα άλλο".

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ απέδωσε τις καθυστερήσεις και τις "ατολμίες" στο "δύσκολο πολιτικό κλίμα" το οποίο όπως είπε οφείλεται στις "ενδογενείς δυσκολίες που υπήρχαν στο ΠΑΣΟΚ και η νέα κυβέρνηση δεν κατάφερε να τις ξεπεράσει καθώς και στις νέες δυσκολίες που προστέθηκαν με τους χειρισμούς στα θέματα εξωτερικής πολιτικής".

Τέλος, στη χτεσινή συνέντευξη ο Ι. Στράτος επανέλαβε το αίτημα των βιομηχάνων για δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών, κατάργηση των δημοσίων υπηρεσιών που δεν προσφέρουν έργο και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημόσιου τομέα.

Χ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ