Πέμπτη 22 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Δεκαπενθήμερη παράταση για τη φέτα

Μετά από αίτημα της Δανίας, αναβλήθηκε για δύο βδομάδες η λήψη οριστικής απόφασης για την κατοχύρωση της αποκλειστικής ονομασίας "ελληνική φέτα"

Μετά από αίτημα της Δανίας, η Κομισιόν ανέβαλε για δύο βδομάδες τη λήψη οριστικής απόφασης, σχετικά με την ελληνική φέτα και την κατοχύρωση της αποκλειστικής χρήσης του ονόματος εντός της κοινοτικής αγοράς. Στη χτεσινή τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση, η Δανέζα επίτροπος, Ρ. Μπιέρεγκαρντ,κάνοντας επίκληση του εσωτερικού κανονισμού, απαίτησε και πέτυχε την παράταση των δύο βδομάδων, με το αιτιολογικό ότι απαιτούνται νέες διαβουλεύσεις για το όλο θέμα. Ο δανικός ελιγμός "πάγωσε" όλο το "πακέτο" των 318 κοινοτικών προϊόντων - εκ των οποίων 45 ελληνικά - για τα οποία η Κομισιόν προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας να προστατεύονται από την κοινοτική νομοθεσία, και αυτό γιατί ο αρμόδιος επίτροπος Αυστριακός, Φρ. Φίσλερ,"αρνήθηκε" να διαχωρίσει τη φέτα από τον κατάλογο των υπόλοιπων προϊόντων, όπως απαιτούσε η δανική πλευρά. Ετσι, ο κοινοτικός κανονισμός 2081/92 για την προστασία ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) και γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) παραμένει εκκρεμής.

Η Δανία ζήτησε παράταση γιατί έχει εξαπολύσει μια τεράστια διπλωματική εκστρατεία, η οποία έχει δύο, τουλάχιστον, στόχους: ή να αφαιρέσει από την ελληνική φέτα την αποκλειστικότητα του ονόματος, ώστε να πουλιέται και το δανικό παρασκεύασμα από αγελαδινό γάλα ως "φέτα", ή αν δεν πετύχει αυτό το μέγιστο στόχο, να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που θα επιτρέπει στη Δανία να εξάγει εκτός Κοινότητας σε συσκευασία με επιγραφή "φέτα Δανίας". Η δανική "φέτα" από αγελαδινό γάλα εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες στην παγκόσμια αγορά, κυρίως σε αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής, και η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης πιέζει, γιατί υπάρχει μεγάλη αναταραχή στους Δανούς γαλακτοπαραγωγούς, αλλά και γιατί θα χάσει τις κοινοτικές εξαγωγικές επιδοτήσεις. Αν οι πιέσεις αποτύχουν και η ελληνική φέτα κατοχυρωθεί, τότε, από τον Ιούνη του 1997, η Δανία και η Ολλανδία θα υποχρεωθούν να αφαιρέσουν από τη συσκευασία τη λέξη "φέτα".

Τα συμφέροντα είναι χοντρά και τις επόμενες μέρες "ο πόλεμος της φέτας" θα οξυνθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ