Πέμπτη 22 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκρηξη βόμβας σε τρένο!

Το σταθμό της ιταλικής Μπολόνια θύμιζε χτες ο σταθμός του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη. Ευτυχώς δεν υπάρχουν θύματα

Τυφλό χτύπημα με βόμβα χωρίς όμως θύματα και με άγνωστους τους τελικούς αποδέκτες, σημειώθηκε χτες το απόγευμα στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης. Η έκρηξη - μυστήριο σε βαγόνι της αμαξοστοιχίας 7633 που εκτελούσε το δρομολόγιο Σόφια Θεσσαλονίκη, έχει αναστατώσει τις διωκτικές αρχές της πόλης και τη διοίκηση του ΟΣΕ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η έκρηξη που προκλήθηκε στις 5.15 το απόγευμα σε ελληνικό βαγόνι, οφείλεται σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που ήταν τοποθετημένος στο πάτωμα της τουαλέτας του βαγονιού. Αν η έκρηξη είχε γίνει λίγη ώρα νωρίτερα ή στις 11 το βράδυ θα θρηνούσαμε δεκάδες θύματα. Από την ισχυρή έκρηξη δημιουργήθηκε μεγάλος κρατήρας και άνοιγμα περίπου 5 μέτρων, ενώ εκσφενδονίστηκαν σε απόσταση μέχρι και 100 μέτρα λαμαρίνες και άλλα μεταλλικά μέρη του βαγονιού. Από το ισχυρότατο ωστικό κύμα έσπασαν τζάμια σε γύρω σπίτια.

Η αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Σόφια - Θεσσαλονίκη. Στις μία χτες το μεσημέρι έφυγε από το σταθμό του Στρυμόνα όπου προστέθηκαν στο συρμό άλλα δύο βαγόνια, ένα βουλγάρικο και ένα ελληνικό. Εφτασε στο σταθμό Θεσσαλονίκης στις 2.40 το μεσημέρι. Αφού αποβιβάστηκαν οι επιβάτες μεταφέρθηκε 300 μέτρα παραπέρα στο μηχανοστάσιο για καθαρισμό προκειμένου να είναι έτοιμη για αναχώρηση επιστροφής στις 11 το βράδυ. Λίγα λεπτά πριν την έκρηξη είχαν κατέβει από τα βαγόνια οι καθαρίστριες. Η αμαξοστοιχία μετέφερε 15 επιβάτες που είχαν επιβιβαστεί στη Βουλγαρία.

Να πούμε πως συνήθως αυτά τα δρομολόγια έχουν αυξημένη κίνηση και σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις πιθανά οι δράστες απέβλεπαν σε χτύπημα που θα είχε ανθρώπινα θύματα. Επίσης να αναφέρουμε πως ο τεράστιος χώρος στου σιδηροδρομικού σταθμού δε φυλάσσεται οπότε δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο εκρηκτικός μηχανισμός να τοποθετήθηκε αφού τα βαγόνια μπήκαν στο χώρο.

Πολλά και διάφορα είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν για τους λόγους που κάποιοι προχώρησαν σ' αυτό το χτύπημα. Ενας από αυτούς είναι το ενδεχόμενο να ήθελαν να δημιουργήσουν ένταση στις σχέσεις Βουλγαρίας - Ελλάδας ενόψει μάλιστα και της συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες για τον αγωγό πετρελαίου. Αλλος λόγος είναι η δημιουργία γενικότερης έντασης στην περιοχή ή η πυροδότηση νέας κρίσης στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία. Τελευταίο αναφέρεται το ενδεχόμενο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανθρώπων και ομάδων του υποκόσμου.

Πάντως άνθρωποι που εργάζονται στον ΟΣΕ, έλεγαν απλά πως η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία έχει μετατραπεί σε βασικό μέσο μεταφοράς ναρκωτικών και όπλων. Πολλές φορές έχουν βρεθεί σε κρύπτες κάτω από το βαγόνι, μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και πακέτα με πυρομαχικά και όπλα. Οπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία στις έρευνες θα υπάρξει συνεργασία και με τη βουλγάρικη αστυνομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ