Πέμπτη 22 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Πινακοθήκη" του ... Παρασκηνίου

20 χρόνια "Παρασκήνιο", με τη συλλογή του Γιώργου Κωστάκη

Με τη συλλογή του Γιώργου Κωστάκη στην Εθνική Πινακοθήκη, γιορτάζει σήμερα η εκπομπή "Παρασκήνιο" τα είκοσι χρόνια παρουσίασής της στη μικρή οθόνη. Μια μακρόχρονη τηλεοπτική ζωή, που εξακολουθεί να δίνει λαμπερές σταγόνες "ζωής" και πολιτισμού, στη φλύαρη και ανούσια, τις περισσότερες φορές, τηλεοπτική μας πραγματικότητα. Προσωπικότητες της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής της χώρας μας, πολιτιστικά και κοινωνικά γεγονότα έχουν φιλοξενηθεί και αναδειχτεί από το "Παρασκήνιο", που προβάλλεται εδώ και δύο δεκαετίες από την ΕΤ - 1. Εκατόν δύο σκηνοθέτες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, με τη συνεργασία οχτώ δημοσιογράφων, σκηνοθέτησαν 628 θέματα πολιτιστικού, πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος στην εκπομπή της ομάδας Cinetic "Παρασκήνιο".

Θέμα της σημερινής εκπομπής είναι η συλλογή του ελληνικής καταγωγής συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη, που φιλοξενείται αυτό το διάστημα στην Εθνική Πινακοθήκη. Ζωγράφος και συλλέκτης της σημαντικότερης συλλογής έργων Ρώσων πρωτοποριακών καλλιτεχνών ο Γιώργος Κωστάκης, γιος Ζακυνθινού καπνεμπόρου, γεννήθηκε στη Μόσχα το 1912. Γύρω στα 1930 άρχισε να συλλέγει πορσελάνες και ασημικά, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του '40 στράφηκε προς τη ρώσικη πρωτοπορία, κυρίως στους κονστρουκτιβιστές της περιόδου 1900 - 1930. Χωρίς να έχει κάνει ιδιαίτερες σπουδές, άρχισε τη συλλογή του, από καθαρή αγάπη προς την τέχνη. Προσέγγισε το υλικό του με μια μεγάλη αγάπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκτός από τα ζωγραφικά έργα, τα γλυπτά και τις κατασκευές, συγκέντρωσε με μεγάλη ευλάβεια, πλήθος από μικρά προσχέδια. Ετσι, στην έκθεση παρουσιάζονται ακόμη και κάρτες, αλλά και σχεδιάσματα σε μικρά χαρτιά, τα οποία αποτελούσαν την πρώτη ιδέα μεγάλων συνθέσεων. Ο Κωστάκης τα συγκέντρωσε και τα φύλαξε με την ίδια στοργή και αγάπη που συγκέντρωνε και τα μεγάλα έργα. Στην έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη, περιλαμβάνονται τα έργα που ο συλλέκτης δώρισε στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας, καθώς και έργα που βρίσκονται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, αλλά και σε άλλα μεγάλα μουσεία του κόσμου. Στη συλλογή παρακολουθεί κανείς, όλη την εξέλιξη της τέχνης στη Ρωσία των αρχών του αιώνα.

Για τη σημασία της ρωσικής πρωτοπορίας στη ζωγραφική και τις άλλες τέχνες, τη σχέση τους με τα αντίστοιχα κινήματα της υπόλοιπης Ευρώπης, τη σύνδεσή τους με τη ρώσικη επανάσταση, αλλά και για την προσωπικότητα του Γιώργου Κωστάκη, μιλούν στο "Παρασκήνιο" η Αννα Καφέτζη, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, ο ζωγράφος Χρόνης Μπότσογλου, καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ο Δημήτρης Δημητρούλης, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, ο συνθέτης Χάρης Ξανθουδάκης, καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο συγγραφέας Ανδρέας Παγουλάτος και η κόρη του συλλέκτη, Αλίκη Κωστάκη. Η σκηνοθεσία είναι του Τάκη Χατζόπουλου (ΕΤ - 1 18.20).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ