Πέμπτη 22 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μνήμες "μπαλαούρου" ξύπνησε το ΑΙΓΑΙΟΝ

Συνταξιούχος ναυτικός, που αγνοείται από τη Δευτέρα, πιθανολογείται πλέον ότι δε βγήκε ποτέ από το αντλιοστάσιο του πλοίου, στο οποίο δούλευε την ώρα της φωτιάς

Τις πλέον φριχτές μνήμες από την εγκληματική δράση των εφοπλιστών εις βάρος των ναυτεργατών, μνήμες από την εποχή όπου για να εισπραχτεί στο ακέραιο η ασφάλεια του πλοίου, σε περίπτωση ναυαγίου, έπρεπε να υπάρχει και νεκρός, την εποχή, δηλαδή, που κλείδωναν ναυτικούς στο μπαλαούρο και τους φουντάριζαν μαζί με το πλοίο, τέτοιες μνήμες ανακαλεί η περίπτωση του επιβατικού πλοίου ΑΙΓΑΙΟΝ, που κάηκε προχτές στο νέο μόλο Δραπετσώνας και κείτεται τώρα βουλιαγμένο πλάι στη βραχονησίδα Αταλάντη, έξω από το λιμάνι του Πειραιά, έχοντας όμως, κατά πάσα πιθανότητα, πάρει μαζί του και έναν ναυτικό! Το καθεστώς γαλέρας, που αποδεδειγμένα πλέον επικρατούσε στο πλοίο και αυτού του εκλεκτού της κυβέρνησης εφοπλιστή Αγαπητού,ίσως και να μην είχε αποκαλυφθεί, αν ο ναυτικός ήταν αλλοδαπός. Αν, δηλαδή, δεν τον έψαχνε κανείς από τη Δευτέρα που εξαφανίστηκε μέχρι χτες, που με τρόμο πλέον άρχισε να προετοιμάζεται το κλίμα για τη σκληρή παραδοχή: Οτι ο συνταξιούχος ναυτικός, ο μηχανοδηγός Α. Στέφας,66 χρόνων, που βρισκόταν την ώρα της φωτιάς στο σύγχρονο ανάλογο του μπαλαούρου, στο αντλιοστάσιο, στην πλώρη του καραβιού, κάτω από το γκαράζ, δε βγήκε από εκεί ποτέ!

Η αποκάλυψη της τραγωδίας θύμισε επίσης στους νεότερους την περίπτωση του ΑΝΑΤΖΕΛ ΓΚΡΕΙΤΝΕΣ του Αγγελικούση, του γκαζάδικου, στου οποίου - τρεισήμισι μήνες μετά την έκρηξη που είχε σημειωθεί σ' αυτό - το νούμερο 4 τάνκι είχε ανακαλυφθεί το σαπουνοποιημένο πτώμα του εργάτη Χαρίτου Νικολόπουλου, που θεωρούνταν γενικώς αγνοούμενος.

Το κουβάρι για την αποκάλυψη της νέας τραγωδίας άρχισε να ξετυλίγεται μετά από κινητοποίηση της Ενωσης Θερμαστολαδάδων "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", όταν έφτασε στους συνδικαλιστές, από εργάτες που δούλευαν στο πλοίο, η πληροφορία ότι ο συνταξιούχος μηχανοδηγός μάλλον δε γύρισε σπίτι του. Η επίσημη κινητοποίηση για την ανεύρεση του Α. Στέφα άρχισε όταν η γυναίκα του ανέφερε την Τρίτη στο Λιμεναρχείο ότι ο άνδρας της δε γύρισε σπίτι μετά την πυρκαγιά. Την ίδια ώρα εκπρόσωποι της εταιρίας έλεγαν στην οικογένειά του ότι ο δικός τους βρίσκεται σε κάποιο νοσοκομείο!

Οι εγκληματικές ευθύνες όλης της αλυσίδας των υπευθύνων αναδεικνύονται από το γεγονός ότι μόλις μία βδομάδα πριν οι συνδικαλιστές του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" είχαν καταγγείλει στο Λιμεναρχείο και το υπουργείο Ναυτιλίας ότι στο ΑΙΓΑΙΟΝ ο Αγαπητός απασχολεί ανασφάλιστους, εννιά τον αριθμό, ανάμεσά τους αποδείχτηκε ότι ήταν και ο συνταξιούχος Α. Στέφας.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"Γ. Μανουσογιαννάκης μάς δήλωσε: "Με τον πιο τραγικό τρόπο ήρθε στην επιφάνεια ένα πρόβλημα που συνεχώς και για χρόνια τώρα καταγγέλλουμε: Το καθεστώς ασυδοσίας που δρουν οι εφοπλιστικές εταιρίες, αλλά και η εγκληματική αδιαφορία και ανοχή που επιδεικνύει το ΥΕΝ και το Λιμεναρχείο. Χρειάστηκε να περάσουν 28 ώρες για να γίνει αντιληπτό ότι πιθανόν ένας συνάδελφός μας να ακολούθησε στο βυθό της θάλασσας το πλοίο. Το γεγονός αυτό είναι τρομακτικό. Πιθανόν να μη μαθαίναμε ποτέ για τον τυχόν θάνατό του. Είχαμε ζητήσει να γίνει έλεγχος στο πλοίο. Η αδιαφορία του Λιμεναρχείου βοήθησε στο να έχουμε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα. Οι ευθύνες τους δεν ξεπλένονται από μία ΕΔΕ, που ενδεχομένως θα καθιστά υπεύθυνο κάποιο λιμενοφύλακα και θα συνεχίσουμε στο ίδιο τροπάρι. Χρειάζονται αυστηρά και αποφασιστικά μέτρα για τη ριζική αντιμετώπιση της "μαύρης εργασίας" και την προστασία της ζωής των εργαζομένων".

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Σφυρίου αρκέστηκε να ανακοινώσει χτες ότι με το θέμα ασχολείται ήδη εισαγγελέας και γίνεται ανάκριση από το Β Λιμενικό Τμήμα. Δόθηκε επίσης εντολή για διενέργεια εξέτασης και είχε δοθεί εντολή "καιρού επιτρέποντος" να βουτήξουν δύτες για να ψάξουν στο πλοίο. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα στείλει διαταγή στα Λιμεναρχεία να κάνουν ελέγχους για τους ανασφάλιστους που απασχολούνται σε πλοία.

Γ. Δ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δύο ναυτεργάτες τραυματίστηκαν από έκρηξη στο μηχανοστάσιο (2018-05-03 00:00:00.0)
Θέλουν να «ξηλώσουν» ειδικότητες ναυτεργατών (2008-09-17 00:00:00.0)
Σα να μη δουλεύουν σε πλοίο... (2003-02-27 00:00:00.0)
Σύλληψη πλοιοκτήτη (1999-08-26 00:00:00.0)
Απλήρωτοι στο "Μαριέττα 2" (1997-05-10 00:00:00.0)
Οργιάζει η "μαύρη εργασία" δίπλα στο... Λιμεναρχείο! (1995-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ