Παρασκευή 23 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΖΗΚΑ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΥΟΣΜΟΥ
Εχει προοπτικές ανάπτυξης

- Αντιδράσατε στο κλείσιμο της Δημοτικής Επιχείρησης Ευόσμου. Γιατί, τι είναι αυτό που την κάνει σημαντική;

- Είναι μια εταιρία που κατασκευάζει γεωργικά μηχανήματα, παιδικές χαρές και είδη για αθλητικές εγκαταστάσεις. Εχει το μονοπώλιο στην κατασκευή της ζάντας για τρακτέρ και μάλιστα κάνει εξαγωγές στη Βουλγαρία και σε κάποιες αραβικές χώρες. Δεν υπάρχει κανένας άλλος κατασκευαστής στη χώρα μας. Ετσι πολλές από τις ντόπιες ανάγκες καλύπτονται με εισαγωγές. Η επιχείρηση λειτουργούσε από το 1955. Οταν απεβίωσε ο ιδιοκτήτης, οι εργαζόμενοι στηριζόμενοι από το δήμο προχώρησαν στο πρώτο πείραμα αυτοδιαχείρισης. Στη συνέχεια το 1987 ο δήμος ανέλαβε τη λειτουργία της επιχείρησης. Αγόρασε από την ΕΤΒΑ ένα μεγάλο οικόπεδο 1.800 μέτρων στη Σίνδο και από το 1989 ξεκίνησε δυναμικά την προσπάθεια ανάπτυξής της. Στόχος του δήμου ήταν να δημιουργήσει μια κοινωφελή επιχείρηση που θα συνέβαλε στη διατήρηση και κυρίως στην αύξηση των θέσεων εργασίας, (θα έδινε δουλιά δηλαδή στον κόσμο) θα μπορούσε να προμηθεύει τους ΟΤΑ με προϊόντα σε καλύτερες τιμές και θα έφερνε ένα επιπλέον έσοδο στο δήμο. Αυτό φαίνεται από την ιδρυτική πράξη όπου προβλέπεται πως το 20% των κερδών θα πηγαίνει στους εργαζόμενους, το 40% για εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού και το υπόλοιπο 40% θα έμενε στο δήμο για έργα ανάπτυξης.

- Σήμερα όμως η επιχείρηση έφτασε να χρωστά περισσότερα από 300 εκατομμύρια δραχμές στα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές της. Ποιος πιστεύετε ότι ευθύνεται για το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο;

- Πρέπει να σημειώσω πως τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας της η επιχείρηση είχε κέρδη. Από το '90 όμως που άλλαξε η διοίκηση του δήμου εγκαταλείφθηκε κάθε προσπάθεια στήριξης και ανάπτυξής της. Δεν υπήρχε πολιτική βούληση, αντίθετα κυριαρχούσε η αδιαφορία. Εξάλλου η σημερινή διοίκηση έχει δηλώσει καθαρά πως δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει τις δημοτικές επιχειρήσεις. Δεν πλήρωναν έγκαιρα τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν πολλά χρέη μόνο από τις προσαυξήσεις. Ταυτόχρονα, κάθε χρόνο, η επιχείρηση παρουσίαζε αύξηση των παραγγελιών. Μόνο για το Γενάρη και το Φλεβάρη του '96 έχει αναλάβει παραγγελίες 100 εκατομμυρίων δραχμών. Αυτό σημαίνει πως η επιχείρηση μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της και να γίνει κερδοφόρα.

- Πώς μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα ώστε να μην κλείσει η επιχείρηση;

- Εμείς πιστεύουμε πως πρέπει άμεσα να γίνει εξυγίανση της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα να παγώσουν τα χρέη από τις προσαυξήσεις και να ρυθμιστούν τα υπόλοιπα. Χρειάζεται όμως η πολιτική βούληση και η στήριξη από την κυβέρνηση και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Αν υιοθετηθούν οι προτάσεις μας, που είναι και προτάσεις των εργαζομένων και προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσης, η επιχείρηση θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Το μόνο που χρειάζεται είναι κεφάλαιο κίνησης και αυτό μπορεί να το αποκτήσει εισπράττοντας τα χρήματα (35 εκατομμύρια) που της οφείλουν διάφοροι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ. Είμαστε σίγουροι ότι η Δημοτική Επιχείρηση Ευόσμου έχει προοπτικές ανάπτυξης και μπορεί αν στηριχτεί να παίξει πραγματικά το ρόλο μιας κοινωφελούς επιχείρησης, αποτελώντας τον βασικό και φθηνό προμηθευτή των περιφερειακών ΟΤΑ.

Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ