Παρασκευή 23 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ αντί εργατικών κατοικιών!

Στη Βουλή συζητήθηκε χτες, με πρωτοβουλία βουλευτή του ΚΚΕ, μια ακόμα σκανδαλώδης παροχή του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Αποστάσεις από τις ενέργειες της τότε διοίκησης του Οργανισμού κράτησε ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Κανελλόπουλος

Την παρεμβολή διαπλεκόμενων συμφερόντων στην υπόθεση της σκανδαλώδους παραχώρησης ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας,στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, στη γαλλική πολυεθνική ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ,παραδέχτηκε ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Κανελλόπουλος κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Κατσαρού.Ταυτόχρονα, φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις από τις ενέργειες τής τότε διοίκησης του ΟΕΚ - πρόεδρος ήταν ο γνωστός Θ. Χανακούλας - επιρρίπτοντάς της έμμεσα ευθύνες για την υπόθεση.

"Δε θα διαφωνήσω με το χρονικό όλης αυτής της προσπάθειας που έγινε από την πλευρά του ΟΕΚ και τα συμφέροντα τα οποία ενεπλάκησαν στην πορεία - και δε γνωρίζω ποια ακριβώς είναι - που έφεραν μία αντίθεση, παρά τη διαδικασία που είχε ξεκινήσει για την αγορά από την πλευρά του Οργανισμού. Οι πληροφορίες οι οποίες έχουμε, είναι ότι η ομάδα των συνιδιοκτητών αυτής της έκτασης ζήτησαν να ανακληθεί όλη η διαδικασία της απαλλοτρίωσης και βρήκαν σύμφωνη τη διοίκηση του Οργανισμού. Είναι μία διαδικασία η οποία βασανίζει τον Οργανισμό μία δεκαετία τώρα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Το χρονικό της συγκεκριμένη σκανδαλώδους ρύθμισης έχει ως εξής: Τον Ιούνη του 1991 το ΔΣ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αποφάσισε να ξεκινήσει η διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης 130 στρεμμάτων στην περιοχή της Κοινότητας Νέας Ευκαρπίας προκειμένου να ανεγερθούν εκεί εργατικές κατοικίες. Η απόφαση επικυρώθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας τον Γενάρη του 1992 και η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στη συνέχεια ορίστηκε ως προσωρινή τιμή μονάδας το ποσό των 18.000 δρχ. ανά τετραγωνικό μέτρο. Να σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή και πολλά χρόνια νωρίτερα είχαν αγοραστεί από τον ΟΕΚ εκτάσεις προς 22.000 ή και 24.000 το τετραγωνικό. Ενώ όμως η διαδικασία προχωρούσε για τον καθορισμό της οριστικής τιμής, περιέργως εκτιμήθηκε ότι δε συμφέρει πλέον η απαλλοτρίωση αυτών των κτημάτων με αυτή την τιμή και με νέα απόφαση του ίδιου ΔΣ ανακλήθηκε η απαλλοτρίωση. Αμέσως μετά όμως η έκταση αγοράστηκε από την πολυεθνική και σε σύντομο διάστημα ανεγέρθηκε πολυκατάστημα.

Στο μεταξύ, στην επικαιρότητα επανέρχεται αυτή την περίοδο ένα άλλο σκάνδαλο που ταλαιπωρεί χρόνια τον Οργανισμό, το γνωστό σκάνδαλο Μπολτσή. Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδίκαση της αγωγής του μεγαλοκατασκευαστή, με την οποία ζητά πάνω από 2 δισ. δραχμές αποζημίωση από τον ΟΕΚ, επειδή δεν αγόρασε όπως όφειλε τα 670 διαμερίσματα - "Φρανκεστάιν" του Μπολτσή στο Ρέντη.

Ενώ λοιπόν η δυσοσμία αυτού του σκανδάλου συνεχώς απλώνεται, ο υπουργός Εργασίας με τους διάφορους λεονταρισμούς του, εμφανίζεται θλιβερά μόνος υποστηρικτής της υπόθεσης και των ενεργειών του τέως προέδρου του ΟΕΚ, Θ. Χανακούλα. Ετσι, αν και ο υπουργός αρνείται την ύπαρξη του σκανδάλου, επισημαίνοντας πως μόνο το ΚΚΕ διαβλέπει κάτι τέτοιο, με χτεσινή ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία έρχεται να τον διαψεύσει. Ζητά τη δικαστική και σε βάθος διερεύνηση του "σκανδάλου Μπολτσή, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η δύσοσμη αυτή υπόθεση και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ