Παρασκευή 23 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Τους ρίχνουν στον Καιάδα"

Οταν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρονται στους Τσιγγάνους, μιλούν περισσότερο για τα παραπτώματά τους και λιγότερο για τα προβλήματά τους. Οταν η εκάστοτε κυβέρνηση αναφέρεται στους Τσιγγάνους, υπόσχεται, παρά υλοποιεί, προγράμματα ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία και σεβασμού των ηθών και εθίμων τους. Οταν δήμαρχος, όπως αυτός του Ασπρόπυργου, ουσιαστικά επαινεί την επέλαση των "ράμπο", τα πράγματα γίνονται ανησυχητικά. Οταν η κυβέρνηση καλεί τις κάμερες να απαθανατίσουν την άσκηση κρατικής βίας επί ζωντανών στόχων τα πράγματα είναι, ήδη, επικίνδυνα.

Από άλλα έχουν ανάγκη οι Τσιγγάνοι. Από άλλα έχει ανάγκη ο λαός μας. Δύο κομμουνιστές δήμαρχοι, ένας πρώην στα Ανω Λιόσια και ένας νυν στο Ζεφύρι, καταθέτουν την εμπειρία τους από την ύπαρξη των Τσιγγάνων στην περιοχή τους, μιλούν για ανθρώπους σαν κι όλους εμάς τους άλλους, αποδεικνύουν με τη στάση τους πως το πρόβλημα δε βρίσκεται στους "εγκληματίες Τσιγγάνους", αλλά στην πραγματικά εγκληματική αντίληψη των κυβερνήσεων της αστικής τάξης και διάφορων άλλων σύγχρονων ρατσιστών.

Είναι υπό διωγμόν

Μιλώντας στο "Ρ", ο Σ. Πανάγος, πρώην δήμαρχος Ανω Λιοσίων, τόνισε την αποστροφή του για τα πρόσφατα γεγονότα στον καταυλισμό του Αγ. Λουκά, ενώ όσον αφορά την κατάσταση των Τσιγγάνων της περιοχής Λιοσίων σημείωσε: "Είναι υπό διωγμόν από την ίδια τη δημοτική αρχή. Χαρακτηριστικό της ρατσιστικής πολιτικής που ασκείται είναι ότι δεν τους δίνεται άδεια να χτίσουν σπίτια, παρά το ότι πολλοί απ' αυτούς είναι ιδιοκτήτες οικοπέδων, δεν τους επιτρέπεται να πολιτογραφηθούν, ενώ τα Τσιγγανάκια δε γίνονται δεκτά στα σχολεία".

Οπως καταγγέλλει ο ίδιος, εντελώς μόνοι έχουν αφεθεί οι Τσιγγάνοι που ζουν στο κάμπινγκ, αφού δεν υπάρχει σύστημα αποχέτευσης και ύδρευσης. Μένουν στοιβαγμένοι στους καταυλισμούς, χωρίς καμία υποδομή. "Εχουμε ζητήσει τη δημιουργία Επιτροπής που θα εξετάσει τα προβλήματα των Τσιγγάνων και θα αναζητήσει τις λύσεις, η δημοτική αρχή, όμως, είναι ολοφάνερο ότι θέλει να τους διώξει", σημειώνει.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι επί δημαρχίας Σ. Πανάγου - από το 1982 έως το '90 - είχε θεσπιστεί ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε την εξέταση και τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Τσιγγάνοι από είκοσι κοινωνικούς λειτουργούς. Εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλεις περιοχές που κατοικούνται από Τσιγγάνους, παρέχοντάς τους, έτσι, τη δυνατότητα να χτίσουν σπίτι, ενώ δόθηκαν και αρκετές οικοδομικές άδειες. Οσον αφορά στην πολιτική που ασκεί συνολικά η πολιτεία απέναντι στους Τσιγγάνους, ο Σ. Πανάγος σημειώνει χαρακτηριστικά: "Οι Τσιγγάνοι αντιμετωπίζονται, όπως τα ασθενικά και παραμορφωμένα παιδιά στη Σπάρτη. Τους ρίχνουν στον Καιάδα".

Στο Ζεφύρι

Εκατόν πενήντα εκατομμύρια ζητάει από την κυβέρνηση ο δήμαρχος Ζεφυρίου Κ. Λιάρος και το αίτημά του, που έχει κατατεθεί ήδη από το Νοέμβρη σε όλους τους αρμόδιους, αφορά την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών αυτής της κοινωνικής ομάδας. Η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει την καταβολή 150 εκατομμυρίων για έργα οδοποιίας, αποχέτευσης, ύδρευσης και διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων, που απουσιάζουν εντελώς από το χώρο όπου βρίσκονται τα παραπήγματα - οικισμοί των Τσιγγάνων. Προβλέπει την κατασκευή πολιτιστικού κέντρου, για την πολιτιστική αναβάθμιση αυτής της κατηγορίας του πληθυσμού. Το κόστος του Κέντρου υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια και σκοπός του θα είναι να συμβάλει αποφασιστικά στην ένταξη των Τσιγγάνων στο κοινωνικό σύνολο, μέσα από διάφορα προγράμματα, σεμινάρια, διαλέξεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, τονίζει ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεση συνεργασία του δήμου με την Υπηρεσία Υγιεινής της Νομαρχίας, την Πρόνοια και τα ΝΕΛΕ για να επεξεργαστούν προγράμματα, που η εφαρμογή τους θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των Τσιγγάνων. Ακόμη, ζητά να κατασκευαστούν δύο κάμπινγκ για τους Τσιγγάνους που δεν έχουν μόνιμη κατοικία, ένα στην περιοχή της Δυτικής Αττικής και το άλλο στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Το μοναδικό κάμπινγκ που λειτουργεί σήμερα είναι υποτυπώδες, βρίσκεται στο κέντρο περιοχής, από την οποία σε λίγο θα περνά η λεωφόρος Σταυρού - Ελευσίνας, ενώ περνούν, ήδη, η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Κορίνθου και η λεωφόρος Αιγάλεω, με πρακτικό αποτέλεσμα το διαμελισμό της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ