Παρασκευή 23 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Ψήφος - αντίσταση στην υπαλληλοποίηση

Απέναντι στις ακατάσχετες υποσχέσεις και τα "ιλουστρασιόν προγράμματα", η ΔΑΚ προτείνει το δρόμο της αντίστασης στις επιλογές, που στοχεύουν στη δημιουργία της δικηγορικής ελίτ

Λιγότερες από 48 ώρες έχουν απομείνει μέχρι τη στιγμή που θα ανοίξουν οι κάλπες για να ψηφίσουν οι δικηγόροι της Αθήνας το νέο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου τους, η διάρκεια του οποίου θα είναι τρία χρόνια. Στον προεκλογικό πυρετό αυτών των ημερών, ακούστηκαν μεγάλα λόγια, χύσανε πολλή μελάνη οι υποψήφιοι για τα "προγράμματα" ιλουστρασιόν, υπήρξαν ακατάσχετες υποσχέσεις, ενώ τα ουσιαστικά προβλήματα σκόπιμα αποσιωπήθηκαν.

"Αποκάλυψη τώρα"! Με αυτή τη διακήρυξη, η "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ), ο συνδυασμός που εκπροσωπεί τους νέους και τους μαχόμενους δικηγόρους και με υποψήφιο πρόεδρο τον Βασίλη Δημόπουλο αποδείχνει ότι, παρά τις μικροδιαφορές σε επιμέρους θέματα, υπάρχει ουσιαστική ενότητα στις δυνάμεις που ευθύνονται για το τέλμα στο μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας.

Σε καμιά περίπτωση, δεν αντιμετωπίζουν την ουσία του "δικηγορικού πληθωρισμού" τα προγράμματα των Κ. Νταϊλιάνα, Σ. Πολύδωρα και Α. Ρουπακιώτη. Οπως αναφέρεται στη διακήρυξη της ΔΑΚ, στο πρόγραμμα του Σ. Πολύδωρα, ως λύση για τον "πληθωρισμό", προτείνεται ο περιορισμός του αριθμού των εισαγόμενων στις νομικές σχολές και η αλλαγή του συστήματος των εξετάσεων στους ασκούμενους. Ο Κ. Νταϊλιάνας κάνει λόγο για αναμόρφωση των σπουδών. Ο Α. Ρουπακιώτης προτείνει την αλόγιστη παραγωγή πτυχιούχων, αναμόρφωση των νομικών σπουδών, περιοδικό και τελικό έλεγχο της ικανότητας των υποψηφίων δικηγόρων, προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα.

"Και οι τρεις αυτοί συνδυασμοί, επισημαίνει η ΔΑΚ, ο συντηρητικός, ο κυβερνητικός και ο συμπληρωματικός τους συναινετικός, κραυγάζουν υποκριτικά για τον πληθωρισμό ως πρώτο πρόβλημα και προτείνουν να κλείσουν οι πόρτες του επαγγέλματος".

Η πρόταση αυτή, συνεχίζει η ΔΑΚ, δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικη και συντεχνιακή, αλλά παραπλανούν τους δικηγόρους, όταν διακηρύσσουν ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας, αφού όλο και περισσότεροι θα στρέφονται στο εξωτερικό για σπουδές και θα εισέρχονται έτσι στη δικηγορία. Οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι παιδιά εύπορων οικογενειών και έτσι θα μπουν νέα εμπόδια στις νομικές σπουδές για τα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα, θα εισβάλουν ξένα μεγαλοδικηγορικά γραφεία, που θα απειλήσουν μεγάλο τμήμα της δικηγορικής ύλης και κυρίως τις μεγάλες δουλιές.

Τι πρέπει να γίνει; "Αυτό που χρειάζεται, αναφέρει η ΔΑΚ, είναι η αντίσταση στην κυβερνητική πολιτική περιθωριοποίησης, υπαλληλοποίησης και αποβολής των δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων από τον κλάδο, η διεκδίκηση μέτρων στήριξής τους, η αντίσταση στην πολιτική λιτότητας που αφαιρεί ολοένα από περισσότερους πολίτες το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και από τους δικηγόρους την κοινωνικά αναγκαία δουλιά τους".

Ούτε λέξη δεν αναφέρεται στα προγράμματα των κύριων διεκδικητών του χρίσματος του προέδρου του ΔΣΑ για τον κίνδυνο που εγκυμονεί το μοντέλο του μεγαλοδικηγορικού γραφείου (υπαλληλοποίηση και αποβολή από τον κλάδο), αλλά και για τους πολίτες (ακριβότερες νομικές υπηρεσίες, απομάκρυνση από τη μαχητική υπερασπιστική δικηγορία ρήξης με το δικαστικό - κοινωνικό κατεστημένο).

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και τον όρο "μεγαλοδικηγόροι" δεν αναφέρουν πουθενά στα προγράμματά τους. Τίποτα δε λένε, όπως επισημαίνει η ΔΑΚ, για τον αυταρχισμό και τη συντηρητικοποίηση της Δικαιοσύνης, στην προσπάθεια των κυβερνήσεων (με τα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα) για τη δημιουργία δικηγορικής ελίτ.

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ