Σάββατο 24 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Η αστυνόμευση της "συμφωνίας"

Ενώ κατέφτασαν οι πρώτοι Κροατομουσουλμάνοι αστυνομικοί, οι εναπομείναντες Σερβοβόσνιοι παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Ο ψεύτικος χαρακτήρας της λεγόμενης συμφωνίας που επιβλήθηκε στο Ντέιτον επιβεβαιώνεται καθημερινά στην πράξη και με κορυφαία τη χτεσινή εικόνα του Σεράγεβο, όπου ενώ κατέφταναν οι πρώτοι Κροατομουσουλμάνοι αστυνομικοί, βασίλευε η ερημιά και η εγκατάλειψη από πλευράς των Σερβοβοσνίων. Οι πρώτοι μουσουλμάνοι και Κροάτες αστυνομικοί άρχισαν νωρίς χτες το πρωί τις περιπολίες τους στο μέχρι πρότινος σερβοκατοικούμενο προάστιο του Σαράγεβο, Βογκόσκα. Η απόλυτη ησυχία που επικρατούσε στη σχεδόν έρημη περιοχή "έσπασε" για κάποια λεπτά από τις θυμωμένες φωνές μιας χούφτας Σερβοβόσνιων που είδαν να γίνεται η έπαρση της βοσνιακής σημαίας έξω από το δημαρχείο της πόλης... Την ίδια περίπου ώρα, στο Σαράγεβο, εκπρόσωπος της διοίκησης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, ανακοίνωνε ότι εκατοντάδες παραμένουν οι ξένοι στρατιώτες που πήγαν στη Βοσνία για να πολεμήσουν εθελοντικά, υπενθυμίζοντας ότι το γεγονός αυτό αποτελεί παραβίαση σχετικού όρου της συνθήκης του Ντέιτον.

Τρία οχήματα μετέφεραν γύρω στις 8.00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) τους πρώτους 44 από τους 85 μουσουλμάνους και Κροάτες αστυνομικούς που θα αναπτυχθούν στο Βογκόσκα. Τους αστυνομικούς συνόδευε ο υπουργός Εσωτερικών της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας, Αβντο Χαμπίμπ και τους υποδέχτηκε ο αρμόδιος του ΟΗΕ για θέματα αστυνόμευσης στο Σαράγεβο, Πίτερ Φιτζέραλντ. Η ανάπτυξή τους στο συγκεκριμένο προάστιο σηματοδοτεί το τελευταίο στάδιο πριν την ανάληψη του πλήρους ελέγχου του Βογκόσκα στις 19 του Μάρτη. Μέχρι τότε θα έχουν περιέλθει στον έλεγχο της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας και άλλα τέσσερα σερβικά προάστια της βοσνιακής πρωτεύουσας. Ωσπου να γίνει κάτι τέτοιο, το προάστιο Ιλιγια θα περιέλθει σταδιακά στον έλεγχο της Ομοσπονδίας στις 29 του Φλεβάρη, το προάστιο Χατζίτζι στις 6 του Μάρτη, η Ιλιτζα στις 12 του Μάρτη και η Γκορμπαβίτσα στις 19 του Μάρτη... Οι περιπολίες των μουσουλμάνων και Κροατών αστυνομικών σ' αυτές τις περιοχές θα επιβλέπονται από δύναμη 500 στρατιωτών του ΝΑΤΟϊκού εκστρατευτικού Σώματος.

Στο μεταξύ, η μαζική έξοδος χιλιάδων Σερβοβόσνιων από τα παραπάνω προάστια συνεχίστηκε και χτες, με αποτέλεσμα τις ποικίλες αντιδράσεις από μέρους του διεθνούς μεσολαβητή Καρλ Μπιλντ και του εκπροσώπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο Καρλ Μπιλντ εξέφρασε την ανησυχία του ότι η αποχώρηση των Σέρβων από τα περίχωρα του Σαράγεβο "ίσως να προαναγγέλλει την εθνική διαίρεση της Βοσνίας". "Αν υπάρξει εθνικός διαχωρισμός στο Σαράγεβο φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες για όλη τη Βοσνία στο μέλλον. Νομίζω ότι είναι τραγωδία εάν έχουμε μία ντε φάκτο εθνική διαίρεση της πόλης", υποστήριξε ο Κ. Μπιλντ στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε χτες στο σχεδόν έρημο προάστιο Βογκόσκα.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, καταλόγισε ευθύνες στην ηγεσία του Πάλε για τις μαζικές εξόδους των Σερβοβόσνιων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι τελευταίοι "αποτελούν αντικείμενο πολιτικής χειραγώγησης της ηγεσίας τους". Η παραπάνω υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά ότι από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας του Ντέιτον (το Δεκέμβρη) έως σήμερα έχουν αποχωρήσει από τα περίχωρα του Σαράγεβο πάνω από 20.000 Σέρβοι.

Το ΝΑΤΟ "βλέπει" ξένους εθελοντές...

Ανώτατοι διοικητές του ΝΑΤΟ επανέφεραν και χτες το ζήτημα της παραμονής των ξένων εθελοντών στρατιωτών στη Βοσνία, σημειώνοντας ότι το γεγονός αυτό αποτελεί ανοιχτά παραβίαση σχετικού όρου της συνθήκης του Ντέιτον.

"Πρόκειται για έναν σημαντικό αριθμό διαφόρων στρατιωτών, εκ των οποίων ορισμένοι έχουν αναλάβει το ρόλο του εκπαιδευτή", είπε χαρακτηριστικά ο Τζον Σιλβέστερ, εκπρόσωπος των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι έχει στη διάθεσή του συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με παράνομα στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ