Σάββατο 24 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Καθεστώς γαλέρας"

ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" ζητάνε παρέμβαση εισαγελέα για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας σε επισκευές πλοίων

Το καθεστώς ασυδοσίας που επικρατεί εις βάρος των εργαζομένων τόσο στα επιβατηγά, όσο και τα τουριστικά πλοία, τα οποία παροπλίζονται λόγω της ετήσιας επιθεώρησης και προβαίνουν σε εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".

Τα δύο ναυτεργατικά σωματεία αναφέρουν ότι προσλαμβάνονται Ελληνες και αλλοδαποί ναυτεργάτες χωρίς άδεια εργασίας, οι οποίοι, χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη σε κανένα ασφαλιστικό φορέα, ούτε στο ΝΑΤ, ούτε στο ΙΚΑ, εργάζονται υπό καθεστώς γαλέρας με την προσδοκία νέας ναυτολογήσεως στην καινούρια σεζόν. Αμείβονται με μισθούς κάτω από τις συμβάσεις, με ωράριο ανεξέλεγκτο, χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες, υπερεργασία, άδειες, επιδόματα, χωρίς να τηρούνται στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας κλπ. Αποτέλεσμα της ασυδοσίας που επικρατεί είναι και τα συνεχή εργατικά ατυχήματα, με αποκορύφωμα μια ακόμη τραγική περίπτωση απώλειας ζωής εργάτη πρόσφατα στο επισκευαζόμενο πλοίο "Αιγαίο".

"Οι ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, και των υπηρεσιών του είναι τεράστιες, αφού ουσιαστικά με τη στάση τους υποθάλπουν τη συνεχώς ογκούμενη μαύρη εργασία στον ευρύτερο χώρο του λιμανιού του Πειραιά. Μεγάλη είναι και η ευθύνη μερίδας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,τα οποία αν και αποδέκτες των συχνών καταγγελιών μας δε δραστηριοποιούνται, ενώ αντίθετα είναι πρώτα στο ατύχημα κάνοντας τον πόνο θέαμα και το θέαμα εμπόρευμα σε βαθμό εξάντλησης κάθε ορίου για το μέγιστο κέρδος". Ευθύνες αποδίδονται επίσης στη Λιμενική Αρχή του Πειραιά, καθώς και την Επιθεώρηση Εργασίας. "Η εισαγγελική αρχή του Πειραιά, καταλήγουν τα σωματεία, πρέπει επιτέλους να πάρει σοβαρά υπόψη τις προαναφερόμενες πράξεις που διαρκώς καταγγέλλουμε καθ' όσον αποτελούν σοβαρά ποινικά αδικήματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ