Σάββατο 24 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλημμύρισαν Εβρος και Πηνειός

Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και σπίτια

Δεκάδες σπίτια και χιλιάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει στην περιοχή του Εβρου, εξαιτίας των δυνατών βροχοπτώσεων. Οι ζημιές που προκλήθηκαν παραμένουν ανυπολόγιστες, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι υπηρεσίες της Νομαρχίας. Από τις πλημμύρες δημιουργήθηκε πρόβλημα και στο σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής.

Δεκάδες σπίτια σε Μοναστηράκι, Λουτρά, Ελληνοχώρι, Κόμαρα, Τυχερό, Σουφλί και Διδυμότειχο έχουν πλημμυρίσει και οι κάτοικοι των περιοχών προσπαθούν με κάθε τρόπο να περισώσουν τα υπάρχοντά τους, ενώ συνέβαλαν στη δημιουργία αναχωμάτων στα κανάλια και τους χειμάρρους.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο του νομού και ιδιαίτερα στις Φέρες, όπου μέχρι αργά το βράδυ είχε διακοπεί η συγκοινωνία, εξαιτίας του νερού που σκέπασε τη γραμμή σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Ο νομάρχης Αλεξανδρούπολης υποστήριξε ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Από την πλευρά τους υπάλληλοι της ΥΕΒ σημείωναν ότι ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί, αφού σε πολλά σημεία του ποταμού η στάθμη του νερού έχει φτάσει στο όριο και το ενδεχόμενο υπερχείλισης είναι ακόμη υπαρκτό. Εχουν σπάσει φράγματα και τα αναχώματα δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα νερά που κατεβαίνουν ορμητικά.

Σοβαρά προβλήματα στις οδικές αρτηρίες της Μακεδονίας και των ορεινών περιοχών της Θράκης έχουν προκληθεί από χτες το απόγευμα, λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων και του παγετού που ακολούθησε τις βραδινές ώρες.

Το χιόνι σε αρκετές ορεινές περιοχές ξεπέρασε τους 20 πόντους, κύρια στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και οι δρόμοι λόγω ολισθηρότητας έγιναν αιτία για αρκετά ατυχήματα.

Επίσης πάνω από 50.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα πλημμύρισαν στην περιοχή της Φαρκαδώνας Τρικάλων από το ξεχείλισμα του Πηνειού, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων. Τα νερά έχουν κατακλύσει χωράφια της Φαρκαδώνας, του Ζάρκου, της Πηνειάδας και του Κεραμιδίου και η ζημιά για τους παραγωγούς θα είναι τεράστια. Δεν ξέρουν πότε κι αν προλάβουν να μπουν τα τρακτέρ στα χωράφια και να σπείρουν, αφού τα νερά θα κάνουν πολύ καιρό ν' αποχωρήσουν.

Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο Σπ. Τσιοτινός,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων και πρόεδρος της Κοινότητας Ζάρκου, η αδιαφορία του κράτους για το χρόνιο πρόβλημα με τις πλημμύρες, που αντιμετωπίζει η περιοχή, είναι προκλητική."Χρόνια τώρα - τόνισε - οι αγροτικοί φορείς και οι κάτοικοι ζητούν να κηρυχτεί η περιοχή μας πλημμυρόπληκτη, ώστε να υπάρχει ειδική μεταχείριση από την πολιτεία, ν' αποζημιώνονται οι πληγέντες παραγωγοί για το 100% των ζημιώντης παραγωγής, διότι η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη ανάσχεσης των νερών που έρχονται από ολόκληρη τη Θεσσαλία και να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά έργα. Ποτέ, όμως, δεν εισακουστήκαμε".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλημμύρες στις Σέρρες (2015-03-14 00:00:00.0)
Νέες πληγές από την κακοκαιρία (2015-03-10 00:00:00.0)
Πάνω από το όριο συναγερμού (2014-10-30 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές στα Τρίκαλα (2012-10-31 00:00:00.0)
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στον Εβρο (2010-02-18 00:00:00.0)
... και τα νερά δεν κατέβηκαν ακόμα (1998-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ