Κυριακή 25 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
Υπέρβαση... σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Στον "αστερισμό του Μάαστριχτ" πέφτουν τα προσωπεία και αποκαλύπτονται οι πραγματικές ταυτότητες. Χαρακτηριστική περίπτωση το κόμμα της Πολιτικής Ανοιξης, με τις θέσεις που εκφράζει για την Ευρωπαϊκή Ενωση ενόψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Ο πρόεδρός του Αντ. Σαμαράς,παρ' όλη την "εθνική υπερηφάνεια" που τον διακρίνει, δε διστάζει να εμφανίζεται ως ο πλέον φανατικός υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του "οράματος της ομοσπονδιοποίησης". Μάλιστα, με τις προτάσεις που κατέθεσε για τη Διακυβερνητική πριν δύο μήνες, ουσιαστικά ζητά, στα πλαίσια του ομοσπονδιακού χαρακτήρα της ΕΕ που υποστηρίζει, την πλήρη αποδυνάμωση των εθνικών κυβερνήσεων και των εθνικών Κοινοβουλίων.

Ο πυρήνας της λογικής που εκφράζει στηρίζεται στην... υπέρβαση του "ευρωσκεπτικισμού",με τη μετεξέλιξη της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μια πολιτική ένωση ομοσπονδιακού χαρακτήρα.Μόνο έτσι, όπως υποστηρίζει, "τα κακώς κείμενα μπορούν και πρέπει να διορθωθούν, γιατί αλλιώς η Ευρώπη θα συρθεί σε μια κατάσταση σταδιακής απορύθμισης και το κενό που θα δημιουργηθεί θα το καλύψουν οι ανταγωνισμοί των μεγάλων δυνάμεων που ενδιαφέρονται για την εδραίωση των ζωνών επιρροής". Η από πρώτη άποψη αφελής αυτή πρόταση, αφού δίνει την εντύπωση ότι αυτή η ομοσπονδία θα προέλθει από παρθενογένεση, κάνει πως δε βλέπει τη σημερινή πραγματικότητα. Οτι, δηλαδή, ήδη η Ευρώπη έχει ήδη μετατραπεί σε πεδίο ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων.

Η επόμενη υπέρβαση που κάνει είναι όταν υποστηρίζει την άποψη ότι με αυτό τον τρόπο - μέσω της ομοσπονδιακού χαρακτήρα Ευρωπαϊκής Ενωσης και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης - εξυπηρετούνται καλύτερα τα εθνικά μας συμφέροντα. Τα επιχειρήματα που προβάλλει δεν είναι άλλα από αυτά που κατά καιρούς προβάλλονται από τους ποικιλώνυμους "ευρωπαϊστές". Επιχειρήματα που στην πράξη έχουν ξεφτίσει από τα πρώτα χρόνια της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Και οι τέσσερις λόγοι που προβάλλονται αποτελούν "καμένα χαρτιά" της φιλοΕΟΚικής και μετέπειτα Μααστριχτικής προπαγάνδας. Χαρακτηριστικά, αναφέρονται:

1) "Η οικονομία της χώρας είναι πλέον οργανικά συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή" (σ.σ. αυτό και αν είναι υπέρ των ελληνικών συμφερόντων!).

2) "Η ιδιότητα του κράτους - μέλους μιας ισχυρής Ενωσης προσδίδει στην Ελλάδα δυνατότητες προώθησης των στόχων της μεγαλύτερες από το μέγεθός της". Δηλαδή, "οι δυνατότητες που διαγράφονται να παίξει η πατρίδα μας σημαντικό, αν όχι πρωταγωνιστικό ρόλο στο γειτονικό της χώρο" (σ.σ. η εμπειρία της ελληνικής πολιτικής στη γιουγκοσλαβική κρίση, αλλά και ο ρόλος της στα Βαλκάνια, γενικότερα, αρκούν για να φανεί πόσο κούφια είναι αυτά).

3) "Η ισότιμη συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων (!) σε συνάρτηση με τις δυνατότητες "συμμαχίας" με άλλους εταίρους είναι τεράστιο κέρδος..." (σ.σ. τι να λέμε, από "ισοτιμία" άλλο τίποτα!).

4)."Το γεγονός ότι μια πραγματική Ευρωπαϊκή Πολιτική Ενωση παρέχει βάσιμες προοπτικές για την επίλυση του κύριου προβλήματος της χώρας, που είναι η θωράκισή της κατά πάσης επιβουλής" (σ.σ. οι εμπειρίες για την ασφάλεια που μας παρέχουν οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι παλιές. αλλά και πρόσφατες).

Αποκαλυπτικές είναι οι προτάσεις για τη λειτουργία της ομοσπονδιακής δομής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προτείνει η Πολιτική Ανοιξη. Συγκεκριμένα, προτείνεται να ενισχυθούν οι εκτελεστικές αρμοδιότητες της Επιτροπής,που σημαίνει ότι αρμοδιότητες από τις εθνικές κυβερνήσεις περνάνε στην υπερκυβέρνηση των Βρυξελλών.Αυτό θα γίνει, σύμφωνα με όσα προτείνονται, με τη θεσμοθέτηση αποκλειστικών, παραλλήλων και συντρεχουσών αρμοδιοτήτων της Ενωσης έναντι των κρατών - μελών. Ετσι, οι εθνικές κυβερνήσεις θα έχουν περιορισμένες αρμοδιότητες, που δε θα έρχονται σε σύγκρουση με την υπερκυβέρνηση, η οποία θα είναι κυρίαρχη. Ανάλογη ρύθμιση προβλέπεται και για το Ευρωκοινοβούλιο έναντι των εθνικών Κοινοβουλίων.Εύκολα γίνεται κατανοητό ότι τυχόν υιοθέτησή τους θα οδηγήσει στη θεσμοθετημένη και πλήρη κατάργηση της εθνικής ανεξαρτησίας της κάθε χώρας - μέλους.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ