Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στήνουν τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Σφυρίζει αδιάφορα η κυβέρνηση, δημαγωγώντας και μιλώντας για "σπουδαίες εξελίξεις"

Ολοταχώς προς το τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με κύριο γεύμα την κυριαρχία στο Αιγαίο, οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση εταίροι στην Ευρώπη και"φίλοι" στην Ουάσιγκτον, περιορίζοντας με μεθοδικό τρόπο κάθε περιθώριο αντίδρασης, υπογραμμίζοντας την "αυστηρή τους ουδετερότητα" στην ελληνοτουρκική διαμάχη, αρνούμενοι να πάρουν θέση κατά της επεκτατικής πολιτικής της Αγκυρας. Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, σεδηλώσεις, υποκύπτοντας στην "ανάγκη" ύπαρξης μιας "επιτυχίας" για την κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει, ασφαλώς σκόπιμα, θέλησε να λησμονήσει ότι ακόμη και αυτή η θετική, κατ' αυτόν, διατύπωση περιέχεται σε ένα κείμενο δίχως την παραμικρή πολιτική ισχύ, αφού μετά το "βέτο" της Βρετανίας, δεν υπήρξε απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών. Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές είναι πρωτοφανές και αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα ότι η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να εισάγει στους κόλπους της τα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών, σε χτεσινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι η Ελλάδα, για να συζητήσει την προώθηση της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την ΕΕ θα πρέπει προηγουμένως να αρθεί το γεγονός που προέκυψε από την κρίση της Ιμιας, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να "πιέσει" τους εταίρους και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό από τις δυσμενείς εξελίξεις.

Παρά την ικανοποίηση που για λόγους εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση για τη στάση των εταίρων, στο υπουργείο Εξωτερικών υπηρεσιακοί παράγοντες χαρακτηρίζουν τους προσεχείς μήνες κρίσιμους, καθώς αναμένουν να κλιμακωθούν οι πιέσεις για την εκκίνηση ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου, τόσο από την ΕΕ, όσο και από την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων κύκλων η ελληνική κυβέρνηση από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών έλαβε δύο μηνύματα. Πρώτον, ότι η διέξοδος που προκρίνουν οι εταίροι για τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Και δεύτερον, ότι αν η ελληνική κυβέρνηση επιχειρήσει να ανακόψει την εξέλιξη των τουρκοκοινοτικών σχέσεων, θα συναντήσει την εντονότατη αντίδραση της Κοινότητας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι και η Ουάσιγκτον βλέπει κάτω από παρόμοιο πρίσμα τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς πάγια επιδίωξη της αμερικανικής διπλωματίας, είναι η πραγματοποίηση ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου κάτω από την αιγίδα της. Ο κύκλος αυτός των πιέσεων από την Ουάσιγκτον αναμένεται να βρεθεί ξανά στο προσκήνιο της επικαιρότητας με την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα επαναφέρει τις αμερικανικές προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ