Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Υπέρ της ολοκλήρωσης ο Μπ. Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ.-

Υπέρ της προοπτικής της ολοκλήρωσης της Λευκορωσίας με τη Ρωσία τάχθηκε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, κατά τη διάρκεια τελετής προς τιμήν του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στο Κρεμλίνο.

"Ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε να υλοποιήσουμε την ιδέα αυτή όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ζωής μας, αλλά κατά τη διάρκεια της προεδρικής μας θητείας", τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Η θητεία του Γιέλτσιν λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο.

Νωρίτερα, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε δηλώσει ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία πρέπει να υπογράψουν το Μάρτη συμφωνία για τη συγκρότηση υπερεθνικών οργάνων εξουσίας και την κατάρτιση κοινού προϋπολογισμού για κοινά στρατιωτικά προγράμματα, καθώς επίσης και για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Τσερνομπίλ.

Από την εκλογή του, με 80% των ψήφων, ο Λευκορώσος Πρόεδρος είχε ταχθεί υπέρ της ενσωμάτωσης της χώρας του στη Ρωσία. Τον περασμένο Μάη, ισχυρή πλειοψηφία των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας εκφράστηκαν με δημοψήφισμα υπέρ της οικονομικής ενοποίησης των δύο χωρών, της επαναφοράς της ρωσικής ως επίσημης γλώσσας μαζί με τη λευκορωσική και της επιστροφής μιας παρόμοιας με τη σοβιετική σημαίας.

Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας στις προεδρικές εκλογές, Γκενάντι Ζουγκάνοφ, υποστήριξε ότι η αποκατάσταση των κακών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι η προτεραιότητα της νέας πλειοψηφίας της Αριστεράς στο ρωσικό Κοινοβούλιο (Δούμα).

"Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πρώτη επίσκεψη της πλειοψηφίας της Δούμας γίνεται στην Ουκρανία", συνέχισε ο Ζουγκάνοφ στη συνάντηση που είχε με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο Ρώσος κομμουνιστής πολιτικός τάχθηκε υπέρ της καταγγελίας των συμφωνιών της "Μπελοβέσκαγια Πούστσα", τις οποίες και χαρακτήρισε "παράνομες".

Οι συμφωνίες αυτές, που υπογράφτηκαν τον Δεκέμβρη του 1991 μεταξύ των Προέδρων της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, κατέληξαν και στη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

"Η προσέγγιση των αδελφών λαών είναι αναπόφευκτη, αλλά θα πρέπει να γίνει με τρόπο ειρηνικό και δημοκρατικό", συνέχισε.

Η ρωσική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείται ο πρόεδρος της Δούμας, Γκενάντι Σέλσζνεφ, είχε συνομιλίες με Ουκρανούς κοινοβουλευτικούς, καθώς επίσης και με την πρωθυπουργό της Ουκρανίας Εβγκένι Μαρτσούκ.

Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν κυρίως οικονομικά θέματα, την κατάσταση στην Κριμαία, που κατά τα δύο τρίτα της κατοικείται από Ρώσους, καθώς και την κατάσταση στη Σεβαστούπολη, όπου εδρεύει ο στόλος της πρώην Σοβιετικής Ενωσης στη Μαύρη Θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ