Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Ενωμένοι στον αγώνα

Να κλείσουν όλους τους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους της Θεσσαλίας, αποφάσισαν χτες οι εκπρόσωποι όλων των αγροτικών οργανώσεων της περιοχής. Στον αγώνα μπαίνουν και οι αγρότες της Βοιωτίας, που ανακοίνωσαν κινητοποιήσεις στις 7 και 8 του Μάρτη

Μέσα σε κλίμα αγωνιστικής έξαρσης έγινε χτες πλατιά σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων και προέδρων των δευτεροβάθμιων αγροτικών οργανώσεων της Θεσσαλίας, για την καλύτερη προετοιμασία των αγροτικών κινητοποιήσεων που αποφασίστηκαν για τις 7 και 8 του Μάρτη. Ταυτόχρονα, το μέτωπο των αγροτών πλαταίνει. Χτες αποφάσισαν κινητοποιήσεις στις ίδιες ημερομηνίες και οι αγρότες της Βοιωτίας.

Στη σύσκεψη της Λάρισας συμμετείχαν τα ΔΣ από Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών των Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Βόλου, Ελασσόνας και Φαρσάλων. Αποφασίστηκε να κλείσουν όλοι οι εθνικοί και επαρχιακοί δρόμοι από την Πέμπτη 7 του Μάρτη. Επίσης, την Παρασκευή 8 του Μάρτη να επιδιωχτεί συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, από την οποία θα εξαρτηθεί και η παραπέρα πορεία το αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από όλους τους ομιλητές, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, καυτηριάστηκε η στάση των συμβιβασμένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ) και τονίστηκε ότι οι αγρότες κατεβαίνουν ενωμένοι σαν μια γροθιά και, αν οι ηγεσίες αυτές θέλουν να αγωνιστούν, τουλάχιστον, ας τους ακολουθήσουν.

Στη Θήβα, σε σύσκεψη που διοργάνωσαν χτες η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Βοιωτίας με την Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Θήβας και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση κινητοποιήσεων παράλληλα με αυτές που θα γίνουν στη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε στις 7 του Μάρτη και ώρα 11 το πρωί να γίνει συγκέντρωση των αγροτών με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην κεντρική πλατεία της Θήβας και στη συνέχεια ο αγώνας να κλιμακωθεί. Στην ίδια κατεύθυνση γίνεται αύριο σύσκεψη και στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λιβαδειάς. Στα γενικότερα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες της Βοιωτίας προστίθεται αυτή την περίοδο και άλλο ένα πρόβλημα: Στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας οι αγρότες δεν μπορούν να πουλήσουν την παραγωγή πατάτας και κρεμμυδιών, λόγω των αθρόων εισαγωγών από το εξωτερικό (Ολλανδία, Τουρκία κ.ά.)

Και οι γεωπόνοι

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν μετά τις 10 του Μάρτη οι γεωπόνοι του υπουργείου Γεωργίας, που φέρονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά την ικανοποίηση των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους. Αιτήματα που είχαν θέσει από το περασμένο καλοκαίρι και τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα. Επίσης, τους γεωπόνους έχει εξαγριώσει η στάση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, που αρνείται την πραγματοποίηση συνάντησης με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του κλάδου. Παράλληλα, η Πανελλήνια Ενωση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων ΠΕΓΔΥ, συμπαραστεκόμενη στις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκινούν από την 1η του Μάρτη οι υπάλληλοι του Οργανισμού Βάμβακος (ΟΒ), πήρε απόφαση χτες να απεργήσουν οι γεωπόνοι των κατά τόπους Διευθύνσεων Γεωργίας, στις περιοχές όπου απεργούν οι γεωπόνοι του ΟΒ, έτσι ώστε μη χρησιμοποιηθούν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός για τους ελέγχους στα εκκοκκιστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ