Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εξέγερση στις Φυλακές Πάτρας

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, σχεδιάστηκε με σκοπό τη μαζική απόδραση. Τελικά, ξέφυγαν πέντε, ενώ την τελευταία στιγμή αποτράπηκε η απόδραση άλλων 40. Οι κρατούμενοι κρατούν ομήρους τον διευθυντή και εφτά σωφρονιστικούς υπάλληλους, ενώ από τις 7.15μμ, χτες, άρχισαν διαπραγματεύσεις για εξομάλυνση της κατάστασης

Το εκρηκτικό πρόβλημα των φυλακών της χώρας ήρθε πάλι χτες στο προσκήνιο, μετά την εξέγερση των κρατουμένων στις Φυλακές του Αγ. Στεφάνου Πάτρας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν καλά προσχεδιασμένη και αποσκοπούσε στην απόδραση βαρυποινιτών. Το σχέδιο πέτυχε και πέντε κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων, κατά πληροφορίες, είναι και ο ισοβίτης Κώστας Σαμαράς, έφυγαν από την κύρια πύλη της φυλακής. Πίσω τους άλλοι κρατούμενοι έπιασαν ομήρους τον διευθυντή των φυλακών, Γιάννη Νικολακάκη,και εφτά σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Πλήρωμα περιπολικού που ήταν έξω από την κεντρική πύλη απέτρεψε απόδραση 40 κρατουμένων πυροβολώντας στον αέρα.

Η εξέγερση άρχισε στις 4.50 το απόγευμα, στο τέλος του επισκεπτηρίου, κατά την ώρα της επιστροφής των κρατουμένων στα κελιά τους. Κρατούμενοι επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στους υπαλλήλους και έπιασαν ομήρους μερικούς από αυτούς. Παράλληλα, πολλοί κρατούμενοι της 4ης πτέρυγας κινήθηκαν ανάλογα. Μια ομάδα κατευθύνθηκε οπλισμένη με μαχαίρια προς την κεντρική πύλη. Κάποιοι φυλακισμένοι κρατούσαν πιστόλι και ξύλινα ομοιώματα χειροβομβίδας. Οι πέντε κρατούμενοι επιβιβάστηκαν σε ΙΧ που τους περίμενε με ανοιχτές τις πόρτες κι εξαφανίστηκαν.

Στη συνέχεια οι εξεγερμένοι, κυρίως αλλοδαποί, που σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας είναι 100 - 150, σε σύνολο 756 φυλακισμένων, άρχισαν ν' ανάβουν φωτιές μέσα στο χώρο της φυλακής. Εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο διοικητήριο και αποκόπηκε η τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ λεηλατήθηκε το φαρμακείο. Μέχρι αργά το βράδυ φωτιές έκαιγαν στους βοηθητικούς χώρους των φυλακών, ενώ τα κελιά παρέμειναν άθικτα. Τραυματισμοί δεν υπήρξαν, αλλά τέσσερις κρατούμενοι μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς. Οι φυλακές έχουν χωρητικότητα 350 θέσεων και σε αυτές κρατούνται πολλοί "σκληροί" κρατούμενοι, που μεταφέρθηκαν εκεί μετά την εξέγερση στις Φυλακές Κορυδαλλού. Το 80% του πληθυσμού της φυλακής κρατείται για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, ενώ 260 περίπου είναι αλλοδαποί, από τους οποίους 150 περίπου είναι Αλβανοί.

Το σωφρονιστικό προσωπικό "πιάστηκε στον ύπνο". Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχιφύλακας Π. Φιλοδήμος απουσίαζε, συμμετέχοντας σε κάποια σύσκεψη. Ισχυρή αστυνομική δύναμη έσπευσε στο χώρο των φυλακών με καθυστέρηση μιας ώρας, ενώ η διμοιρία των ΜΑΤ έφτασε εκεί στις 7μμ. Στο χώρο έξω από τις φυλακές εμφανίστηκε το βράδυ και ο Αντώνης Αραβαντινός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, εδώ και αρκετές μέρες είχαν δοθεί οδηγίες του υπουργού για ενίσχυση της εξωτερικής φρουράς της φυλακής, καθώς και εντολή για την απομάκρυνση του οπλισμού που φυλασσόταν εκεί και δεν ήταν λειτουργικά αναγκαίος.

Οπως δήλωσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πάτρας, Κ. Χριστόπουλος,στις 7.15 το βράδυ, εκπρόσωποι των κρατουμένων ζήτησαν να έρθουν σε επαφή μαζί του για την εξομάλυνση της κατάστασης και την προβολή των αιτημάτων τους, ζητώντας ως συνομιλητή τους τον γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όμηροι κρατούνται στο κελί του ισοβίτη Ν. Κοεμτζή και εκεί είναι ασφαλείς "με τη βοήθεια κρατουμένων που θέλουν να συμβάλουν στην αποκατάσταση της τάξης", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. Εκτός από τον διευθυντή όμηροι είναι οι Κ. Παραδείσης, Β. Καμαριάρης, Τ. Σιαβίκος, Κ. Χαραλαμπόπουλος, Δ. Νάκης, Φ. Βρακατσέλης και Ε. Γαλιφάς.Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η συνήγορος του Ν. Κοεμτζή εμφανίστηκε στο χώρο έξω από τις φυλακές και δήλωσε ότι ο πελάτης της δε συμμετέχει στην εξέγερση.

Πριν πέντε μέρες κλιμάκιο του υπουργείου είχε επισκεφτεί και συζητήσει με φυλακισμένους όλα τα προβλήματα και αιτήματά τους, ενόψει του σχετικού νομοσχεδίου που έχει καταρτιστεί από την επιτροπή και παραδόθηκε χτες στον Ε. Βενιζέλο.

Επίσης, χτες, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια ανάμεσα σε κρατουμένους των Φυλακών της Λάρισας, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν δυο άτομα. Επειδή η διεύθυνση της φυλακής είχε πληροφορίες για επικείμενη στάση, είχαν παρθεί από προχτές επιπλέον μέτρα ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ