Τρίτη 5 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Αντίσταση στον πυρηνικό ιμπεριαλισμό

Στο Βράχο της Ακρόπολης, αύριο Τετάρτη στις 7.30μ.μ., η ΕΕΔΥΕ καλεί σε συγκέντρωση στην επέτειο των 52 χρόνων από τον ατομικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι

Πενήντα δύο χρόνια από τη μαύρη επέτειο των ατομικών βομβαρδισμών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, που έγιναν στις 6 και 9 Αυγούστου 1945 από την αεροπορία των Αμερικανών Ιμπεριαλιστών, η ανθρωπότητα θυμάται. Θυμάται τις θηριωδίες του ιμπεριαλισμού σε βάρος των λαών. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου θυμούνται και βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα: Ο ιμπεριαλισμός είναι αδίσταχτος, προκειμένου να διασφαλίσει και προωθήσει τα άνομα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών σε βάρος των λαών και οι εργαζόμενοι δεν μπορεί παρά να επαγρυπνούν, να αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια του ιμπεριαλισμού, για να μην περάσει, τώρα, τη "νέα τάξη πραγμάτων". Στα πλαίσια αυτά, στην επέτειο των 52 χρόνων, η ΕΕΔΥΕ οργανώνει, αύριο Τετάρτη 6 Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα, συγκέντρωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, "για να τιμήσουμε τα θύματα και να υπερασπίσουμε το μέλλον της ανθρωπότητας", όπως τονίζεται.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) τονίζει:

"Εκατόν είκοσι χιλιάδες νεκροί, πενήντα χιλιάδες βαριά τραυματισμένοι και ακρωτηριασμένοι, δύο πόλεις στα ερείπια, ήταν ο τραγικός απολογισμός. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός με αυτή τη θηριωδία εγκαινίασε την είσοδο της ανθρωπότητας στην εποχή της πυρηνικής τρομοκρατίας. Διέπραξε δύο φοβερά εγκλήματα, όχι για να επιταχύνει τη λήξη του πολέμου με την Ιαπωνία που ήταν έτοιμη να συνθηκολογήσει, αλλά για σαφή προειδοποίηση προς τη Σοβιετική Ενωση για τη "δοκιμή" του φοβερού όπλου και την προβολή της υπεροχής και υπεροπλίας των ΗΠΑ.

Σήμερα, 52 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα και αρκετά χρόνια μετά τις γενικότερες αλλαγές που έγιναν στην Ευρώπη και στον κόσμο, αποκαλύπτεται στα μάτια των λαών η πραγματική απειλή για την ειρήνη και ασφάλεια, ο πρωταγωνιστής των εντάσεων και επεμβάσεων, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η ανθρωπότητα, οι διεθνείς εξελίξεις, οι χώρες και οι λαοί τίθενται υπό την "κηδεμονία" και την επιτήρησή τους, με στόχο να επιβάλουν τα συμφέροντά τους με την απειλή της ΝΑΤΟικής μηχανής και την πυρηνική τρομοκρατία. Σήμερα έχει πια αποκαλυφθεί το απάνθρωπο και βάρβαρο πρόσωπο της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων.

Οι υποκριτικές διακηρύξεις περί Διεθνούς Δικαίου, περί ειρηνευτικών συμφωνιών δεν μπορούν να κρύψουν τα εγκλήματα που διαπράττονται και σχεδιάζονται από τους πρωταγωνιστές της Νέας Τάξης Πραγμάτων, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ελπίδα για την απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα και, μάλιστα, αποκαλύφθηκε πριν από 2 χρόνια, ότι, εκτός των άλλων, οι ΗΠΑ, παράνομα και κατά παράβαση διεθνών συνθηκών, διατηρούν πάνω από 300 πυρηνικές βόμβες στην Ευρώπη μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη ΝΑΤΟική βάση του Αραξου. Το ΝΑΤΟ, εξάλλου, όχι μόνο δε δεσμεύεται να μην αναπτύξει τα πυρηνικά όπλα στο έδαφος των χωρών που μελλοντικά θα γίνουν μέλη του αλλά, αντίθετα, όπως το ίδιο σημειώνει, περιμένει από τα νέα μέλη να υποστηρίξουν το βασικό πρόγραμμα των πυρηνικών εξοπλισμών στη στρατηγική της Ατλαντικής Συμμαχίας. Κατά συνέπεια, ο αγώνας όχι μόνο για αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, αλλά για αποπυρηνικοποιημένη Ευρώπη συνολικά, παραμένει ζωτικός και αναγκαίος.

Τα διάφορα προγράμματα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων πραγματοποιούνται απρόσκοπτα την ίδια στιγμή που, υποτίθεται, ότι διεξάγονται συνομιλίες για τον περιορισμό τους. Αυτό διαπιστώνεται από τη συνεχή εντατική παραγωγή "έξυπνων" πυρηνικών από τις ΗΠΑ από τις τελευταίες - παρά την παγκόσμια κατακραυγή - πυρηνικές δοκιμές της Γαλλίας και, πρόσφατα στις 2 Ιουλίου - παρά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης των πυρηνικών δοκιμών - οι ΗΠΑ προχώρησαν σε νέα πυρηνική δοκιμή στη Νεβάδα και θα ακολουθήσουν κι άλλες 4 στα μέσα του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο.

52 χρόνια μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι η ΕΕΔΥΕ τιμά τα θύματα των ατομικών βομβαρδισμών με τον αγώνα κατά της βαρβαρότητας της Νέας Τάξης. Ο σεβασμός και η μνήμη στην ατομική θηριωδία του 1945 δε συμβιβάζεται με τη σιωπή και την υποταγή σε αυτούς που δολοφόνησαν τότε και δολοφονούν και σήμερα λαούς. Στο δίλημμα της εποχής, υποταγή στη βαρβαρότητα ή αντίσταση και ανατροπή της, μία είναι η απάντηση: Δυνάμωμα του φιλειρηνικού αγώνα και αντίσταση.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η ΕΕΔΥΕ, καλεί τον Αθηναϊκό και Πειραιώτικο λαό την Τετάρτη 6 Αυγούστου και ώρα 7.30 μμ στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Για να τιμήσουμε τα αθώα θύματα. Να καταδικάσουμε τα φοβερά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας. Να απαιτήσουμε: Ποτέ πια Χιροσίμα - ποτέ πια Ναγκασάκι - ποτέ πια πόλεμος - να καταστραφούν όλα τα πυρηνικά όπλα".

Και η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ που καλεί στη συγκέντρωση της Ακρόπολης, καταλήγει με τα συνθήματα:

- Αντίσταση στη Νέα Τάξη,

- Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια,

- Να αποκρουστούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια Διχοτόμησης της Κύπρου και του Αιγαίου,

- Να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από τον Αραξο,

- Οχι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

- Ειρήνη - Φιλία - Ισότιμη Συνεργασία


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ