Τρίτη 5 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
Μόνο κυβέρνηση συνασπισμού

Το Λαϊκό Κόμμα είναι ο νικητής των εκλογών, αλλά δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του, με δεδομένο ότι συγκεντρώνει το 38,85 των ψήφων, έναντι 37,48 του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και 10,58 της Ενωμένης Αριστεράς

ΜΑΔΡΙΤΗ. -

Το Λαϊκό Κόμμα, του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ήρθε πρώτο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία, με 1,4% διαφορά από το μέχρι τώρα κυβερνών Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του Φελίπε Γκονζάλες. Η Ενωμένη Αριστερά, όπου συμμετέχει και το Κομμουνιστικό Κόμμα, αύξησε το ποσοστό της και έλαβε τρεις έδρες παραπάνω.

Συγκεκριμένα, το Λαϊκό Κόμμα έλαβε το 38,85% των ψήφων και 156 έδρες (έναντι 141 από τις εκλογές του 1993), το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με ποσοστό 37,48% και 141 έδρες (159), ενώ η Ενωμένη Αριστερά συγκέντρωσε το 10,58% και 21 έδρες (18). Από τα μικρότερα κόμματα, η "Σύγκλιση και Ενότητα" των Καταλανών έλαβαν το 4,61% των ψήφων και 16 έδρες (17), το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα συγκέντρωσε 1,28% και 5 έδρες (5), ενώ ο Συνασπισμός των Καναρίων Νήσων έλαβε το 0,89% και 4 έδρες (4). Δύο έδρες έλαβαν, τόσο το Εθνικιστικό Μπλοκ της Γαλικίας, όσο και η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ, Χέρι Μπατασούνα, ενώ από μία έδρα έλαβαν οι "Εσκέρα Ρεπουμπλικάνα ντε Καταλούνια", το "ΕΑ" και το "Ούνιο Βαλενσιάνα".

Παράλληλα, για τη Γερουσία, το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 111 έδρες, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα 81 έδρες, η Ενωμένη Αριστερά 8 έδρες, ενώ τις υπόλοιπες 8 έδρες κατέλαβαν μικρότερες ομάδες και κόμματα.

Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών, φάνηκε ξεκάθαρα ότι το Λαϊκό Κόμμα του Χοσέ Μαρία Αθνάρ δεν κατάφερε να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία και η επόμενη κίνησή του είναι να ζητήσει την υποστήριξη άλλων κομμάτων ή συνασπισμών.

Το Λαϊκό Κόμμα είναι έτοιμο "να προωθήσει μια πολιτική συμμαχιών... Γνωρίζω ότι η κατάσταση στο Κοινοβούλιο είναι δύσκολη και είμαι έτοιμος να επιδείξω τη μέγιστη υπευθυνότητα", δήλωσε ο Αθνάρ και πρόσθεσε ότι είναι "έτοιμο (το κόμμα του) να συνομιλήσει με όλα τα κόμματα".

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες αναγνώρισε το βράδυ της Κυριακής την ήττα του και έσπευσε να συγχαρεί τον αντίπαλό του.

"Δεσμεύομαι να ζητήσω από τον βασιλιά Χουάν Κάρλος να προτείνει τον Αθνάρ στο Κοινοβούλιο ως υποψήφιο για την προεδρία της κυβέρνησης", τόνισε ο Γκονζάλες και πρόσθεσε ότι, "στην περίπτωση δε, που ο Αθνάρ θα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε θα ασκήσουμε μια αυστηρή, αλλά υπεύθυνη αντιπολίτευση".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 140 βουλευτές του κόμματος του Γκονζάλες, στη νέα Βουλή, θα συγκαταλέγεται και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της χώρας και κυριότερος κατηγορούμενος στην υπόθεση του "βρώμικου πολέμου" της παρακρατικής οργάνωσης "Αντιτρομοκρατικές Ομάδες Θανάτου", γνωστής ως "GAL", Χοσέ Μπαριονουέβο, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες τον περασμένο Γενάρη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, το Λαϊκό Κόμμα θα προσπαθήσει να ενώσει τις δυνάμεις του με τους Καταλανούς πρώην συμμάχους του Γκονζάλες της "Σύγκλισης και Ενωσης", που κέρδισαν 16 έδρες και με τον κεντροδεξιό συνασπισμό των Καναρίων Νήσων, που απέσπασε 4 έδρες.

Ομως, ο γραμματέας της "Σύγκλισης και Ενότητας", όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για αυτό το ενδεχόμενο, απάντησε συγκρατημένα: "Πιστεύουμε ότι μπορούμε πιθανότατα να παίξουμε έναν σημαντικό ρόλο, αλλά ακόμη δεν ξέρω πώς".

Ωστόσο, χτες, ένας ανώτατος αξιωματούχος του κόμματος υποστήριξε ότι η "Σύγκλιση και Ενότητα" δε θα ψηφίσει τον διορισμό του Αθνάρ στην προεδρία της ισπανικής κυβέρνησης.

"Το είπαμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και επιμένουμε... Λίγα εκλογικά προγράμματα είναι τόσο αντίθετα, όσο αυτά της "Σύγκλισης και Ενότητας" και του "Λαϊκού Κόμματος", δήλωσε ο Ζοακίν Μόλινς, μέλος της ηγεσίας του καταλανικού κόμματος.

Πάνω σε αυτό το θέμα, δημοσίευμα της εφημερίδας "Πούμπλικο" της Πορτογαλίας αναφέρει ότι "έπειτα από τετραετή εκστρατεία του Αθνάρ εναντίον των εθνικιστών της Καταλωνίας που επέτρεψαν την επιβίωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπάρχει κάποια ειρωνεία, τώρα, που γίνεται γνωστό ότι εκείνοι που δέχτηκαν επικρίσεις μπορεί να είναι οι μελλοντικοί σύμμαχοι".

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ο πρωθυπουργός εκλέγεται από τους βουλευτές μετά από πρόταση του βασιλιά. Το νέο Κοινοβούλιο θα συνέλθει γύρω στις 27 Μάρτη, προκειμένου να εκλέξει τον πρόεδρο του Σώματος και τις διάφορες επιτροπές του. Οι νέες κοινοβουλευτικές ομάδες θα πρέπει να συσταθούν το αργότερο σε 5 μέρες. Μετά από αυτό, ο βασιλιάς θα ανοίξει κύκλο διαβουλεύσεων, στη διάρκεια των οποίων θα συναντηθεί με τους ηγέτες των κομμάτων που αντιπροσωπεύονται στο Κοινοβούλιο. Κατόπιν, ο βασιλιάς προτείνει έναν υποψήφιο για την πρωθυπουργία, που κατά βάση είναι ο υποψήφιος του πλειοψηφήσαντος κόμματος. Ο υποψήφιος τότε πρέπει να εκφωνήσει τη διακήρυξη της γενικής πολιτικής του ενώπιον της Βουλής, η οποία μετά θα κληθεί σε ψηφοφορία. Αν δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία, θα διεξαχθεί δεύτερη ψηφοφορία ύστερα από δύο μέρες, κατά την οποία θα αρκεί απλή πλειοψηφία του υποψηφίου.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Γαλλίας, μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, υποστήριξε ότι χωρίς αμφιβολία "οι γαλλοϊσπανικές σχέσεις θα είναι εξαιρετικές στο μέλλον".

Χτες, μια μέρα μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην πόλη Ιρούν στη βόρεια Ισπανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Βάσκος αστυνομικός, ο Ραμόν Ντοράλ.

Αποτελέσματα των εκλογών της Ανδαλουσίας

Ωστόσο, τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών για τη Βουλή ("Χούντα") της Ανδαλουσίας, φέρουν το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα ως πρώτο κόμμα, με ποσοστό 43,90% και 52 έδρες (45), το Λαϊκό Κόμμα με 34,07% και 40 έδρες (41) και την Ενωμένη Αριστερά με 14,01% και 13 έδρες (20), ενώ το κόμμα "Παρτίδο Ανδαουθίστα" έλαβε 6,69% και 4 έδρες (3).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ