Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Βάσου Γεωργίου, προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ)

Καταδικασμένες πρακτικές του ΥΠΠΟ

- Θα θέλαμε να σχολιάσετε δύο δελτία Τύπου, με τα οποία το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), που ίδρυσε το ΥΠΠΟ, μας πληροφορεί για τα εξής: Πρώτον, για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου, το Ιδρυμα Ευρωπαϊκών Μελετών οργάνωσε έρευνα με θέμα την "κατάσταση των συγγραφέων στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης". Το ΕΚΕΒΙ, στα πλαίσια αυτής της έρευνας, είχε επαφή με την Εταιρεία Συγγραφέων και την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, αλλά όχι και με την ΕΕΛ. Δεύτερον, σε συνάντηση λογοτεχνών στο ΕΚΕΒΙ, αποφασίστηκε η δημιουργία εισπρακτικού φορέα των πνευματικών δικαιωμάτων των λογοτεχνών.

- Αν πραγματικά ιδρυθεί φορέας κατοχύρωσης, προστασίας και είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων των συγγραφέων, αυτό αναντίρρητα θα είναι κάτι θετικό. Αλλά δεν πρέπει, νομίζω, να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα προτού δούμε τι γίνεται στην πράξη. Στο δελτίο του ΕΚΕΒΙ γράφεται: "Ηδη η Εταιρεία Συγγραφέων προχώρησε στη σύνταξη του καταστατικού του εισπρακτικού φορέα, που θα αναλάβει τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των λογοτεχνών". Αλλά ποιος της παραχώρησε αυτό το δικαίωμα; Η ΕΕΛ, αν και είναι το παλαιότερο και ιστορικότερο σωματείο των ποιητών και συγγραφέων της χώρας, όχι μόνο δε συνέπραξε σε όλα αυτά που ανακοινώνει το ΕΚΕΒΙ, αλλά ούτε καν ρωτήθηκε. Είναι εντελώς απαράδεκτο να εφαρμόζονται, σήμερα, καταδικασμένες πρακτικές του Εμφυλίου και του ψυχρού πολέμου. Δυστυχώς, υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη και πνευματικοί άνθρωποι, που δρουν με τέτοια καταδικασμένα αντανακλαστικά. Δεν εξηγείται αλλιώς πως σε έρευνα, που έγινε και στην Ελλάδα, για την κατάσταση των συγγραφέων στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, το ερωτηματολόγιο και οι επαφές περιορίστηκαν στην Εταιρεία Συγγραφέων και την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.

- Προφανώς, και στις δύο περιπτώσεις η ΕΕΛ αγνοήθηκε.

- Ακριβώς. Οπως είχε αγνοηθεί και προηγούμενα. Οταν με μεγάλη ευκολία δίνονταν από το ΥΠΠΟ πολλά εκατομμύρια στη φιλική του Εταιρεία Συγγραφέων, ενώ για την Εταιρεία μας είχε κοπεί και η μικρή επιχορήγηση, που της δινόταν συνεχώς τα προηγούμενα χρόνια. Και χρειάστηκε αγώνας για να της ξαναδοθεί κάποια κουτσουρεμένη μικροενίσχυση.

- Με τους νέους λογοτέχνες - συγγραφείς τι γίνεται; Εχουν δικές τους Ενώσεις;

Εχουν. Και όχι μόνο μία. Φυσικά, η ΕΕΛ έχει μέλη της όχι μόνο ηλικιωμένους, αλλά και πολλούς νέους συγγραφείς, που έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη ενίσχυση και προστασία. Θέλω να τονίσω ότι για τους συγγραφείς, και ιδίως για τους πιο νέους, το κύριο δεν είναι η κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων τους. Είναι η γενικότερη προστασία και βοήθεια από το κράτος, από το υπουργείο Πολιτισμού. Και συγκεκριμένα, το πώς θα ενισχυθεί και θα προωθηθεί η πνευματική προσφορά των λογοτεχνών μας. Γιατί πολλοί συγγραφείς - και όχι μόνο οι νέοι - αδυνατούν να εκδώσουν τα βιβλία τους, αφού τους λείπουν και τα στοιχειώδη για να ζήσουν. Πώς, λοιπόν, θα αντιμετωπίσουν τα έξοδα της έκδοσης, με τέτοια μεγάλη ανατίμηση του χαρτιού;

Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ