Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Η διαβόητη "κοινωνική ειρήνη", που ευαγγελίζονται οι "πολέμαρχοι" του ανειρήνευτου κοινωνικού εξανδραποδισμού πλατιών λαϊκών στρωμάτων και που είχε χτες την τιμητική της στα πρωτοσέλιδα και στα δελτία ειδήσεων των βαστάζων της πολιτικής, εγγυάται τη διαιώνιση της κοινωνικής αναλγησίας. Οσο για τη διάχυτη λαϊκή δυσφορία και αγανάκτηση, για την ίδια την πραγματικότητα δηλαδή, που οι συνυπογράφοντες τα διατάγματα λιτότητας προσπαθούν, είτε να την αποσιωπήσουν είτε να την κόψουν στα μέτρα τους, δεν είναι δυνατόν να πάψει να υπάρχει. Και δε θα πάψει να υπάρχει, παρά τις προσπάθειες όσων την προκαλούν, να μη φαίνεται.

Ηδη, οι οικοδόμοι, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι συνταξιούχοι, τα δεκάδες εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες, που παλεύουν για πραγματικές αυξήσεις, οι επαγγελματοβιοτέχνες στέλνουν το μήνυμά τους προς τους εντεταλμένους να πουλούν προς το λαό "φύκια για μεταξωτές κορδέλες". Δίνουν τη δική τους απάντηση στην πολιτική, που έχει αποφασίσει ότι πρέπει να ζήσουν με ρυθμούς ανεργίας και συνεχούς χειροτέρευσης του βιοτικού επίπεδου. Στην πολιτική, που ξεκληρίζει χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά, γιατί έτσι υπαγορεύουν η ΚΑΠ και η ΓΚΑΤΤ. Που μετατρέπει τους συνταξιούχους σε πειραματόζωα της έσχατης ένδειας. Που καθιστά τους εργάτες υποζύγια και "αγελάδες προς άρμεγμα", για το θησαυρισμό των χρυσοκάνθαρων. Που μεταμορφώνει τους μικρομεσαίους σε "νεκρούς" αριθμούς, όσα τα "λουκέτα" και οι "δείκτες ασφυξίας" στην αγορά.

***

Ολοι οι παραπάνω δε βολεύονται με τη συνταγή του "μονόδρομου", που τους επιβάλλει η πολιτική της "εκσυγχρονισμένης" εξυπηρέτησης των πολυεθνικών συμφερόντων. Ξεδιπλώνουν την αντίστασή τους και αγωνίζονται. Δεν κάνουν ότι δεν ακούν, όταν η ίδια η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών ομολογεί πως, τα τελευταία δέκα χρόνια της "σταθεροποιημένης" ληστείας του λαϊκού μόχθου, τα εισοδήματα των εργαζόμενων μειώθηκαν κατά 12%, αλλά οι βιομήχανοι προσπορίστηκαν κέρδη της τάξης του 21%, τα υψηλότερα από κάθε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ και της ΕΕ! Δε γίνονται συνεργοί των συνδικαλιστικών "εκπροσώπων" τους, τύπου πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ, που σπεύδουν να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από τα δίχρονα "συσσίτια φτώχειας", που ο ΣΕΒ βαφτίζει "αυξήσεις"! Δεν υποκύπτουν στις εκστρατείες κατασυκοφάντησης του αγώνα τους, ακόμα και όταν πρέπει να αντιταχθούν στην "πεμπτοφαλαγγίτικη" δράση των "ηγεσιών τους", της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ.

Τα "συνήθη θύματα" της τακτικής της "λιτότητας, χωρίς ημερομηνία λήξης" αντιπαλεύουν τους, δήθεν, μονόδρομους των αντιλαϊκών επιλογών. Κάνουν το πρώτο βήμα, ώστε να φρενάρουν και να αποκρούσουν τις επιθέσεις, που κατά κύματα δέχονται στην πλάτη τους. Αρκεί, όμως, αυτό; Είναι δυνατό να προασπίσουν τη δική τους πλάτη, αν συνεχίσει να δουλεύει το μαστίγιο στην πλάτη του διπλανού τους; Σήμερα είναι περισσότερο ξεκάθαρο, από ποτέ, ότι η αντιλαϊκή πολιτική, που ο ένας κοινωνικός χώρος τη βιώνει με τον άλφα τρόπο και ο άλλος με τον βήτα, εκπορεύεται από ενιαίο κέντρο. Εκπορεύεται από την ίδια ακριβώς λογική και για τον ίδιο ακριβώς στόχο: Την όλο και περισσότερο άνιση και άδικη κατανομή του κοινωνικού πλούτου προς όφελος του μεγάλου, ξένου και ντόπιου, κεφαλαίου. Γι' αυτό και η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι ενιαία. Για να αποκτήσει και τα αναγκαία χαρακτηριστικά εμβέλειας και αποτελεσματικότητας. Για να κάνει δυνατή την οικοδόμηση του αποφασιστικού μετώπου αντίστασης και, ταυτόχρονα, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επίθεσης, επιβολής και υλοποίησης των δίκαιων αιτημάτων, που αναγράφονται στα πανό των συγκεντρώσεων.

Το σφίξιμο του ζωναριού στους εργάτες και τους συνταξιούχους αποτυπώνεται στην κατακόρυφη πτώση της ζήτησης, που κατατρώει τους μικρομεσαίους και αφήνει απούλητα τα γεωργικά προϊόντα. Η "ευρωσύνθλιψη", που υπαγορεύει τη φοροεξόντωση των μισθωτών και των απόμαχων της δουλιάς, είναι η ίδια αιτία, που στέλνει στο απόσπασμα των "αντικειμενικών κριτηρίων" τους επαγγελματοβιοτέχνες. Η συρρίκνωση και αποδιάρθρωση της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγικής βάσης της χώρας, ως συνέπεια των συμφερόντων των πολυεθνικών που δεν επιθυμούν εγχώριους ανταγωνιστές, γίνονται συνώνυμες της εισαγόμενης ακρίβειας και της εκτίναξης του εμπορικού ελλείμματος, που πάλι οι "ιθαγενείς" καλούνται να το πληρώσουν. Η υπερχείλιση της δεξαμενής της ανεργίας, από τα περιθωριοποιημένα στρώματα, γίνεται μοχλός για ακόμα μεγαλύτερη υφαρπαγή εισοδημάτων, κατακτήσεων κοινωνικής ασφάλισης, κατάργησης δημοκρατικών εργασιακών δικαιωμάτων.

***

Αυτή, λοιπόν, η πολιτική δε χτυπά επιλεκτικά. Οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι δεν τα παίρνουν μόνο από τους εργάτες, ή μόνο από τους αγρότες, ή μόνο από τους συνταξιούχους, ή μόνο από τους ΕΒΕ. Τα παίρνουν από όλους. Γι' αυτό και η πολιτική που ακολουθείται - η ελέω Μάαστριχτ και προγράμματος "σύγκλισης" πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων των τραπεζιτών και των βιομηχάνων - στοχεύει ενάντια σε όλα τα λαϊκά στρώματα. Τα τελευταία, όμως, έχουν μια τεράστια δύναμη, που μπορεί να εγγυηθεί την απόκρουση αυτής της πολιτικής. Και αυτή βρίσκεται στη δύναμη της κοινής και ενωμένης πάλης τους, της συσπείρωσης και της αλληλεγγύης τους. Οι κοινές αιτίες και ρίζες των οξυμένων προβλημάτων τους, η άλλη, η ριζικά διαφορετική πολιτική, που εκφράζουν τα αιτήματά τους, αποτελούν την αναγκαία και ικανή γι' αυτό συνθήκη.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Σήμερα είναι περισσότερο ξεκάθαρο, από ποτέ, ότι οι αντιλαϊκές επιλογές εκπορεύονται από ενιαίο κέντρο. Εκπορεύονται από ενιαία λογική και έχουν τον ίδιο ακριβώς στόχο: Την πολύμορφη εξυπηρέτηση του μεγάλου, ξένου και ντόπιου, κεφαλαίου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ