Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι Κουβανοί

Σήμερα είμαστε όλοι... Κουβανοί! Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, χωρίς προσχήματα, επιχειρεί να συντρίψει μια χώρα και ένα λαό, επειδή δε σκύβουν το κεφάλι στη "νέα τάξη πραγμάτων". Μπροστά στον πρωτοφανή κυνισμό των Αμερικανών, κάθε άνθρωπος καλής θέλησης είναι αλληλέγγυος με την Κούβα και το λαό της. Ετσι η σημερινή συγκέντρωση, που οργανώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος στις 5.30 το απόγευμα, στην Πλατεία Κάνιγγος, δεν είναι μια απλή εκδήλωση συμπαράστασης. Πρέπει να είναι μια μαχητική διαδήλωση καταδίκης της αμερικανικής πολιτικής. Γιατί σήμερα στην Κούβα δεν κρίνεται μόνο η υπόσταση αυτής της χώρας, κρίνεται το δικαίωμα των λαών να επιλέγουν μόνοι το μέλλον τους, κρίνεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Γι' αυτό σήμερα είμαστε όλοι Κουβανοί!

Οι Αμερικανοί δεν μπόρεσαν ποτέ να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι λίγα χιλιόμετρα απ' τις ακτές τους υπάρχει μια σοσιαλιστική χώρα. Η Κούβα, ο λαός της, ο Φιντέλ Κάστρο, έγιναν ο μόνιμος εφιάλτης τους. Αφού επιχείρησαν ανεπιτυχώς να καταπνίξουν με στρατιωτική επέμβαση την επανάσταση, κήρυξαν το εμπάργκο. Με τον αποκλεισμό προσπάθησαν να γονατίσουν οικονομικά το επαναστατικό καθεστώς, να στρέψουν το λαό κατά της ηγεσίας του, να καταστρέψουν τις σοσιαλιστικές κατακτήσεις.

Ομως, εκτός από την αμερικανική πολιτική, αγανάκτηση προκαλεί η υποκριτική στάση των διεθνών οργανισμών, που σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην άνευ προηγουμένου παραβίαση κάθε έννοιας και κανόνα διεθνούς δικαίου, σε μια περίπτωση όπου μια χώρα και ένας λαός εκβιάζονται με το όπλο της πείνας και της οικονομικής εξαθλίωσης για να ακολουθήσουν το μοντέλο του "ελεύθερου κόσμου". Πολύ περισσότερο, όταν οι οργανισμοί αυτοί συνεργούν στον αποκλεισμό της Κούβας, όταν αφειδώς παρέχουν τη βοήθειά τους σε δικτατορικά ματοβαμμένα καθεστώτα σ' όλο τον κόσμο, στο όνομα μάλιστα της προστασίας των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Η σοσιαλιστική Κούβα δίνει σήμερα για λογαριασμό όλης της ανθρωπότητας την απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει δρόμος για να ξεφύγουμε από τη σύγχρονη βαρβαρότητα. Ο κουβανικός λαός, συσπειρωμένος γύρω από την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο, δείχνει έμπρακτα ότι δεν είναι μοιραίο να ζήσει ο σύγχρονος κόσμος κάτω από τη "σιδερένια φτέρνα" της "νέας τάξης". Να γιατί η Κούβα είναι πρόκληση για τις ΗΠΑ.

Δεν μπορούν να ανεχθούν οι ιθύνοντες των ΗΠΑ το γεγονός ότι παρά τον ασφυκτικό οικονομικό αποκλεισμό, η οικονομία της Κούβας παρουσιάζει τα δυο τελευταία χρόνια σημεία ανάκαμψης. Δεν μπορούν να ανεχθούν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτω από το βάρος των αντιφάσεών της και στα πλαίσια του ενδοϊμπεριαλιστικού πολέμου, σκέφτεται να αναπτύξει σχέσεις με την Κούβα. Γι' αυτό, με αφορμή την κατάρριψη των δυο κατασκοπευτικών αεροπλάνων από την αεροπορία της Κούβας, επιχειρούν να κάνουν ακόμα πιο σκληρό τον αποκλεισμό, να προετοιμάσουν το έδαφος για την τελική επέμβασή τους.

Η "πρόκληση" της Κούβας γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή σήμερα για τους ιμπεριαλιστές. Γιατί μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, το κόκκινο του σοσιαλισμού εξακολουθεί να υπάρχει στον παγκόσμιο χάρτη, για να θυμίζει στους λαούς και να τους φρονηματίζει.

Σήμερα, λοιπόν, που ο λαός της Κούβας παλεύει για την ανεξαρτησία της χώρας του, για την ελευθερία του, για το δικαίωμά του να αποφασίζει το μέλλον του, σήμερα είμαστε όλοι... Κουβανοί!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ