Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
"Ενωμένες στον αγώνα"

Συγκέντρωση οργανώνουν την Παρασκευή, 8 του Μάρτη, εργατικά σωματεία της Αθήνας στις 5.30μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος

Με το σύνθημα: "Οι γυναίκες ενωμένες στον αγώνα, για πραγματική ισοτιμία στην εργασία, στην οικογένεια και στην κοινωνία", εφτά πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας διοργανώνουν, την Παρασκευή 8 Μάρτη στις 5.30μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, συγκέντρωση και καλούν όλες τις γυναίκες να τιμήσουν με τη συμμετοχή τους την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Τη συγκέντρωση στηρίζουν και οι δέκα εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στη ΓΣΕΕ, που διαχώρισαν τη θέση τους από τη Γραμματεία Γυναικών της ΓΣΕΕ, δηλώνονταςότι αρνούνται να συμμετάσχουν στις όποιες εκδηλώσεις της, ενώ σε ανακοίνωσή τους, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Νοσηλευτριών, Καθαριστριών, Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, Φαρμακεργατών, Εμποροϋπαλλήλων και Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος - Ιματισμού,τονίζουν: "Είναι υποκρισία να μας μιλάνε για κοινωνικό αποκλεισμό των γυναικών κόμματα όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που, όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση παίρνουν αποφάσεις που μας οδηγούν σε χειρότερη ακόμα κατάσταση. Και μάλιστα μας καλούν να "συνεορτάσουμε" την επέτειο των γυναικείων αγωνιστικών παραδόσεων, ξορκίζοντας τη γυναικεία ανισοτιμία. Ολα αυτά τα κόμματα καθ' υπαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Λευκού Βιβλίου της, έχουν ψηφίσει στη Βουλή νόμους που, παρατείνουν το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών, καταργούν την προστατευτική νομοθεσία που απαγόρευε τη νυχτερινή βάρδια για τις γυναίκες και καταργούν τη δωρεάν κοινωνική πρόνοια για τις γυναίκες και τα παιδιά τους". Το σωματείο καθαριστριών δημοσίων σχολείων θα κάνει προσυγκέντρωση στο ΕΚΑ στις 5μ.μ.

Επιγραμματικά τα αιτήματα που προβάλλουν, τα παραπάνω σωματεία είναι: Μέτρα για την ανεργία, την ασφάλιση, την πρόνοια και το εισόδημα, προστατευτική νομοθεσία για τις γυναίκες και μέτρα για την κοινωνική προστασία της οικογένειας και των μελών της.

  • Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας,με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι δε θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Γραμματείας Γυναικών της ΓΣΕΕ, διαφωνώντας με τις διαδικασίες, αλλά και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων.
  • Η Επιτροπή Γυναικών της ΠΕΑΕΑ, με ανακοίνωσή της, καλεί όλες τις γυναίκες της Εθνικής Αντίστασης να θυμηθούν τα ηρωικά χρόνια της Εθνικής Αντίστασης και να συμμετάσχουν μαχητικά στη συγκέντρωση.
  • Με ανακοινώσεις τους οι Σύλλογοι Γυναικών Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Αγ. Βαρβάρας, Καλλιθέας, Λόφου Περιστερίου, Ελληνικού και η Επιτροπή Ειρήνης Καλλιθέας στηρίζουν την πρωτοβουλία των σωματείων και καλούν όλες τις εργαζόμενες γυναίκες να πάρουν μέρος μαζικά στη συγκέντρωση.
Ευαισθητοποιούνται, προβληματίζονται αλλά... απέχουν

Ευαισθητοποιούνται και προβληματίζονται για τη σημερινή μορφή της κοινωνίας οι νέες γυναίκες, αλλά απέχουν από τη συλλογική δράση. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της έρευνας, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ερευνών P. R. C. για λογαριασμό της Γραμματείας Γυναικών της ΓΣΕΕ.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι νέες γυναίκες, σε ποσοστό 52,9%, όχι μόνο αμφισβητούν την κοινωνία, αλλά πιστεύουν ότι χρειάζεται να γίνουν σημαντικές αλλαγές, ενώ το 35,3% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η κοινωνία πρέπει να αλλάξει ριζικά.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που ρωτήθηκαν (82,2%) πιστεύουν πως τα συμφέροντα εργαζομένων και εργοδοτών είναι διαφορετικά και είναι αντίθετες με την "ταξική συμφιλίωση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ