Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Παράλογα τα νομοθετικά "παρασκευάσματα" του Κλίντον

Αντιδράσεις από Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και ΝΑΦΤΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Την υπογραφή του Προέδρου Κλίντον περιμένει πλέον το νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην περαιτέρω σκλήρυνση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Κούβας, το οποίο ενέκρινε χτες (μετά τη Γερουσία), με ψήφους 336 υπέρ και 86 κατά, και η Βουλή των Αντιπροσώπων. Εως ότου, όμως, να μπει η υπογραφή του Προέδρου των ΗΠΑ, πολλά πρόκειται να γίνουν. Ηδη, τα νέα νομοθετικά "παρασκευάσματα" της Ουάσιγκτον που αποσκοπούν στο "πάγωμα" των οικονομικών σχέσεων της Κούβας με επενδυτές από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, προκαλούν ισχυρές δονήσεις στις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης...

"Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, κυρίως στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου", ήταν το πρώτο σχόλιο του εκπροσώπου των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ, Πίτερ Γκίλφορντ, πάνω στο γεγονός της έγκρισης του νομοσχεδίου από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, για τις σχέσεις με τις χώρες της Καραϊβικής, δήλωσε από την πλευρά του:"Θεωρούμε ότι το αμερικανικό νομοσχέδιο δεν είναι ένας καλός τρόπος χειρισμού των διεθνών σχέσεων. Γι' αυτό και δε θα αλλάξουν τα (κοινοτικά) σχέδια για την εφαρμογή μιας συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας με την Κούβα".

Δριμύτατη κριτική στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο άσκησε χτες και ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Ρομπέρτο Ρομπάινα, υπογραμμίζοντας ότι "με τον τρόπο αυτό δεν πλήττεται μόνον η Κούβα, αλλά και η ανθρωπιά".

Οπως ανακοινώθηκε χτες στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι από τις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ θα εξετάσουν σήμερα το εάν και πώς ακριβώς το αμερικανικό νομοσχέδιο παραβιάζει τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και εάν και πότε θα διατυπωθεί και θα αποσταλεί σχετική επιστολή παραπόνων στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Γενεύη.

Εντονότατη κριτική στο νέο αμερικανικό νομοσχέδιο έχουν ήδη ασκήσει ο Καναδάς, το Μεξικό και ορισμένες χώρες της Καραϊβικής, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται ανοιχτά, εκτός των άλλων, και η Βορειοατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (ΝΑΦΤΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ