Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναδιανομή της φτώχειας με επιδοματική πολιτική

Με κυβερνητική απόφαση, μεταφέρεται ποσό 419,2 εκατ. δραχμών, που προοριζόταν για εφοδιασμό με καύσιμα των προβληματικών περιοχών, για επιδόματα υπαλλήλων του υπουργείου Βιομηχανίας

Ποσό περίπου 506.000 δρχ. κατ' άτομο θα λάβουν το 1996 οι υπάλληλοι του υπουργείου Βιομηχανίας, υπό τη μορφή κινήτρου παραγωγικότητας (πριμ). Αυτό προκύπτει από την κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου και της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 99/Β/19/2/96). Στην απόφαση ειδικότερα αναφέρεται ότι από κονδύλι που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας για τον εφοδιασμό με καύσιμα των προβληματικών περιοχών της χώρας αφαιρείται ποσό ύψους 419.200.000 δραχμών που θα διατεθεί στους υπαλλήλους του υπουργείου Βιομηχανίας ως οικονομικό κίνητρο παραγωγικότητας για το χρονικό διάστημα 1/1-31/12/96.

Ο "Ρ" είναι η μοναδική ίσως καθημερινή εφημερίδα η οποία έχει ταχθεί υπέρ της εισοδηματικής ενίσχυσης των δημοσίων υπαλλήλων και έχει καταγγείλει την πολιτική λιτότητας που άσκησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η θέση όμως αυτή της εφημερίδας δε σημαίνει βέβαια πως δεν μπορεί να ασκηθεί κριτική για τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς επιχειρείται αναδιανομή της φτώχειας.

Είναι εμφανές ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει θέμα αλλαγής της γνωστής εισοδηματικής πολιτικής του 2,5%+2,5%, ενώ παράλληλα θίγονται οι προβληματικές περιοχές της χώρας.

Επιχειρείται έτσι το μοίρασμα της φτώχειας μεταξύ των θιγόμενων από την πολιτική λιτότητας. Στην προκειμένη περίπτωση ο θιγόμενος είναι οι προβληματικές περιοχές της χώρας, από τις οποίες αφαιρείται κονδύλι ύψους 419,2 εκατ. δραχμών που είχε προοριστεί για τον εφοδιασμό τους με καύσιμα.

Οι "ευνοημένοι", οι υπάλληλοι του υπουργείου Βιομηχανίας

Σύμφωνα με την απόφαση το ποσό των 419,2 εκατ. δραχμών θα χορηγηθεί στους υπάλληλους με οργανική θέση, οι οποίοι στις 31/12/95 ανέρχονταν σε 828 (στοιχεία κρατικού προϋπολογισμού). Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε υπάλληλο κατά μέσο όρο αντιστοιχούν 506.000 δραχμές. Αναφέρεται επίσης ότι η πληρωμή του ποσού στους δικαιούχους θα ενεργείται με μισθοδοτικές καταστάσεις στο τέλος κάθε δίμηνου και με την ίδια διαδικασία που πληρώνονται οι μηνιαίες αποδοχές, αρχής γενομένης από 1/3/96.

Οι υπάλληλοι του υπουργείου διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες: υπάλληλοι, προϊστάμενοι τομέων, προϊστάμενοι διευθύνσεων και προϊστάμενοι γενικών διευθύνσεων. Τα ποσά για τους υπαλλήλους των τριών τελευταίων περιπτώσεων είναι αυξημένα κατά 7%, 14% και 21% σε σχέση με τα οικονομικά κίνητρα που θα λάβουν οι απλοί υπάλληλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ