Τρίτη 12 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑ - ΧΑΪΔΑΡΙ
Να αντισταθούμε στην εδραίωση της Νέας Τάξης Πραγμάτων

Από τη μαρτυρική Κοκκινιά στο μαρτυρικό Χαϊδάρι. Πορεία επτά χιλιομέτρων διάνυσαν την Κυριακή οι ειρηνοδρόμοι των δυτικών συνοικιών της Αθήνας και του Πειραιά, διεκδικώντας "Βαλκάνια, Αιγαίο ειρηνικά, να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά"!

Οι διοργανωτές της πορείας, οι Επιτροπές Ειρήνης των Δήμων Κοκκινιάς, Κορυδαλλού, Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Κερατσινίου, Περάματος, Δραπετσώνας, μαζί με την ΠΕΑΕΑ και τις τοπικές επιτροπές της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" διαδήλωσαν σε κάθε δρόμο και πλατεία που στάθηκαν, την απόφασή τους, να αντισταθούν και να αντιδράσουν στα εμπρηστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εδραίωση της Νέας Τάξης Πραγμάτων στη Βαλκανική, το Αιγαίο, τη Μέση Ανατολή και αλλού.Οι ειρηνοδρόμοι ξεκίνησαν από την πλατεία της 17ης Αυγούστου στην Κοκκινιά, μπροστά απ' την αιματοβαμμένη μάντρα της Οσίας Ξένης. Εκεί τους χαιρέτισαν και τους ευχήθηκαν καλή δύναμη από την Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς ο Μ. Σεϊτανίδης,ο Στ. Παπακωνσταντίνου εκ μέρους της Παμπειραϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και ο αντιδήμαρχος Κ. Κλάπας,εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. "Εμπρός να ακουστεί η φωνή μας σε κάθε γειτονιά, να είμαστε αύριο ακόμη περισσότεροι, γιατί είναι οι περισσότεροι εκείνοι που θέλουν την ειρήνη και ελάχιστοι, αλλά ισχυροί, σήμερα όσοι θέλουν τον πόλεμο", σημείωσε ο Στ. Παπακωνσταντίνου.

Να φτάσει παντού...

Οι αγωνιστές της ειρήνης διεκδίκησαν με την πολύωρη πορεία τους "τις πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις και την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου από τη Γερμανία". Ακόμη, "να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιώτες από τη Βοσνία", καθώς και "να κλείσουν οι βάσεις των Αμερικανών στην Ελλάδα και να απομακρυνθούν όλα τα πυρηνικά από την πατρίδα μας".

"Είμαι 65 χρόνων", λέει η Δήμητρα Ζωγράφου κι όταν καταλαβαίνει πως πιστέψαμε για μια στιγμή ότι δε θα ακολουθήσει ως το Χαϊδάρι, δηλώνει περήφανη ότι είναι αποφασισμένη να φτάσει ως το τέρμα. "Θα περπατήσουμε εφτά χιλιόμετρα, λέει ο 15χρονος Γιάννης, για να μας ακούσουν και να γίνουν κι άλλες πορείες, να μεγαλώσουν συνεχώς οι διαμαρτυρίες". "Για να αλλάξει κάτι σ' αυτή την κατάσταση", προσθέτει ο συνομήλικός του Βαγγέλης. Τον ρωτάμε για τους συμμαθητές του, όσους δε βρίσκονταν την Κυριακή μαζί του στον αγώνα για την ειρήνη, τι θα τους συμβούλευε: "Δε χρειάζεται να τους πως τίποτα. Να κοιτάξουν γύρω τους. Να προσέξουν καλά και θα καταλάβουν τότε ότι πρέπει κάτι να κάνουν"!

Η πορεία είχε περάσει ήδη απ' την πλατεία Ελευθερίας του Κορυδαλλού, όπου τους υποδέχτηκε η τοπική Επιτροπή Ειρήνης, με νέους ειρηνοδρόμους και ανηφόριζε για την πλατεία Αγ. Ελεούσας στην Αγία Βαρβάρα.

"Είναι ανάγκη να ενισχύσουμε το φιλειρηνικό αντιφασιστικό φρόνημα του λαού μας", είπε ο δήμαρχος Λ. Μίχος,αφιερώνοντας τη μέρα στον εκλιπόντα δήμαρχο της πόλης Μ. Σουλιμιώτη και το Γρ. Λαμπράκη.Τους ειρηνοδρόμους, καλωσόρισε εκεί και ο γιος του αγωνιστή της ειρήνης Γ. Λαμπράκης.Η πορεία συνεχίστηκε για το Αιγάλεω, όπου στην πλατεία Τρούμαν περίμεναν κι άλλοι φίλοι της Ειρήνης και ο Δήμαρχος Γ. Μυστακόπουλος,ενώ διαβάστηκε ψήφισμα της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης και στήθηκε μια μικρή γιορτή. Γιορτή και χορευτικά συγκροτήματα περίμεναν τους ειρηνοδρόμους και στην πλατεία Ηρώων στο Χαϊδάρι, με τον τερματισμό της ειρηνοδρομίας. Εκεί τους υποδέχτηκαν ο δήμαρχος, ο πρόεδρος της τοπικής επιτροπής Ειρήνης και εκ μέρους της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη ο Ν. Παπακωνσταντίνου.Στην πορεία ειρήνης συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της ΚΟ Πειραιά Β. Ξένο,η πρώην δήμαρχος Νίκαιας Β. Νικολαϊδου και πολλοί άλλοι, εκπρόσωποι Σωματείων, Συλλόγων και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ