Τρίτη 12 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Δώρο" πρόκληση

Το παιχνίδι "κλέφτες και αστυνόμοι", φαίνεται ότι παίζει η κυβέρνηση με τις εταιρίες πετρελαιοειδών, που επιδίδονται με μαεστρία σε φοροκλοπή, φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία, σε βάρος τόσο του ελληνικού λαού, όσο και του ελληνικού δημοσίου. Αδιάψευστος μάρτυρας, αυτά που συμβαίνουν, λέγονται και ακούγονται τις τελευταίες μέρες.

Βγήκε, λοιπόν, ο διευθυντής Επιθεωρήσεων Τελωνείων, Γ. Χρυσικόπουλος,ο οποίος αποκάλυψε ότι εκκρεμεί η είσπραξη 200 δισ. δρχ. από υπερημερίες των καυσίμων που εναποτίθενται σε δεξαμενές των διυλιστηρίων των εταιριών "Μότορ Οϊλ" και "Πετρόλα". Ο ίδιος έκανε λόγο και για όργιο λαθρεμπορίας από τις εταιρίες πετρελαιοειδών και οινοπνευματωδών ποτών, από τις οποίες το δημόσιο χάνει τρισεκατομμύρια κάθε χρόνο. Ναι, καλά διαβάσατε, το ελληνικό δημόσιο χάνει κάθε χρόνο από τις διάφορες κομπίνες, στις οποίες επιδίδονται οι εταιρίες πετρελαιοειδών - μεταξύ αυτών και οι εταιρίες των ομίλων των Βαρδινογιάννη και Λάτση -, τρισεκατομμύρια.

Αποκαλύψεις, που όχι μόνο δε διαψεύστηκαν, αλλά επιβεβαιώθηκαν δημόσια από την ίδια την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, βγήκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς, για να δηλώσει και επίσημα - αυτό που αποτελεί κοινό μυστικό - πως οι απώλειες του δημοσίου από τις εταιρίες πετρελαιοειδών είναι πολλά δισ. και "ίσως - όπως είπε - τρισ. δραχμές".

Ομως, ο κ. υφυπουργός δεν περιορίστηκε στο να ομολογήσει τις τεράστιες απώλειες που προκαλούν με τις κάθε είδους ρεμούλες τους οι εταιρίες καυσίμων και οινοπνευματωδών ποτών. Είπε και κάτι άλλο. Αφού παραδέχτηκε ότι με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών δεν εισπράχτηκαν μέχρι τώρα τα 200 δισ. δραχμές, που οφείλουν στο δημόσιο οι εταιρίες πετρελαιοειδών - μόνο από τέλη υπερημερίας -, στη συνέχεια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χαριστούν αυτά τα χρήματα.

Το επιχείρημα που πρόβαλε ο υπουργός, για να δικαιολογήσει την προκλητική ανοχή της κυβέρνησης απέναντι στους Λάτσηδες, τους Βαρδινογιάννηδες και τους κάθε είδους συνοδοιπόρους τους - που λυμαίνονται με την ανοχή των κυβερνώντων εκατοντάδες δισ. δραχμές κάθε χρόνο - ήταν αποκαλυπτικό. Αν - υποστήριξε ο κ. υφυπουργός - διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα... θα δημιουργήσουμε προβλήματα λειτουργίας στις εταιρίες!

Η πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, βγάζει μάτι. Από τη μια, επικαλείται την "αντοχή" της οικονομίας για να αρνείται κάθε φορά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων, που πληρώνουν τα "σπασμένα" της αντιλαϊκής εισοδηματικής και φορομπηχτικής κυβερνητικής πολιτικής. Από την άλλη, δείχνει ότι τα όρια αντοχής της οικονομίας είναι απεριόριστα, όταν πρόκειται να επιδοτηθούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες ή όταν πρόκειται να χαριστούν οφειλές τους στο δημόσιο από φοροκλοπή, φοροδιαφυγή, λαθρεμπορία, πράξεις στις οποίες επιδίδονται οι εκλεκτοί της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από τα παλιά και νέα "τζάκια".

Η στάση αυτή αποτελεί πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, και τους επαγγελματοβιοτέχνες - εμπόρους, οι οποίοι αυτές τις μέρες βρίσκονται στους δρόμους, διεκδικώντας ανακούφιση από τα υπέρογκα φορολογικά βάρη, καθώς και μέτρα που θα εξασφαλίσουν πραγματική αύξηση των εισοδημάτων τους. Η στάση της κυβέρνησης, όμως, δείχνει πως χρειάζεται μεγαλύτερη αντίσταση και αγωνιστική συσπείρωση από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που πληρώνει τα "σπασμένα" της λιτότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ