Τρίτη 12 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Η ώρα του "ιερού" σκοπού των ΗΠΑ

Τώρα οι Αμερικανοί, συνεχίζοντας τα "δώρα" τους στην κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία, βάζουν στόχο τον εξοπλισμό και στρατιωτική εκπαίδευση των μουσουλμάνων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Τους απρόθυμους Ευρωπαίους εταίρους προσπαθεί από χτες να πείσει ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον, Τζέιμς Πάρντιου, για την πραγμάτωση του νέου "ιερού" σκοπού της Ουάσιγκτον: την υλοποίηση του προγράμματος για τον εξοπλισμό και εκπαίδευση του βοσνιακού στρατού, με προοπτική τη στρατιωτική αποδυνάμωση των Σέρβων. Το ίδιο 24ωρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Κροατία με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Ζάγκρεμπ.

Η επίσκεψη του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου της κυβέρνησης Κλίντον στις Βρυξέλλες, άρχισε με την αναγγελία της παρακάτω είδησης: η Ουάσιγκτον θα χορηγήσει το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση του στρατιωτικού προγράμματος "Εκπαίδευση και Εξοπλισμός". Στη συνέχεια, ο Τζέιμς Πάρντιου, δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Θέλουμε να περιορίσουμε τα όπλα στη Βοσνία" (!), προσθέτοντας ότι ένας από τους τρόπους για να επεκταθεί η ασφάλεια στην περιοχή "είναι να βελτιωθεί (σ.σ.: στρατιωτικά) η ποιότητα της ομοσπονδιακής δύναμης". Ακολούθως, προσπάθησε να κάμψει τις ανησυχίες που εξέφρασαν το Σαββατοκύριακο οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 χωρών - μελών της ΕΕ στη Διάσκεψη του Παλέρμο, ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να εκτροχιάσει τις ήδη δύσκολες προσπάθειες αφοπλισμού όλων των πρώην εμπόλεμων πλευρών της Βοσνίας, υποστηρίζοντας: "Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει, χωρίς να διακοπεί η διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών. Αυτό το πρόγραμμα δεν επιδιώκει τη δημιουργία μιας δύναμης επιθετικής. Ο στόχος μας είναι η στρατιωτική ισορροπία ως μέσω αποτροπής του πολέμου" (!). Αυτές, οι τελευταίες δηλώσεις του Τζέιμς Πάρντιου έγιναν λίγο μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τους 16 πρεσβευτές του ΝΑΤΟ, σε μία προσπάθεια να τους ενημερώσει για το νέο "δώρο" της Ουάσιγκτον στην κροατομουσουλμανική ομοσπονδία.

Οπως είναι γνωστό, την ερχόμενη Παρασκευή πραγματοποιείται στην Αγκυρα διάσκεψη, μία διεθνή διάσκεψη χωρών, που είναι διατεθειμένες να παράσχουν κεφάλαια και εξοπλισμό για να βοηθήσουν στην ενίσχυση του βοσνιακού στρατού. Προσκλήσεις στάλθηκαν σε περίπου 40 χώρες, περιλαμβανομένων και των κρατών του Περσικού Κόλπου, των ΗΠΑ, μελών της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη διάσκεψη της Αγκυρας, οι ΗΠΑ αναμένεται να εκπροσωπηθούν από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ.

Ο Μιλουτίνοβιτς στο Ζάγκρεμπ

Επίσημη επίσκεψη στην Κροατία πραγματοποιεί από χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, με σκοπό τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων και την εκδήλωση προόδου στη διαδικασία της αμοιβαίας αναγνώριση μεταξύ των δύο χωρών.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης του Μιλουτίνοβιτς με τον Κροάτη ομόλογό του, Μάτε Γκράνιτς, κυριάρχησαν θέματα που αφορούν την αποκατάσταση της συγκοινωνίας σε Βελιγράδι - Ζάγκρεμπ, την επαναλειτουργία του διεθνούς αυτοκινητόδρομου και την επίλυση ορισμένων ζητημάτων που αφορούν τις προξενικές υποθέσεις και τις τηλεπικοινωνίες. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε "σε εποικοδομητικό κλίμα". Είναι η πρώτη φορά που Γιουγκοσλάβος αξιωματούχος αυτού του επιπέδου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κροατία, από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας το 1991 και την έναρξη του πολέμου στη Βοσνία.

Τα γνωστά σενάρια για το Κόσοβο...

Για τον κίνδυνο "έκρηξης στο Κόσοβο, όπου 2,5 εκατ. Αλβανόφωνοι ζητούν την ανεξαρτησία τους από την καταπιεστική πολιτική του Βελιγραδίου", έκαναν λόγο χτες σε άρθρο τους στους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", οι αρθρογράφοι Σέιμουρ Τόπινγκ (καθηγητής στο Παν/μιο της Κολούμπια) και Μπάρνετ Ρούμπιν (διευθυντής του Κέντρου Προληπτικής Δράσης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ). Οι αρθρογράφοι υποστηρίζουν ότι οι ενδεχόμενες συγκρούσεις στο Κόσοβο είναι δυνατόν να επεκταθούν στην ΠΓΔΜ και να εμπλακούν η Ελλάδα, η Αλβανία και η Βουλγαρία. Και καταλήγουν: "Για την αποφυγή του κινδύνου αυτού χρειάζεται να παρέμβει η αμερικανική διπλωματία"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ