Τρίτη 12 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ
Αναγκαία η αλλαγή συσχετισμών

Το Σάββατο ολοκληρώνονται οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Συλλόγου Υπαλλήλων στην Εθνική Τράπεζα, που άρχισαν χτες. Ο Γ. Αθανίτης, στέλεχος της ΕΣΑΚ, μιλάει για τη δράση του συλλόγου και τους στόχους της παράταξης

Αρχισαν χτες και συνεχίζονται μέχρι το Σάββατο οι εκλογές στο Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας,το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο του ευρύτερου δημόσιου τομέα με 13.500 μέλη.

Ο Γ. Αθανίτης,αν. γραμματέας στην απερχόμενη διοίκηση και στέλεχος της ΕΣΑΚ,ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις του "Ρ" σχετικά με τις εκλογές, τη δράση του συλλόγου μέχρι τώρα, τη στάση των άλλων παρατάξεων, τις θέσεις της παράταξης.

- Ποια είναι η άποψη της παράταξης για τη δράση του συλλόγου τα δυο προηγούμενα χρόνια;

- Το σωματείο, με αυτοδύναμη την ΠΑΣΚΕ, δεν εξυπηρέτησε τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αντί να διεκδικήσει και να αποσπάσει τη λύση κάποιων προβλημάτων, ουσιαστικά, πολλαπλασίασε τις ανάγκες με την ηττοπαθή στάση του και με την επιλογή να διαπραγματεύεται με τη διοίκηση, χωρίς τους εργαζόμενους, χωρίς να τους ενημερώνει και να τους κρατά σε ετοιμότητα. Το σωματείο, όντας αφομοιωμένο και αλλοτριωμένο, μη εξυπηρετώντας τις ανάγκες των εργαζομένων, ακολούθησε μια τακτική δοσοληψιών και εξυπηρέτησης, διαμόρφωσης προσωπικού προφίλ συνδικαλιστών, που κατά κανόνα είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι δεκαετίες τώρα.Εμείς θεωρούμε ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτό όλο το χάλι που επικράτησε στο σωματείο έχουν και η ΔΑΣ ("ΣΥΝ") και η ΔΑΚΕ,οι οποίες αντί να ενημερώσουν τον κόσμο και να τον ξεσηκώσουν για να αντιδράσει σε όλο αυτό το απαράδεκτο κλίμα, συμβάδισαν με τις επιλογές της ΠΑΣΚΕ. Εξάλλου, πριν πάρει η ΠΑΣΚΕ αυτοδυναμία, συνεργαζόταν με τη ΔΑΣ ("ΣΥΝ") με ίδια δείγματα γραφής.

- Ποια είναι μερικά από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι;

-Ο πρώτος κίνδυνος για μας είναι η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας,που είναι κατεύθυνση και της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εμείς ως παράταξη θεωρούμε ότι η τράπεζα μπορεί να παίξει ένα ρόλο ενίσχυσης της οικονομίας, στήριξης του νομίσματος και γενικότερης εξυγίανσης όλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Επίσης, οι εργαζόμενοι έχουν πρόβλημα επιβίωσης, όσον αφορά το εισόδημά τους, που έχει μειωθεί δραστικά και γι' αυτό καταφεύγουν στην εξεύρεση δεύτερης και τρίτης δουλιάς ή καταφεύγουν στη μέθοδο της υπερωριακής απασχόλησης, πολλές φορές χωρίς να υπάρχει ουσιαστική ανάγκη.

- Ποιες είναι οι θέσεις της ΕΣΑΚ για τη δράση του σωματείου μετά τις εκλογές;

- Το σωματείο έχει μεγάλες δυνατότητες δράσης.Είναι το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο της χώρας και διαχειρίζεται τεράστια ποσά σε ετήσια βάση, που ξεπερνούν το 1 δισ. δραχμές. Αυτοί είναι δυο προνομιακοί παράγοντες δράσης. Είναι απαράδεκτο για το σωματείο η συνδικαλιστική δράση να έχει μετατραπεί σε παράκεντρο εξουσίας, αντί να εξυπηρετούνται ανάγκες και να υπάρχει ένας αμυντικός μηχανισμός, ικανός να αποκρούει όλες τις επιθέσεις στους εργαζόμενους. Γι' αυτούς τους λόγους πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί.Ευκαιρία είναι οι εκλογές αυτές, στις οποίες οι εργαζόμενοι πρέπει με την ποιοτική επιλογή της ψήφου και την ενίσχυση συνεπών συνδικαλιστικών δυνάμεων, να απομακρύνουν την παλιά συσσωρευμένη σκουριά.Μόνο έτσι αύριο, από καλύτερες θέσεις και με ένα μηχανισμό με ταξικό αγωνιστικό προσανατολισμό, θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων.

Γ. Φ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ