Τρίτη 12 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Τον Απρίλη τα νεότερα

Ανέστειλαν την αυριανή κινητοποίηση οι πρυτάνεις, μετά και τις νέες υποσχέσεις του πρωθυπουργού ότι τον Απρίλη "θα" τους απαντήσει

Σε φραστικές υποσχέσεις χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις περιορίστηκε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος συναντήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, προκειμένου να συζητήσουν τα οξυμένα προβλήματα των πανεπιστημίων. Στη συνάντηση συμμετείχε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Στη χτεσινή συνάντηση ο πρωθυπουργός... απλώς άκουσε τα προβλήματα των ΑΕΙ και όρισε εκ νέου συνάντηση με τους πρυτάνεις στο τέλος του Απρίλη. Στη διάρκειά της, δήλωσε, θα παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να εφαρμοστεί το Β ΚΠΣ στον τομέα της παιδείας και των πανεπιστημίων. Παράλληλα, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέτρα για μεγαλύτερη αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, τις δυνατότητες σε σχέση με τα οικονομικά των ΑΕΙ για τη μισθολογική βελτίωση των εργαζόμενων σε αυτά, ενώ όπως δήλωσε στην επικείμενη συνάντηση θα εξεταστεί και το θέμα των περιφερειακών πανεπιστημίων.

Ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι τα ζητήματα που απασχολούν τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε διαδικασία διερεύνησης και επίλυσης και ότι ελπίζει σε μια καλή συνεργασία της ηγεσίας του υπουργείου με τους πρυτάνεις για "πολύ σημαντικές τομές, σημαντικές αλλαγές μέσα στα πανεπιστήμια".

Οι πρυτάνεις μετά τη συνάντηση δήλωσαν ότι δε θα προχωρήσουν τελικά στην αναστολή της λειτουργίας των πανεπιστημίων, όπως είχε αποφασιστεί στην πρόσφατη σύνοδό τους, αλλά θα πραγματοποιηθεί μια συμβολική κινητοποίηση με αποχή από διοικητικές λειτουργίες.

Ο Γ. Φίλης,πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στην επόμενη συνάντηση ο πρωθυπουργός θα έχει συγκεκριμένες απαντήσεις. Επιφυλακτικός φάνηκε ο πρύτανης του ΕΜΠ Ν. Μαρκάτος,ο οποίος δήλωσε μετά τη συνάντηση: "Ο πρωθυπουργός είπε ότι η παιδεία είναι εθνική προτεραιότητα. Αυτό θα το δούμε τον Απρίλη".

  • Για "αστυνομικής νοοτροπίας μεθοδεύσεις" και "ακαταλληλότητα για το συγκεκριμένο έργο που του ανατέθηκε" κατηγορούν οι πρυτανικές αρχές του Πάντειου Πανεπιστημίου τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γ. Πανάρετο. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πρυτανείας, "η πρακτική του γγ του υπουργείου αναβιώνει αναχρονιστικές διοικητικές στρεβλώσεις, ξένες προς τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της αυτοδιοίκησης και αυτοτέλειας των ΑΕΙ". Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ζητήθηκε η άμεση ανάκληση των πρόσφατων εγκυκλίων Πανάρετου, καθώς και η "διαφορετική αξιοποίησή του, εφόσον για το συγκεκριμένο έργο αποδείχτηκε ακατάλληλος".
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Συνόδου των Πρυτάνεων (2017-05-11 00:00:00.0)
"Οικονομική - διοικητική αυτοτέλεια" ή εξάρτηση και υποταγή; (1998-06-04 00:00:00.0)
"Κλειστά από Σεπτέμβρη τα ΑΕΙ" (1996-06-18 00:00:00.0)
Πρωθυπουργική σφραγίδα στη συντηρητική επέλαση (1996-05-31 00:00:00.0)
Απεργεί το ειδικό προσωπικό (1996-03-12 00:00:00.0)
"Λουκέτο" σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (1996-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ