Τρίτη 12 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Βιαστικές επεμβάσεις σε μνημεία

Ενας και μοναδικός κίονας είναι ό,τι έχει απομείνει από τη στοά με τη διπλή κιονοστοιχία,που περιέβαλλε την Αρχαία Αγορά,στην πρώην πλατεία Δικαστηρίων στη Θεσσαλονίκη. Ενας κίονας, τον οποίο διέσωσε στην κυριολεξία με το σώμα του ο αρχαιολόγος Φώτης Πέτσας,το 1966. Σε εκείνο το χώρο επρόκειτο να γίνουν τα δικαστήρια και ο αρχαιολόγος, αφού αναστήλωσε, με πρόχειρο τρόπο, τον κίονα, στάθηκε μπροστά του και εμπόδισε την "επέλαση" της μπουλντόζας.

Η αποφασιστικότητα του αρχαιολόγου έμελλε να σηματοδοτήσει τις μετέπειτα προσπάθειες της ΙΣΤ Εφορείας για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, που άρχισαν συστηματικά το 1989,αρχικά με δημοτικούς πόρους και αργότερα με εθνικούς και κοινοτικούς. Από το 1990 συνεργάζεται και το πανεπιστήμιο.

Οι πρώτες ανασκαφές άρχισαν το 1960,όπου αποκαλύφθηκε ρωμαϊκό ωδείο,με τρεις οικοδομικές φάσεις, από τις οποίες υπερέχει ένα βουλευτήριο,καθώς και μία κρυπτή στοά.Στην περίοδο 1970 - '73 άρχισαν στερεωτικές εργασίες, που διακόπηκαν το 1989 λόγω έλλειψης πόρων.

Σήμερα, ενόψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, γίνονται εκτεταμένες επεμβάσεις, όχι πάντα οι ενδεδειγμένες.Η ορχήστρα του Ωδείου θα σκεπαστεί με γυαλί για να φαίνεται το βουλευτήριο και θα χρησιμοποιηθεί στις εκδηλώσεις.Με ειδικό μείγμα, που θα δίνει την εντύπωση της πέτρας, θα ανασυσταθούν οι βάσεις των κιόνων και δύο ή τρεις κίονες,από τους 250. Η κρυπτή στοά,γεμάτη ψηφιδωτά, αναδεικνύεται, ώστε να φιλοξενεί εκθέσεις, ενώ η πλατεία θα φιλοξενεί υπαίθριες εκδηλώσεις.

Η Αρχαία Αγορά, άρχισε να οικοδομείται στο 2ο αι. μ.Χ. και είχε αποκλειστικά διοικητικό χαρακτήρα. Αλλά ο αρχαιολογικός χώρος επεκτείνεται και κάτω από 4 πολυκατοικίες της οδού Μακεδονικής Αμύνης. Για το έργο δόθηκαν 250 εκατ. και υπολείπονται άλλα 400..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ