Τετάρτη 13 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΥΠΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΕΣΑΚΤΡΑΠΕΖΩΝ
Για ταξικό προσανατολισμό

- Αρχισαν αυτή τη βδομάδα οι αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας. Ακολουθούν σύντομα και σε άλλους Συλλόγους. Τι περιμένει η ΕΣΑΚ Τραπεζών από αυτές τις αρχαιρεσίες;

- Οι αρχαιρεσίες στο Σύλλογο της Εθνικής είναι κρίσιμες. Γίνονται σε περίοδο που με τον πιο έντονο τρόπο αμφισβητείται και βάλλεται ο δημόσιος χαρακτήρας της Εθνικής Τράπεζας. Οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θέλουν το γενικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί, με την τοποθέτηση Καρατζά, την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Τέλος, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Πολιτικής Ανοιξης, "ΣΥΝ" (που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ) δε διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση του Πιστωτικού Συστήματος. Αυτές οι παρατάξεις θεοποιούν την αγορά και τον ανταγωνισμό. Γι' αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτές τις αρχαιρεσίες να ενισχυθούν οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ, της μόνης δύναμης που έχει καθαρή θέση σε αυτό το πρόβλημα, καθώς και στις επιπτώσεις που θα έχει και στην ελληνική οικονομία, αλλά και στους εργαζόμενους (απασχόληση, ασφαλιστικά δικαιώματα, εργασιακές σχέσεις".

- Περιμένετε αλλαγή των συσχετισμών στις αρχαιρεσίες στα Σωματεία Εργαζομένων;

- Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα η αλλαγή (μερικώς έστω) των συσχετισμών υπέρ των ταξικών δυνάμεων. Είναι πολύ σημαντικό για τον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο των Τραπεζών. Οι άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, οι δυνάμεις του "ΣΥΝ" και τηςΠολιτικής Ανοιξης όχι μόνο αμφισβητούν τον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά κινούνται στην ίδια κατεύθυνση του κοινωνικού εταιρισμού και της ενσωμάτωσής του στις λογικές της εργοδοσίας. Οι διεκδικήσεις τους μπαίνουν στην προκρούστεια λογική του εφικτού, που οδηγεί σε εργοδοτικές θέσεις. Η παράταξή μας, παρόλο που στο διάστημα αυτό έγιναν χιλιάδες παράνομες προσλήψεις στις κρατικές τράπεζες που ενισχύουν τις παραπάνω παρατάξεις (περισσότερο ή λιγότερο), είναι αισιόδοξη. Στις αρχαιρεσίες η ΕΣΑΚ Τραπεζών παίρνει μέρος με ψηφοδέλτια που πιστεύουμε ότι θα ενισχυθούμε σημαντικά.

- Αρχισαν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 1996. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία διεκδίκησης της ΣΣΕ;

- Από την πρώτη συνάντηση βγήκαν σημαντικά συμπεράσματα για τις διαθέσεις των εργοδοτών. Οι εργοδότες εξέφρασαν τη θέση τους για διετή ΣΣΕ, που να διασφαλίζει εργασιακή ειρήνη. Επέμειναν στους όρους του προγράμματος "σύγκλισης" και προδιέγραψαν ότι θα κινηθούν στα όρια της εισοδηματικής πολιτικής. Από την άλλη η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ), που ψήφισε το πλαίσιο της φετινής ΣΣΕ, δε φαίνεται διατεθειμένη να αξιοποιήσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Αυτό φάνηκε και από το πλαίσιο (αυξήσεις γύρω στο 10%) που αγνοεί τις τεράστιες απώλειες στο εισόδημα που είχαν οι τραπεζοϋπάλληλοι, αλλά και από δηλώσεις κορυφαίων συνδικαλιστών, που υπονομεύουν το αίτημα για 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών, προβάλλοντας τη θέση για σταδιακή εφαρμογή, που δεν έχει ψηφιστεί από κανένα όργανο της ΟΤΟΕ. Ακόμα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην ΟΤΟΕ έχουν πλειοψηφία οι ίδιες δυνάμεις που στη ΓΣΕΕ υπέγραψαν την απαράδεκτη σύμβαση ντροπής. Προειδοποιούμε τους εργαζόμενους και τους καλούμε να πάρουν την υπόθεση της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στα χέρια τους. Σε διαφορετική περίπτωση τίποτα καλό δεν μπορούμε να περιμένουμε.

Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ