Τετάρτη 13 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Οι αδικίες είναι... νόμιμες!

Ασυνάρτητες δηλώσεις για το θέμα των φουσκωμένων λογαριασμών της ΔΕΗ έκανε η αρμόδια υπουργός Ανάπτυξης. Υποσχέθηκε επανεξέταση του τιμολογιακού καθεστώτος της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ στα πλαίσια του... κοινωνικού διαλόγου και κάλεσε τα κόμματα να υποβάλουν προτάσεις

Πυροτεχνήματα προς πολλές κατευθύνσεις εξαπέλυσε χτες η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, με αφορμή τις αυξήσεις των τιμολογίων οικιακής κατανάλωσης της ΔΕΗ οι οποίες έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Συγκεκριμένα με πρωινές δηλώσεις της, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών, αναφερόμενη στο υφιστάμενο σύστημα τιμολόγησης της ΔΕΗ, τόνισε ότι "μπορεί να έχει ορισμένες αδικίες αλλά δεν είναι παράνομο", και ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί στην Επιτροπή Τιμών και Εισοδημάτων ένα νέο σύστημα που θα εξετάσει τις "αδικίες που υπάρχουν". Αργά το μεσημέρι οι υπό εξέταση αδικίες γίνανε πραγματικές, καθώς η υπουργός σε επιστολή της προς τον γγ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μπέη, σημείωνε μεταξύ άλλων ότι "υπάρχουν άνισες και άδικες μεταχειρίσεις κάποιων καταναλωτών που βρίσκονται στα οριακά σημεία των κλιμακίων του τιμολογίου", αφήνοντας έτσι έκθετο τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Γ. Μπιρδημήρη, ο οποίος μία μέρα πριν δήλωνε ότι "δεν υπάρχουν αδικίες εις βάρος των καταναλωτών".

Ειδικότερα η υπουργός στο κείμενο της επιστολής της προς τον Δ. Μπέη, αφού παραδέχεται την ύπαρξη άνισης μεταχείρισης και αδικιών στους καταναλωτές που προαναφέραμε, τονίζειότι δεν τίθεται θέμα νομιμότητας των διοικητικών αποφάσεων της διοίκησης της ΔΕΗ, αφού το νέο σύστημα τιμολόγησης αποτελεί απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Επιπλέον σημειώνει ότι για τους "αδικούντες" καταναλωτές μπορεί να υπάρξει συμψηφισμός των αχρεωστήτως καταβληθέντων με επόμενους λογαριασμούς. Τέλος στην ίδια επιστολή αναφέρει ότι το νέο σύστημα που θα προτείνει η ίδια στην Επιτροπή Τιμών και Εισοδημάτων και το οποίο θα προκύψει μέσα και από κοινωνικό διάλογο με ΓΣΕΕ, παραγωγικές τάξεις και καταναλωτές, θα λαμβάνει υπόψη του τους παρακάτω άξονες:

  • τη διατήρηση της κοινωνικής διάστασης των οικιακών τιμολογίων
  • την αποθάρρυνση της υπερκατανάλωσης
  • την άρση των αδικιών στις οριακές καταναλώσεις και
  • τη διασφάλιση του οικονομικού μέλλοντος της ΔΕΗ και της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, ενώ θα προβλέπει και ειδική μέριμνα για τους πολύτεκνους καταναλωτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφερόμενη στο ίδιο θέμα το πρωί η υπουργός εμφανίστηκε να διαφωνεί με τις δηλώσεις αλλά και τις προτάσεις του Δ. Μπέη, ενώ επιχειρώντας να αποποιηθεί των κυβερνητικών ευθυνών έκανε επίθεση στα πολιτικά κόμματα, τονίζοντας ότι περιμένει από αυτά "συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των αδικιών και όχι "πυροτεχνήματα"".

  • Σχετικά με τις νέες δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης η ΝΔ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η υπουργός θα πρέπει να καταργήσει αμέσως το"ληστρικό" σύστημα τιμολόγησης, ενώ ο εκπρόσωπος της ΠΟΛ.ΑΝ., Νότης Μαρτάκης, τόνισε ότι η κυβέρνηση παραδέχτηκε με απάθεια την απάτη της ΔΕΗ σε βάρος των καταναλωτών.

Στο μεταξύ προχθές σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, παρουσίασε τα σχέδια της κυβέρνησης για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της ΔΕΗ στο άμεσο μέλλον στα Βαλκάνια και στις παραευξείνιες χώρες μέσω θυγατρικών εταιριών, ενώ επανέλαβε εκ μέρους της κυβέρνησης πως δεν τίθεται θέμα μη λειτουργίας των μονάδων χρυσού στην Ολυμπιάδα και πολυπροπυλένιου στη Θεσσαλονίκη, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Σχετικά με τη δραστηριότητες της ΔΕΗ η Β. Παπανδρέου ανακοίνωσε πως με δεδομένο τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του τομέα ενέργειας στα Βαλκάνια και γενικά στην Α. Ευρώπη, τόσο λόγω ζήτησης όσο και λόγω ύπαρξης τεράστιων πηγών ενέργειας, η ΔΕΗ αφού ψηφιστεί ανάλογο νομοσχέδιο που αυτή τη στιγμή μελετάται, θα δημιουργήσει θυγατρικές εταιρίες με στόχο, την παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειες και την τεχνική υποστήριξη ανάλογων εταιριών.Για το θέμα των δύο επίμαχων βιομηχανικών μονάδων, της μεταλλουργίας χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και της μονάδας πολυπροπυλένιου της ΕΚΟ στη Δυτική Θεσσαλονίκη, που έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των κατοίκων των γύρω περιοχών για περιβαλλοντικούς λόγους, η Βάσω Παπανδρέου είπε πως η απόφαση της κυβέρνησης είναι οριστική και οι δύο μονάδες θα λειτουργήσουν με κάθε τρόπο. Χαρακτήρισε ουσιαστικά επιπόλαιες τις ανησυχίες των κατοίκων που οφείλονται, όπως δήλωσε, σε μκροσυμφέροντα και άγνοια σχετικά με τη ρυπογόνα δράση των δύο βιομηχανιών.

Το πολυπροπυλένιο σύμφωνα με την υπουργό είναι απαραίτητο για το μέλλον της ΕΚΟ, που κινδυνεύει από τον διεθνή ανταγωνισμό, ενώ η μονάδα χρυσού τόνισε πως αποτελεί προϋπόθεση απορρύπανσης και οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής. Εξήγγειλε μέτρα ανάπλασης και περιβαλλοντικής προστασίας των δύο περιοχών και κατηγόρησε την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής για παράβαση καθήκοντος καθώς δεν αντιμετώπισε κατασταλτικά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Στρυμονικού κόλπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ