Τετάρτη 13 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στόχος η συνέχιση των αγώνων

Μιλάει στο "Ρ" ο Γραμματέας της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, Γ. Κυριακίδης

Με στόχο να γίνουν οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές αφετηρία για την έναρξη νέων αγώνων για το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, τα μέλη της ΚΝΕ εντείνουν μέσα από τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας (ΠΚΣ) τη δράση τους. Το προηγούμενο διάστημα, οι ΠΚΣ είχαν μια δραστηριότητα, που τις έφερε ακόμα πιο κοντά στους φοιτητές και τις ανέδειξε ως συνεπή αγωνιστική δύναμη αντίστασης στα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης για την παιδεία και προβολής της ανάγκης για συγκρότηση φοιτητικού κινήματος, που θα στρέφεται ενάντια στους πραγματικούς ενόχους και που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και τις ανάγκες των φοιτητών. Καθώς πλησιάζει η 28η του Μάρτη, μέρα των φοιτητικών εκλογών, μιλήσαμε με τον Γραμματέα της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ και μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ, Γ. Κυριακίδη,γι' αυτήν τη μάχη. Ο Γραμματέας της Σπουδάζουσας μιλά για τη χρονιά που πέρασε, για τα μέτρα της κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας, για τους αγώνες των φοιτητών ενάντια σε αυτά, αλλά και για το ρόλο όλων των άλλων παρατάξεων κατά τη διάρκεια των αγώνων αυτών. Αρχίσαμε τη συζήτηση με μια μικρή αναφορά σε μια εμπειρία από αυτές, που κανείς δεν εύχεται ούτε στον εχθρό του. Και αναφερόμαστε στη φασιστικής έμπνευσης επίθεση της ομάδας Βλασόπουλου, που είχε επιχειρήσει να κάψει ζωντανό τον Γ. Κυριακίδη τις μέρες που γιορταζόταν το Πολυτεχνείο.

- Μόλις πριν λίγο καιρό, βγήκες από το νοσοκομείο και μπήκες κατευθείαν στη μάχη των φοιτητικών εκλογών. Μετά από αυτή την "περιπέτεια", σε ποια συμπεράσματα καταλήγεις, σε σχέση με εκείνη την επίθεση και το στόχο της;- Βγαίνοντας από αυτή την ιδιαίτερη περιπέτεια των τελευταίων μηνών που ήταν και προσωπική, αλλά όχι μόνο, βρέθηκα μαζί με τους συντρόφους μας μπροστά στη μάχη των φοιτητικών εκλογών. Κι αυτό καθορίζει τα πάντα στη δράση μας. Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, το συμπέρασμα είναι ότι επιχειρήθηκε ένα ισχυρό χτύπημα απέναντι στην ίδια την Οργάνωση και όχι σε κάποιον προσωπικά. Και ξαναγυρίζοντας στο χώρο της σπουδάζουσας και της Οργάνωσης, βλέπω ότι αυτή η επίθεση απέτυχε. Πιστεύω ότι μια Οργάνωση και ένα κόμμα με τέτοια ιστορία θα ήταν αφελές να νομίζει κάποιος ότι θα μπορούσε να τα χτυπήσει με μια τέτοια άνανδρη και φασιστικής έμπνευσης επίθεση.

Στα χέρια των βιομηχάνων

- Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας ύψωσαν το τελευταίο διάστημα ένα μέτωπο ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης για την εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να αναπτύξει το φοιτητικό κίνημα δυναμικούς αγώνες. Ποια είναι η θέση των ΠΚΣ απέναντι στο νέο αυτό σκηνικό και γιατί οι αγώνες αυτοί δε συνεχίστηκαν;

- Από την αρχή, ήταν καθαρό στις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας ότι μιλούσαμε για μια συνολική επίθεση στο χώρο της εκπαίδευσης, με στόχο την αλλαγή της δομής του πανεπιστημίου και του περιεχομένου των σπουδών, τη συνολική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ στα πλαίσια της δημιουργίας ενός εκπαιδευτικού συστήματος, στο οποίο θα υπάρχουν και μια σειρά φορείς στενής επαγγελματικής κατάρτισης, που θα είναι είτε δημόσιοι είτε ιδιωτικοί, το σύστημα που το υπουργείο ονόμασε μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η άμεση ιδιωτικοποίηση, όπως επιχειρήθηκε με τη συζήτηση για το άρθρο 16 και η έμμεση, που είναι και πιο σημαντική, γιατί ήδη συμβαίνει, ωθεί τα πανεπιστήμια στην αγκαλιά των επιχειρήσεων, στην ακόμα πιο στενή εξάρτηση από αυτές, τελικά, στην άμεση καθοδήγηση των σχολών από τις επιχειρήσεις, με βάση πάντα τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Ωστόσο, υπάρχουν τρεις λόγοι, για τους οποίους σταμάτησαν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών. Ο πρώτος είναι ότι η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ κατέβαλλαν απ' την αρχή προσπάθειες για να μην εκδηλωθούν κινητοποιήσεις, αλλά και όταν εκδηλώνονταν έκαναν το παν για να τις σταματούν. Στο παιχνίδι αυτό έπαιξαν και τα ΕΑΑΚ έχοντας διαφορετικό ρόλο. Από τη μια, έκρυβαν τους κύριους ενόχους για τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και, από την άλλη, εγκλώβιζαν το κίνημα κάνοντας "φετίχ" την κατάληψη. Τρίτος βασικός λόγος είναι ότι αρκετοί φοιτητές δεν κατανόησαν σε βάθος τον στόχο των μέτρων, παρά στάθηκαν στην επιφάνεια και στα μέτρα αυτά που γίνονταν εύκολα αντιληπτά, όπως τα συγγράμματα και η κατάργηση του άρθρου 16. Δεν έγινε κατανοητό το μέγεθος της αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης, που επιχειρείται και ποιος είναι ο ένοχος γι' αυτήν.

Μονόδρομος ο αγώνας

- Ποιος είναι ο ένοχος;

- Ο ένοχος δεν είναι άλλος από τα μονοπώλια. Πρόκειται για μια επίθεση συνολικά στην κοινωνία, η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Είναι αποτέλεσμα της ολοένα και μεγαλύτερης εξάρτησης της χώρας από τα μονοπώλια και την προσαρμογή της παραγωγής στα συμφέροντα και στις επιδιώξεις τους. Είναι φανερό ότι σε αυτά τα πλαίσια χρειάζονται και αντίστοιχες αλλαγές στα πανεπιστήμια, ώστε να προσαρμοστούν στις επιδιώξεις τους. Προχωρούν στον κατακερματισμό των σπουδών στα ΑΕΙ, με στόχο τη δημιουργία ενός όγκου φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, έρμαιο στις ανάγκες τους.

Τα σχέδια αυτά κωδικοποιούνται στη "Λευκή Βίβλο" για την παιδεία, την οποία η ελληνική κυβέρνηση εκτελεί πολύ γρήγορα. Μάλιστα, δήλωνε και υπερήφανος ο υπουργός γιατί κάποια μέτρα, πριν ακόμα τα πει η Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτός τα είχε δρομολογήσει. Ισως αυτός να είναι περήφανος, όμως οι φοιτητές και ο ελληνικός λαός πρέπει να αντισταθούν σε αυτές τις μεθοδεύσεις και να συγκρουστούν, γιατί τα συμφέροντά τους είναι εντελώς αντίθετα από τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Την ίδια στιγμή, θέλουν να παγιώσουν μια αντίληψη στην κοινωνία, ότι ο δρόμος των εκατομμυρίων ανέργων σε όλη την Ευρώπη, των εξαθλιωμένων εργατών, αγροτών και συνταξιούχων, είναι μονόδρομος. Μονόδρομος για τα μονοπώλια μπορεί, για τον λαό, όμως, είναι αδιέξοδο. Για μας, μονόδρομος είναι η ανάπτυξη των αγώνων του φοιτητικού κινήματος, που θα βάλει φραγμό στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, αλλά και να μπορέσει να συμβάλει στο στόχο του ΚΚΕ αυτή την περίοδο, την οικοδόμηση, δηλαδή, ενός πλατιού αντιμονοπωλιακού - αντιιμπεριαλιστικού μετώπου.

Μιλάμε καθαρά

- Πιστεύεις πως η δράση των ΠΚΣ στο προηγούμενο διάστημα θα αποκρυσταλλωθεί και με συγκεκριμένη αύξηση των δυνάμεων της παράταξης στις εκλογές;

- Δε θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς. Ολο το χρόνο, η δράση των ΠΚΣ είχε σαν αποτέλεσμα οι προτάσεις μας να έρθουν σε μεγαλύτερη επαφή με πολύ περισσότερο κόσμο και μάλιστα σε μια περίοδο, όπου οι φοιτητές ένιωθαν την ανάγκη συλλογικής δράσης ενάντια στις θέσεις του υπουργείου. Αυτή η επαφή με τους φοιτητές σίγουρα θα φέρει θετικά αποτελέσματα και για τις ΠΚΣ.

Η καθημερινή δράση των ΠΚΣ και το επόμενο διάστημα είναι φανερό ότι θα αποκρυσταλλωθεί στις φοιτητικές εκλογές με άνοδο των ψήφων και του ποσοστού των ΠΚΣ. Λέμε ξεκάθαρα στους φοιτητές να πάρουν το δρόμο του αγώνα, να συνεχίσουν αυτό που ξεκίνησαν το προηγούμενο διάστημα, σε αντιπαράθεση με όλες τις άλλες φοιτητικές παρατάξεις, που είτε είναι εντελώς αντίθετες, είτε στα λόγια συμφωνούν, αλλά στην πράξη δεν κάνουν τίποτε ουσιαστικό γι' αυτό. Αιχμή μας στις φοιτητικές εκλογές είναι η συνέχιση των γενικών συνελεύσεων για τα προβλήματα που δε λύθηκαν και συνεχίζουν να υπάρχουν και για τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται. Προχωράμε στο κάλεσμα μαζικών γενικών συνελεύσεων και κινητοποιήσεων, ακόμα κι αυτή την περίοδο.

- Πώς, όμως; Τα φοιτητικά όργανα, με τους συσχετισμούς που έχουν σήμερα, ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των φοιτητών;

- Τα φοιτητικά όργανα είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι κινητοποιήσεις των φοιτητών ξεκίνησαν από μία απόφαση που πήρε η ΕΦΕΕ. Η πείρα του φοιτητικού κινήματος δείχνει ότι τα όργανά του θα παίξουν το ρόλο τους, όταν αλλάξουν οι συσχετισμοί, όταν οι ΠΚΣ αναδεικνύονται όλο και πιο ισχυρές μέσα σ' αυτά. Αρκετά ΔΣ, αλλά και η ΕΦΕΕ, στη βάση των προτάσεων που οι ΠΚΣ έβαλαν και κάτω από την πίεση των ίδιων των φοιτητών, προχώρησαν στο να πάρουν θετικές αποφάσεις αυτή την περίοδο. Ωστόσο, είναι φανερό ότι οι άλλες παρατάξεις, με το ρόλο που παίζουν, αποδοχής αυτής της πολιτικής και προώθησής της, δε θα έχουν να βάλουν κανένα στόχο στο φοιτητικό κίνημα, μπροστά στην αντιπαράθεση με αυτή την κατάσταση. Στόχος, λοιπόν, είναι η αλλαγή συσχετισμών στα ΔΣ, στα συλλογικά όργανα, στην ΕΦΕΕ, που πάει για πανσπουδαστικό συνέδριο για την ανάδειξη του νέου Κεντρικού Συμβουλίου.

Πρόσφορο έδαφος

- Οι φοιτητικές εκλογές διεξάγονται λίγες μέρες πριν το 15ο Συνέδριο του Κόμματος. Πώς επηρεάζει αυτό τη δουλιά της Οργάνωσης μέσα στα πανεπιστήμια;

- Οι κατευθύνσεις του Κόμματος και της Οργάνωσης είναι να αποτελέσει το Συνέδριο, όχι απλά μια εσωκομματική διαδικασία, αλλά ένα όπλο, μία ευκαιρία για μαζική επαφή με τον κόσμο, τη νεολαία, τους φοιτητές, για συζήτηση πάνω στις προτάσεις του Κόμματός μας. Το κύριο και άμεσο πολιτικό καθήκον που βάζει για συγκρότηση ενός μετώπου σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση είναι και για την Οργάνωση Σπουδάζουσας ένα άμεσο καθήκον από την πλευρά της συμβολής του φοιτητικού κινήματος σε έναν τέτοιο στόχο.

Η προσπάθειά μας όλο το προηγούμενο διάστημα, να κατονομαστεί ο ένοχος γι' αυτήν την κατάσταση, δηλαδή η δράση των πολυεθνικών, των ιμπεριαλιστών, που απειλεί τη ζωή της νεολαίας μέσα από έναν ενδεχόμενο πόλεμο με μια γειτονική χώρα και η καλλιέργεια της δράσης ενάντια σε αυτούς τους Οργανισμούς είναι κάτι που προβάλλει και μπροστά στο 15ο Συνέδριο. Η αξιοποίηση της Οικονομικής Εξόρμησης αυτή την περίοδο είναι ένα μέσο για συζήτηση, για το δρόμο μέσα από τον οποίο θα ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση, το δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ. Η δράση αυτή δεν μπορεί παρά να βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί και μέσα στα πανεπιστήμια.

- Πώς αντιμετωπίζεται τη φιλολογία περί "ανεξάρτητου από τα κόμματα φοιτητικού κινήματος";

- Είναι μια φιλολογία ιδιαίτερα αναπτυγμένη τα τελευταία χρόνια στο φοιτητικό κίνημα, που πριμοδοτείται σχεδόν από το σύνολο των άλλων δυνάμεων που δρουν στο φοιτητικό κίνημα, όχι τόσο από τα ανεξάρτητα σχήματα, όσο από τις άλλες δυνάμεις, από τα ΜΜΕ και τα ίδια τα πολιτικά κόμματα, που υπηρετούν την άρχουσα τάξη. Το ερώτημα είναι πόσο ανεξάρτητος μπορεί να είναι κάποιος από τα ίδια τα προβλήματα που υπάρχουν και απασχολούν σήμερα τους φοιτητές, από την πραγματικότητα, η οποία λέει ότι γι' αυτά τα προβλήματα υπάρχει συγκεκριμένος ένοχος, άρα, αντίπαλος. Αυτή η φιλολογία αποσκοπεί στο να κρύψει την ανάγκη αντίστασης στις κατευθύνσεις που δίνουν σήμερα τα μονοπώλια στη χώρα μας και στην εκπαίδευση. Αποσκοπεί να συσκοτίσει τον ένοχο και να αποτρέψει τους φοιτητές από μία μαζική αντιπαράθεση με αυτές τις κατευθύνσεις. Κάτω από αυτό το πρίσμα την αντιμετωπίζουμε.

Ανοίγει διέξοδο

- Τι σημαίνει δυνατές ΠΚΣ στα συλλογικά όργανα των φοιτητών;

- Σημαίνει ότι ακόμα περισσότερος κόσμος υιοθετεί τη λογική των αγώνων, τη διέξοδο που προτείνουν οι ΠΚΣ, αλλά και αλλαγή των πραγμάτων μέσα στους ίδιους τους φοιτητικούς συλλόγους. Στα ΔΣ των σχολών, η ενίσχυση των ΠΚΣ δεν μπορεί παρά να σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες, ώστε αυτά να μπαίνουν μπροστά στην ανάπτυξη και οργάνωση των αγώνων. Το ίδιο σημαίνει και για το τριτοβάθμιο όργανο μια τέτοια ενίσχυση. Παράλληλα, ενίσχυση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας δεν μπορεί παρά να σημαίνει υιοθέτηση του κεντρικού συνθήματος μπροστά στις φοιτητικές εκλογές ότι συνεχίζουμε την ανάπτυξη των αγώνων ενάντια στη δράση των πολυεθνικών, ανυπόταχτοι, ενάντια στις θελήσεις τους.Μονάχα μια τέτοια δράση μπορεί να ανοίξει δυνατότητες για διέξοδο, για λύση των προβλημάτων των φοιτητών και του λαού γενικότερα.

Στη βάση αυτής της λογικής, όλη η Οργάνωση Σπουδάζουσας, οι φίλοι και τα μέλη των ΠΚΣ αισιόδοξα δίνουμε τη μάχη για το κέρδισμα φοιτητών, που πρωτοπόρα αναδείχτηκαν στις κινητοποιήσεις. Καθημερινά, όλοι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, ώστε όλη η δράση των ΠΚΣ τη χρονιά που πέρασε να μετρηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με το καλύτερο αποτέλεσμα στις 28 Μάρτη, το βράδυ των φοιτητικών εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ