Τετάρτη 13 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτισμός στη σκιά της λιτότητας

Με πολιτιστικούς φορείς του Νομού Ροδόπης συναντήθηκε ο υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, Σταύρος Παπαθανασίου

Συναντήσεις με πολιτιστικούς φορείς του Νομού Ροδόπης είχε στην Κομοτηνή, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ,Σταύρος Παπαθανασίου.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους φορείς (ΜΟΚ, Σύλλογος Καππαδόκων, Σύλλογος Καλλιτεχνών, Πολιτιστική Κίνηση, Σύλλογος Αρμενίων, Σύλλογος Ποντίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου και Μορφωτικός Σύλλογος Ηφαίστου), καταγράφηκαν οι πολύμορφες και ουσιαστικές δραστηριότητές τους, που αγκαλιάζουν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού από όλες τις ηλικίες.

Καταγράφηκαν, όμως, και τα πολλά και σοβαρά προβλήματα,των οποίων η ύπαρξη δείχνει αρκετά καθαρά τις διαθέσεις της πολιτείας απέναντι σ' αυτά τα "κύτταρα" του πολιτισμού, τους πολιτιστικούς συλλόγους.

Κυρίαρχο πρόβλημα είναι το οικονομικό,κι αυτό είναι που βάζει τη σφραγίδα του στις δραστηριότητες και τα προγράμματα των συλλόγων. Υπάρχει διάθεση για προσφορά, αλλά δεν υπάρχουν τα ανάλογα χρήματα. Υπολειτουργούν ή κλείνουν τμήματα συλλόγων, από έλλειψη των απαραίτητων οικονομικών πόρων.Οπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι των συλλόγων, αν παλιότερα οι τοπικοί εκλεγμένοι παράγοντες μπορούσαν να δώσουν υποσχέσεις για εξασφάλιση οικονομικών πόρων, τώρα ούτε υποσχέσεις δεν μπορούν να δώσουν.

Υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα, που τέθηκαν στις συναντήσεις με τον υπεύθυνο του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, τα οποία δείχνουν τον προσανατολισμό της πολιτείας απέναντι στους πολιτιστικούς συλλόγους και το κίνημά τους. Συνοπτικά τα προβλήματα αυτά είναι: Ηπεριφρόνηση του πολιτιστικού κινήματος από την πολιτική και πνευματική ηγεσία. Ο παραγκωνισμός της ελληνικής κουλτούρας προς όφελος της Ευρωπαϊκής. Η έλλειψη πρόνοιας στη συντήρηση και προβολή των αρχαιολογικών χώρων του νομού. Η ανυπαρξία θεσμοθετημένου οργάνου στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για τον πολιτισμό. Η έλλειψη στέγης,αλλά και το καπέλωμα της πολιτιστικής ζωής και δράσης,με τη συμμετοχή σε αυτήν μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.Ο Σταύρος Παπαθανασίου ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση "Πολιτισμός - Πολιτιστική Δράση" και για τις θέσεις του ΚΚΕ για τον πολιτισμό και εξέφρασε την ευχάριστη έκπληξή του για την πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι τοπικοί φορείς, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τέλος, τους διαβεβαίωσε για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια, στο μέτρο του δυνατού, που θα έχουν από το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ