• Παραμένει ο αποκλεισμός της Δυτικής Οχθης
  • Ετοιμη για "διάλογο με επιθέσεις", δηλώνει η "Χαμάς"
  • - Ενα γενικόλογο κείμενο, γεμάτο όμορφα λόγια και μεγαλοστομίες, είναι το απαύγασμα της πολυσυζητημένης Διεθνούς Διάσκεψης του Σαρμ ελ Σέιχ κατά της τρομοκρατίας. Οι τέσσερις ώρες των εργασιών... - 1996-03-14 00:00:00.0"/>
  • Παραμένει ο αποκλεισμός της Δυτικής Οχθης
  • Ετοιμη για "διάλογο με επιθέσεις", δηλώνει η "Χαμάς"
  • - Ενα γενικόλογο κείμενο, γεμάτο όμορφα λόγια και μεγαλοστομίες, είναι το απαύγασμα της πολυσυζητημένης Διεθνούς Διάσκεψης του Σαρμ ελ Σέιχ κατά της τρομοκρατίας. Οι τέσσερις ώρες των εργασιών... - 1996-03-14 00:00:00.0" /> "Πόλεμος" παρασκηνίου, μοιρασιά και αμερικανική κυριαρχία | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 14 Μάρτη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 11
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
    "Πόλεμος" παρασκηνίου, μοιρασιά και αμερικανική κυριαρχία
    • Μετά από πολλές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, η Διάσκεψη του Σαρμ ελ Σέιχ δεν κατέληξε παρά σε ένα ευχολόγιο, χωρίς καμία ουσιαστική πρόταση
    • Ισραήλ και ΗΠΑ "στενεύουν" τη στρατιωτική και "αντιτρομοκρατική" τους συνεργασία
    • Παραμένει ο αποκλεισμός της Δυτικής Οχθης
    • Ετοιμη για "διάλογο με επιθέσεις", δηλώνει η "Χαμάς"

    Ενα γενικόλογο κείμενο, γεμάτο όμορφα λόγια και μεγαλοστομίες, είναι το απαύγασμα της πολυσυζητημένης Διεθνούς Διάσκεψης του Σαρμ ελ Σέιχ κατά της τρομοκρατίας. Οι τέσσερις ώρες των εργασιών σκιάστηκαν από τον εντονότατο παρασκηνιακό "πόλεμο" ανάμεσα στις αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες, κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ για την κατάληξη του τελικού ανακοινωθέντος. Τελικά, φαίνεται να υπερίσχυσαν, τουλάχιστον λεκτικά, οι πλειοψηφούντες Αραβες. Οι υποσχέσεις του Σαρμ ελ Σέιχ, όμως, δεν έφθασαν μέχρι τη Δυτική Οχθη, όπου ο αποκλεισμός παραμένει αυστηρός και οι συλλήψεις συνεχίζονται. Την εμφάνισή της έκανε και μια διφορούμενη ανακοίνωση της "Χαμάς", στην οποία εκθειάζεται ο "ειρηνικός διάλογος", με τη συνοδεία "βομβιστικών επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων".

    Με ομιλία του οικοδεσπότη Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, άνοιξαν χτες το μεσημέρι, οι εργασίες της Διεθνούς "Διάσκεψης των ειρηνοποιών", οι οποίες έληξαν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, τέσσερις ώρες αργότερα. Στο Σαρμ ελ Σέιχ βρέθηκαν, χτες, 29 ηγέτες κρατών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών από τους οποίους, όμως, το λόγο πήραν, μόνο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν. Το ενδιαφέρον έκλεψε, αν και μποϊκοτάρισε τη Σύνοδο, η Συρία, η οποία, με ανακοίνωσή της, διευκρίνισε ότι η απουσία της από το Σαρμ ελ Σέιχ δεν έχει καμία συνέπεια στη δέσμευσή της για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ. Τη Σύνοδο παρακολούθησε και ο Λίβυος υπουργός Αραβικής Ενότητας, αν και δεν ήταν προσκεκλημένος, ο οποίος επρόκειτο να παραλάβει επιστολή του Χόσνι Μουμπάρακ προς τον Λίβυο ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι.

    Ολοι οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στην ανάγκη ενδυνάμωσης και συνέχισης της"ειρηνευτικής διαδικασίας", με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής ειρήνης στην περιοχή, ενώ καταδίκασαν με σκληρούς χαρακτηρισμούς τις βομβιστικές επιθέσεις της "Χαμάς". Παρά τις ρητορικές αυτές κορόνες, έγινε εμφανής η διαφωνία ανάμεσα στις δύο ομάδες που είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Συνόδου. Ισραήλ και ΗΠΑ επέμεναν στη διατύπωση, σαφώς, μιας καταδίκης μέσα στο τελικό κείμενο κατά της παλαιστινιακής τρομοκρατίας και στην αναφορά ορισμένων, τουλάχιστον, αντιτρομοκρατικών μέτρων. Οι αραβικές χώρες, με επικεφαλής την Αίγυπτο και την παλαιστινιακή αρχή, και οι ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες επέμεναν σε μια γενικότερη διατύπωση για την τρομοκρατία και στην έμφαση της υποστήριξης προς την "ειρηνευτική διαδικασία".

    Εντονο παρασκήνιο και σοβαρές παραλείψεις

    Μετά από αλλεπάλληλες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και μία συνάντηση του Χόσνι Μουμπάρακ με τον Μπιλ Κλίντον, φαίνεται ότι, τουλάχιστον στο επίπεδο των διατυπώσεων, επικράτησε η "ομάδα" των αραβικών χωρών. Ετσι, το τελικό κείμενο της Διάσκεψης,όπως είχε προαναγγείλει ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα, κινείται σε 3 βασικούς άξονες: Την πλήρη υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας μέχρι την επίτευξη μιας "δίκαιης, μόνιμης και συνολικής ειρήνης", τη δέσμευση όλων των συμμετεχόντων στην προώθηση "της ασφάλειας και τη σταθερότητας και της αποτροπής των εχθρών της ειρήνης" και την έντονη καταδίκη "όλων των τρομοκρατικών ενεργειών κάθε μορφής". Αποφασίστηκε, επίσης, η δημιουργία μιας ανοιχτής επιτροπής για την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων και μέτρων κατά της τρομοκρατίας, της οποίας την πρώτη συνεδρίαση, μέσα στον επόμενο μήνα, προσφέρθηκε να οργανώσει η Ουάσιγκτον.

    Στο παρασκήνιο, αλλά και στο προσκήνιο της Διάσκεψης, οι αραβικές χώρες στο σύνολό τους, και ιδιαίτερα ο Χόσνι Μουμπάρακ και ο Γιάσερ Αραφάτ μέσα από τις ομιλίες τους, προσπάθησαν να ασκήσουν πιέσεις προς το Ισραήλ, στην κατεύθυνση της άρσης του αποκλεισμού που ισχύει στη Δυτική Οχθη από τις 25 Φλεβάρη. Οι δύο άνδρες υπογράμμισαν ότι ο αποκλεισμός αυτός, εκτός από τα δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα που έχει προκαλέσει στις αυτόνομες περιοχές, καλλιεργεί την απογοήτευση και την οργή, ενώ παράλληλα μειώνει την παλαιστινιακή αρχή στα μάτια του παλαιστινιακού λαού, με αποτέλεσμα να βρίσκει πρόσφορο έδαφος η "προπαγάνδα των φανατικών ομάδων, όπως η "Χαμάς"". Παρ' όλα αυτά, όμως, στο αόριστο τελικό ευχολόγιο δε συμπεριλήφθηκε κανένα σχετικό μέτρο, με αποτέλεσμα ο αποκλεισμός να συνεχιστεί,και χτες, και ο ισραηλινός στρατός να επιτρέψει τη διέλευση προς τη Λωρίδα της Γάζας μόνο σε 35 φορτηγά με τρόφιμα, από τα 500 που είχαν σχηματίσει μια τεράστια ουρά στην πράσινη διαχωριστική γραμμή. Επιπλέον, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Εχουντ Μπάρακ, δήλωσε, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ότι ο αποκλεισμός θα παραταθεί μέχρι την τελική "πάταξη των ισλαμιστών τρομοκρατών από τον Γιάσερ Αραφάτ, που έχει κάνει ικανοποιητικά βήματα, όμως, δεν έχει ακόμα τον έλεγχο της κατάστασης".Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι, πιθανότατα, δε θα πραγματοποιηθεί η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα στις 28 Μάρτη, όπως προβλέπεται από την ειρηνευτική συμφωνία.

    Στο περιθώριο της συζήτησης και του τελικού ανακοινωθέντος της Διάσκεψης των "ειρηνοποιών", αφέθηκαν και οι καταγγελίες των διεθνών, αλλά και ισραηλινών ανθρωπιστικών οργανώσεων,σύμφωνα με τις οποίες ο ισραηλινός στρατός, κατά τη διάρκεια των επιδρομών και του ανθρωποκυνηγητού που έχει εξαπολύσει κατά των φανατικών ισλαμιστών, προβαίνει σε βαρύτατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε βάναυση συμπεριφορά κατά των Παλαιστινίων.

    Διευρύνονται ακόμα περισσότερο οι "στενές σχέσεις"

    Η "συμμαχία" Ισραήλ - ΗΠΑ που εκδηλώθηκε απροκάλυπτα και ανοιχτά στη Διάσκεψη μπορεί να μην απέδωσε, όσο αναμενόταν, στο τελικό κείμενο, όμως, αυτό δε φαίνεται να επηρέασε τους δύο εταίρους. Νέα συμφωνία ευρύτερης στρατιωτικής συνεργασίας πρόκειται να μονογράψουν, σήμερα, στο Τελ Αβίβ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον,που πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ. Αμερικανικές διπλωματικές πηγές αποκάλυψαν ότι η νέα αυτή συμφωνία προβλέπει τη σύγκληση μιας"διμερούς εκτελεστικής επιτροπής και ενός αντιτρομοκρατικού πυρήνα δύο φορές το χρόνο", μέσω των οποίων ΗΠΑ και Ισραήλ θα ανταλλάσσουν πληροφορίες, εμπειρογνώμονες και θα καταρτίζουν κοινά σχέδια δράσης. Μέσα από τη συμφωνία αυτή, που θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σιμόν Πέρες στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα, το Ισραήλ θα αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στα αρχεία των αμερικανικών δορυφόρων, όπως υποστηρίζει η ισραηλινή εφημερίδα "Τζερούσαλεμ Ποστ", κάτι που ο Λευκός Οίκος είχε, μέχρι σήμερα, αρνηθεί επανειλημμένως.

    Συζητά με επιθέσεις η "Χαμάς"

    Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας, που έχουν ληφθεί στο Ισραήλ, υπό το φόβο μιας νέας επίθεσης της "Χαμάς", κατά τη διάρκεια της παραμονής του Προέδρου Κλίντον. Η παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση εμφανίστηκε, και πάλι χτες, με μια νέα διφορούμενη ανακοίνωση, που υπογράφεται από το πολιτικό της σκέλος. Μέσα στο κείμενο αυτό, η "Χαμάς" δηλώνει έτοιμη να διεξάγει ήρεμο και ειρηνικό διάλογο, τόσο με την παλαιστινιακή αρχή, όσο και με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, αρκεί ο διάλογος αυτός να είναι στα πλαίσια των εθνικών διεκδικήσεων ανεξαρτησίας και σεβασμού του "λαού της". Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι βομβιστικές επιθέσεις θα συνεχιστούν, αλλά διευκρινίζει ότι στόχος της δεν ήταν ποτέ οι αθώοι πολίτες, από τους οποίους ζητά συγχώρεση, αλλά οι στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής "των εδαφών του λαού της". Μέσα στο κείμενο αυτό, δεν υπάρχει κανένα σχόλιο για τις χτεσινές δηλώσεις ανώτερου Παλαιστίνιου αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες η "Χαμάς" σχεδίαζε να ανατρέψει τον Γιάσερ Αραφάτ.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ