Πέμπτη 14 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εσβηνε μηδενικά από χρέη οφειλετών του δημοσίου!

Το υπουργείο Οικονομικών με χτεσινή γενικόλογη ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε πως εντοπίστηκε υπάλληλος ΔΟΥ να μειώνει τα χρέη οφειλετών του δημοσίου και ότι η υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα

Εισαγγελική έρευνα για το ενδεχόμενο παράνομης παρέμβασης σε μηχανογραφικό πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, από υπάλληλο Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ), με στόχο την αφαίρεση, έναντι αμοιβής, σημαντικών ποσών φόρου από οφειλές φορολογούμενων, διατάχθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Η πληροφορία, που είδε το φως της δημοσιότητας, λέει πως υπάλληλος κάποιας ΔΟΥ, έσβηνε μηδενικά από οφειλές που είχαν στο δημόσιο κάποιοι φορολογούμενοι, έναντι κάποιου ποσού που του κατέβαλαν οι οφειλέτες. Το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιοι ωφελήθηκαν από τη συγκεκριμένη υπόθεση και τι ποσά έχασε το δημόσιο, περιορίστηκε με χτεσινή ανακοίνωσή του να αναφέρει: "Σχετικά με την παρέμβαση σε μηχανογραφικό πρόγραμμα του υπουργείου, από υπάλληλο ΔΟΥ, που αποκαλύφθηκε από ελέγχους την περασμένη βδομάδα, με εντολή του υφυπουργού Οικονομικών κινήθηκε η διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου και εισαγγελικής έρευνας η οποία και συνεχίζεται". Πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ, αναφέρουν ότι για την υπόθεση διατάχθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας Γ. Κολιοκώστα προκαταρκτική έρευνα, την οποία θα διενεργήσει το Τμήμα Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας.

Η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών εκδόθηκε με αφορμή σχετικό δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο, η υπόθεση αφορά ζευγάρι υπαλλήλων των υπηρεσιών του υπουργείου (ΚΕΠΥΟ και ΔΟΥ), που εξυπηρετούσε έναντι αμοιβής, φορολογούμενους οι οποίοι όφειλαν σημαντικά ποσά στην εφορία. Το εν λόγω ζευγάρι - σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα - άλλαζε τα δεδομένα των υπολογιστών του ΚΕΠΥΟ και "διαγράφοντας μηδενικά", αφαιρούσε σημαντικά ποσά φόρου από τις οφειλές των φορολογούμενων, με αποτέλεσμα το δημόσιο να υφίσταται μεγάλες απώλειες εσόδων. Ωστόσο η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο μόνο "για υπάλληλο ΔΟΥ", χωρίς να διευκρινίζει αν στο ίδιο ζήτημα εμπλέκεται και υπάλληλος του ΚΕΠΥΟ. Πάντως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στη συγκεκριμένη υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται υπάλληλος (γυναίκα) της ΔΟΥ Κηφισιάς, ενώ η ανάμειξη και η ενδεχόμενη συνενοχή του συζύγου (;) της, φαίνεται πως παραμένει ακόμη ασαφής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος της ΔΟΥ Κηφισίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε, χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη περίπτωση "μεμονωμένο γεγονός χωρίς έκταση, που έχει σχέση με παράνομη ενέργεια εξουσιοδοτημένου χρήστη και δεν αποτελεί "hacking", που δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία της βάσης δεδομένων". Στην ίδια ανακοίνωση ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ανωμερίτης - ο οποίος αναμένεται να κάνει νεότερες δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα σήμερα - υποστηρίζει ότι τα ηλεκτρονικά αρχεία του υπουργείου Οικονομικών έχουν υψηλό βαθμό ασφαλείας στη βάση των διεθνών προδιαγραφών ασφαλείας δεδομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ