Σάββατο 16 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η κυβέρνηση αναμένει μια δήλωση

Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Θόδωρου Πάγκαλου

Πρόωρο, αλλά δεν αποκλείεται κατά τον υπουργό Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλο, το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης μιας ελληνοτουρκικής συζήτησης για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Η τοποθέτηση αυτή του υπουργού Εξωτερικών αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς μετά την κρίση της Ιμιας επανέρχονται, προς το παρόν παρασκηνιακά, εντονότατες πιέσεις της Ουάσιγκτον, η οποία επιδιώκει συνολική διευθέτηση "του ελληνοτουρκικού προβλήματος".

Ο Θ. Πάγκαλος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μ. Γιλμάζ, σύμφωνα με τις οποίες για την Τουρκία δεν είναι μείζονος σημασίας η ύπαρξη της 4ης Στρατιάς. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως και στο παρελθόν είχαν υπάρξει θετικές τοποθετήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, οι οποίες στην πράξη ακυρώθηκαν.

Οπως φάνηκε από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει μια δήλωση από την πλευρά της Τουρκίας, με την οποία θα υπογραμμίζεται η διάθεση της Αγκυρας να κινηθεί στο εξής με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η δήλωση αυτή, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, θα δώσει μία συνέχεια στις απόψεις που εξέφρασε ο Μ. Γιλμάζ και ασφαλώς η Ελλάδα δε θα φέρει εμπόδια στην κοινοτική χρηματοδότηση προς την Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε χτες ο Θ. Πάγκαλος για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξακολουθεί να θεωρεί απαραίτητα τα εξής βήματα: Κατ' αρχάς να εκλείψει η αμφισβήτηση των συνθηκών που αφορούν στα Δωδεκάνησα. Από κει και έπειτα η ελληνική πλευρά θεωρεί απαραίτητη μια συζήτηση για την κατάρτιση του συνυποσχετικού για την παραπομπή του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας στο Δικαστήριο της Χάγης. Ως συνέχεια αυτών, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να συνεχίσει τη συζήτηση για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης που είχε ξεκινήσει το 1988 με τη συμφωνία Παπούλια - Γιλμάζ στη Βουλιαγμένη, την οποία, ας σημειωθεί, η Τουρκία ουδέποτε σεβάστηκε.

Υπόθεση Σκοπίων

Χτες στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιδείξει "καλή διάθεση" απέναντι στο πρόβλημα των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, δέχτηκε τον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα Λ. Αρσόφσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος χαρακτήρισε αυτή τη συνάντηση εθιμοτυπική. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην οριστική διευθέτηση του προβλήματος, γεγονός που θα επιτρέψει την πλήρη ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων και θα συμβάλει στη δημιουργία του απαραίτητου κλίματος για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ