Κυριακή 17 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
0903096. r38

Σκέψεις και μια πρόταση για το Καταστατικό

Στην πορεία που κάνει το Κόμμα μας προς τα μπρος, με ενδιάμεσο σταθμό το 15ο Συνέδριό του, η ολοκλήρωση της φάσης ανασυγκρότησής του στα οργανωτικά ζητήματα αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στο νέο Καταστατικό του. Είναι ένα γεγονός που δίνει νέο κουράγιο, νέα δύναμη σε κάθε κομμουνιστή.

Αποκαθίστανται όλα εκείνα τα σημεία (Εισαγωγή - Δομή του κόμματος - Ενταξη νέων μελών - Εκλογή στα Οργανα του Κόμματος κτλ), που στο παρελθόν αποτέλεσαν στόχο του αναθεωρητισμού πίσω από τα συνθήματα της δήθεν περισσότερης εσωκομματικής δημοκρατίας, που έντεχνα διοχετεύονταν εκείνη την περίοδο βοηθούμενα και από τις διεθνείς τότε εξελίξεις και ανατροπές.

Επαναδιατυπώνεται ξεκάθαρα ο χαρακτήρας και ο σκοπός του Κόμματός μας σαν επαναστατικού Κόμματος Νέου Τύπου που παλεύει στις σύγχρονες συνθήκες για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Με το νέο Καταστατικό του το Κόμμα μας αποκτά ένα νέο και πιο αποτελεσματικό όπλο κατά του οπορτουνισμού και του αναθεωρητισμού, αποκτά ένα πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την ανάπτυξη της δράσης του.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Πάνω από τα μισά χρόνια της ηρωικής 78χρονης πορείας του το Κόμμα μας έδρασε μέσα σε "πολιτικά ανώμαλες" για τη χώρα μας περιόδους και καταστάσεις, έδρασε μέσα σε συνθήκες βαριάς παρανομίας.

Σήμερα οι περίοδοι και οι καταστάσεις αυτές αποτελούν μακρινό παρελθόν, ωστόσο... η εποχή εκείνη... οι λαϊκοί αγώνες..., οι δυσκολίες... οι διωγμοί... ο ανυπέρβλητος ηρωισμός των κομμουνιστών..., δηλαδή η ίδια η νεότερη ιστορία της πατρίδας μας, μας προτρέπει - κατά τη γνώμη μου μας υποχρεώνει - στο να εξακολουθήσει να εκφράζεται, όπως άλλωστε γινόταν μέχρι το πρόσφατο παρελθόν (12 Συνέδριο), η επαναστατική μας ετοιμότητα και επαγρύπνηση για τέτοιες καταστάσεις και στο νέο Καταστατικό.

Προτείνω, λοιπόν, στο τέλος του άρθρου 9, που μιλάει για τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, να προστεθεί το παρακάτω κείμενο (ή κάτι ανάλογο):

"Σε περιόδους που η πολιτική κατάσταση στη χώρα αναγκάζει το Κόμμα να δρα σε παράνομες ή ημιπαράνομες συνθήκες, επιτρέπονται εξαιρέσεις στην τήρηση των άρθρων του Καταστατικού σχετικά με:

1. Την ένταξη νέων μελών στο Κόμμα και χωρίς το εξάμηνο δοκιμασίας, με απόφαση του αμέσως ανώτερου κομματικού Οργάνου.

2. Την πρόσληψη μελών στα καθοδηγητικά Οργανα, με έγκριση του αμέσως ανώτερου Κομματικού οργάνου. Δικαίωμα πρόσληψης μελών σ' αυτήν έχει και η ΚΕ, που λογοδοτεί γι' αυτό στο Συνέδριο.

3. Το διορισμό των κατωτέρων Οργάνων από τα ανώτερα, με απόφαση της ΚΕ.4. Τη λογοδοσία των καθοδηγητικών Οργάνων με μορφές που να μην εκθέτουν την κομματική Οργάνωση και τα νέα μέλη που εντάχθηκαν στο Κόμμα με απόφαση των καθοδηγητικών Οργάνων".

Βεβαίως, το ζήτημα της επαναστατικής ετοιμότητας και επαγρύπνησης του Κόμματος, της ικανότητάς του να δρα αποτελεσματικά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αλλάζοντας ανάλογα τις μορφές συγκρότησης και πάλης του, είναι κυρίως ιδεολογικοπολιτικό παρά οργανωτικοτεχνικό ζήτημα. Είναι τέτοιας φύσεως ζήτημα που να μην μπορεί ν' αντιμετωπιστεί απλά και μόνο με κάποιο άρθρο στο Καταστατικό, χωρίς όμως και να μπορούμε προκαταβολικά να αποκλείσουμε την περιορισμένη έστω, χρησιμότητα ύπαρξης ενός τέτοιου άρθρου.

Αλλωστε υπάρχει το σημαντικό επίσης ζήτημα της διαπαιδαγώγησης, κύρια των νεότερων γενιών, με πλευρές της επαγρύπνησης και της ετοιμότητας του Κόμματος.

Υπάρχει τέλος και το ζήτημα της πληρέστερης διατύπωσης και μεγαλύτερης προβολής με πιο ξεκάθαρο τρόπο της υποχρέωσης του κομματικού μέλους "... Να περιφρουρεί το Κόμμα στην πρακτική του δουλιά, στην ανάκριση, στο δικαστήριο και στη φυλακή...", όπως αναγράφεται στο άρθρο 4, στη σελίδα 8 του Καταστατικού. Προτείνω επίσης η παραπάνω διατύπωση να διαμορφωθεί ως εξής:

"Σε περιόδους που η πολιτική κατάσταση στη χώρα αναγκάζει το Κόμμα να δρα σε παράνομες ή ημιπαράνομες συνθήκες να περιφρουρεί το Κόμμα τόσο στην πρακτική του δουλιά όσο και στην ανάκριση..." κλπ κλπ, ώστε να γίνει σαφέστερη και να προβάλλεται περισσότερο η σχετική κομματική υποχρέωση.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΓΟΥΡΑΜΑΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ