Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διήμερη απεργία στη ΔΕΗ

Αύριο και την Παρασκευή απεργούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 11 το πρωί στα γραφεία της ΔΕΗ, διεκδικώντας τη λύση οξυμένων προβλημάτων τους

Τις επόμενες δυο μέρες, Πέμπτη και Παρασκευή, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ απεργούν,διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο περί "εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ", ζητώντας δικαιότερη τιμολόγηση των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος, απαιτώντας τη λύση των ασφαλιστικών προβλημάτων τους και διεκδικώντας την αποδοχή των αιτημάτων τους για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 1996. Στις 11 το πρωί την Πέμπτη θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στην οδό Χαλκοκονδύλη, μπροστά στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ.

Το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, τόνισε ότι, αν δεν υπάρξουν λύσεις, ο αγώνας των εργαζομένων θα συνεχιστεί θα συνεχιστεί. Ειδικότερα, το νομοσχέδιο "εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ",που προωθεί η κυβέρνηση, το χαρακτήρισαν "ψευδεπίγραφο" και ότι επιχειρεί να παραδώσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο τις επιχειρήσεις τις οποίες αφορά. Καταγγέλθηκε, επίσης, η "αφανής ιδιωτικοποίηση" με την εισβολή των εργολάβων στη ΔΕΗ, εργολάβων που χρησιμοποιούν Ελληνες και αλλοδαπούς εργαζόμενους, χωρίς ασφάλιση και με ελάχιστη αμοιβή, ενώ ταυτόχρονα πληρώνονται κανονικά από τη ΔΕΗ για τα έξοδα προσωπικού.

Για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ επανέλαβε την πρότασή της για τιμολόγηση με εσωτερική κλιμάκωση για κατανάλωση μέχρι 2.000 KWH το τετράμηνο και χρέωση της συνολικής κατανάλωσης με τη μέγιστη τιμή, αν ξεπεραστεί αυτό το όριο. Το σημερινό σύστημα τιμολόγησης, που "φούσκωσε" τους λογαριασμούς, το χαρακτήρισαν "λανθασμένο και άδικο" και εξέφρασαν την ελπίδα να λάβει υπόψη της η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου τις προτάσεις της ΓΕΝΟΠ και της ΓΣΕΕ για δικαιοσύνη και ελάφρυνση των οικιακών καταναλωτών. ΓΣΕΕ και ΓΕΝΟΠ θα συναντήσουν σήμερα στις 5 το απόγευμα την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου για το θέμα αυτό. Πάντως, δεν έγινε αναφορά στις σκανδαλώδεις συμφωνίες της ΔΕΗ με την ΠΕΣΙΝΕ και άλλες βιομηχανίες που μένουν στο απυρόβλητο των όποιων αυξήσεων.

Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Α. Τσώλη,αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε δικαιότερο σύστημα τιμολόγησης και συμψηφισμό με τους λογαριασμούς που έχουν πληρώσει μέχρι τώρα οι καταναλωτές, υπάρχει μηχανισμός που μπορεί να διαπιστώσει τις διαφορές. Αντίθετη γνώμη για αυτή τη δυνατότητα είχε εκφράσει ο Ν. Μπάκουλης,μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ είπε επίσης ότι δεν μπορεί να συνδυαστεί η τιμή του ρεύματος με την τελεσίδικη δικαστική δικαίωση των χιλιάδων συμβασιούχων, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία τους εργάζεται ήδη από το καλοκαίρι του 1994.

Σχετικά με το ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ζητήθηκε από τη ΓΕΝΟΠ να αναγνωρίσουν η διοίκηση της ΔΕΗ και η κυβέρνηση την αναλογιστική μελέτη, που αποκαλύπτει πλεόνασμα του ασφαλιστικού φορέα 1.344 τρισ. δραχμών, και τόνισαν ότι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι "κατακρεούργησαν" τον ασφαλιστικό φορέα τους.

Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ ζητά αυξήσεις μόλις 10% για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 1996, αλλά ακόμα κι αυτό το χαμηλό ποσοστό δε φαίνεται διατεθειμένη να το δώσει η διοίκηση της ΔΕΗ. Μάλιστα, χτες, έγινε νέα συνάντηση, η οποία απέβη επίσης άκαρπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ