Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Διπλωματική "προετοιμασία του εδάφους"

Ολομέτωπη "διπλωματική" επίθεση εξαπέλυσε η Βορειοατλαντική Συμμαχία προς Ανατολάς, θέτοντας σε εφαρμογή τα σχέδιά της για διεύρυνση. Κομβικό σημείο, βέβαια, για την επιτυχία του σχεδίου αυτού είναι η κάμψη των αμφιβολιών και των αντιστάσεων που φέρεται να προβάλει η Ρωσία.

Στη Μόσχα έφθασε, χτες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, για διήμερη επίσημη επίσκεψη κατά την οποία επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, τον υπουργό Εξωτερικών, Γιεβγκένι Πριμακόφ, και τον υπουργό Αμυνας, Πάβελ Γκρατσόφ.

Οπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Χαβιέ Σολάνα, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενότερα με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Κατά την άφιξή του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είχε διευκρινίσει ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι να καθησυχάσει τη ρωσική ηγεσία, η οποία βλέπει την επιθυμία του ΝΑΤΟ για διεύρυνση προς Ανατολάς ως απειλή παραγκωνισμού της Ρωσίας από το μοίρασμα των ευρωπαϊκών ζωνών επιρροής. Ο Χαβιέ Σολάνα συναντήθηκε και με τον Σεργκέι Σόιγκου, υπουργό υπεύθυνο για την πολιτική προστασία, με τον οποίο υπέγραψε μνημόνιο, που δεσμεύει τη Ρωσία να βελτιώσει τον κρατικό της μηχανισμό και τα μέσα αντιμετώπισης καταστάσεων φυσικών καταστροφών.

Την ίδια στιγμή, που ο Σολάνα είχε συνομιλίες στη ρωσική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, μιλούσε στη σύνοδο των 12 υπουργών Εξωτερικών της πρώην ανατολικής συμμαχίας, που πραγματοποιείται στην Πράγα. Ο Κρίστοφερ, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρό ύφος, υπογράμμισε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία επιθυμεί και θα πετύχει τη διεύρυνσή της προς την Ανατολική Ευρώπη και καθησύχασε όσες ανατολικές χώρες επιθυμούν να γίνουν μέλη της ότι δε θα περιμένουν για πολύ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Ρωσία να υπερσκελίσει τους ενδοιασμούς της και να προσεγγίσει το ΝΑΤΟ, γιατί η "ιστορία δε γυρίζει πίσω και δεν πρόκειται να σταματήσει". Μάλιστα, στιγμάτισε την πρόσφατη απόφαση της Δούμας για την κατάργηση του νόμου περί επίσημης διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης και κατέληξε ότι "το ΝΑΤΟ θα προοδεύσει και θα είναι πολύ άσχημο η Ρωσία να βρεθεί απομονωμένη και αδύναμη, επειδή θα έχει αρνηθεί να συμμετάσχει σε αυτήν την πρόοδο, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια Ευρώπη τριών ταχυτήτων, της εύπορης Δυτικής Ευρώπης, της μεσαίας Κεντρικής Ευρώπης και της δυστυχισμένης Ρωσίας! ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ