Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΧΑΪΝΡΙΧ ΜΑΝ
"Οι θεές"

Τα τρία μυθιστορήματα της δούκισσας φον Ασί. 1ος τόμος: "Αρτεμις", 2ος τόμος "Αθηνά", 3ος τόμος "Αφροδίτη"

Στο διάστημα ενός χρόνου (1994 - 1995) εκδόθηκαν από τη "Σύγχρονη Εποχή" και οι τρεις τόμοι (τριλογία) του πολυσέλιδου μυθιστορήματος του Χάινριχ Μαν: "Οι Θεές". Πρωταγωνίστρια η ωραιότατη δούκισσα Βιολάντα φον Ασί. Μια προσωπικότητα φλογερή και καλλιεργημένη, ξεχωριστή, γι' αυτό και της ταιριάζει η προσωνυμία της θεάς. Αρχικά, και σε νεαρότατη ηλικία, αγωνίζεται για τη λευτεριά της Δαλματίας (Αρτεμις). Μετά την αποτυχία του επιχειρήματος καταφεύγει στη φημισμένη πόλη, καρδιά της Τέχνης, τη Βενετία (Αθηνά).

Μέσα σ' ένα κλίμα καλλιτεχνικής φρενίτιδας έρχεται σ' επαφή με τα ωραιότερα έργα που δημιούργησε η μεγάλη πνοή και με αρκετούς σπουδαίους δημιουργούς, ευνοώντας και προωθώντας κάθε καλή προσπάθεια. Ομως αυτή η ύψιστη ομορφιά που πηγάζει από την Τέχνη κι αντανακλάται στους λάτρεις της, δημιουργεί ένα κλίμα ηδυπάθειας που με το διάβα του καιρού διαπερνάει όλο και περισσότερο το φυσικό έργο τέχνης, την ίδια την Βιολάντα φον Ασί.

Μ' αυτήν τη διάθεση φεύγει από τη Βενετία για να εγκατασταθεί στην ερωτική Νάπολη. Εδώ αρχίζει μια καινούρια σελίδα στη ζωή της: ο αχαλίνωτος ερωτισμός στον οποίο γίνεται ολοκαύτωμα, προσφέροντάς του και την ίδια της τη ζωή.

Αυτός ο τελευταίος τόμος έχει αρκετή συγγένεια με το πασίγνωστο κινηματογραφικό έργο "Γαλάζιος Αγγελος", που στηρίχτηκε στο μυθιστόρημα του Χάινριχ Μαν: "Ο καθηγητής Ούνρατ", που εκδόθηκε το 1905, ενώ "Οι Θεές" το 1903.

Πηγαία λογοτεχνική φλέβα τόσο ο Τόμας Μαν, όσο και ο αδελφός του Χάινριχ Μαν (1871 - 1950) δόξασαν τη Γερμανία με το πλούσιο και εμπνευσμένο συγγραφικό έργο τους. Ο Χ. Μαν, που θεωρείται ο θεμελιωτής του κοινωνικού μυθιστορήματος, άσκησε, μέσα από το έργο του, σκληρή κριτική στην αστική τάξη, από την οποία προήλθε.

Αυτή τη διαφθορά, την κραιπάλη και τον ξεπεσμό χωρίς όρια, επισημαίνει στην "Αθηνά" και τονίζει στην "Αφροδίτη" του, καυτηριάζοντάς τα όσο παίρνει. Η αγάπη του για την Ιταλία είναι διάχυτη και στους δυο αυτούς τόμους, όπου πολλές σελίδες είναι φανερά αυτοβιογραφικές, επηρεασμένες από το διάστημα που έζησε εκεί και γεύτηκε αχόρταγα την ομορφιά απ' όπου κι αν προερχόταν.

Η σοσιαλιστική ιδεολογία του τον απομάκρυνε από την πατρίδα του. Κατέφυγε στη Γαλλία (1933) και ύστερα στις ΗΠΑ (1940) αυτοεξόριστος, όπου και πέθανε χωρίς ποτέ να ξαναδεί τη χώρα του.

Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ