Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενοχοι και συνένοχοι εις βάρος των καλλιτεχνών

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών απαιτεί την άμεση εφαρμογή του νόμου για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα

Την άμεση εφαρμογή του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα ζητούν οι σκηνοθέτες. Ο νόμος για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα μένει ανεφάρμοστος εδώ και τρία χρόνια, με αποτέλεσμα οι δημιουργοί να χάνουν χρήματα από τα πνευματικά τους δικαιώματα. Την ίδια στιγμή οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ιδιαίτερα οι μεγάλοι, κερδίζουν δισεκατομμύρια από την προβολή των έργων των δημιουργών και εκτελεστών. Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής για τα Πνευματικά Δικαιώματα της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών,με επικεφαλής τον πρόεδρο της Εταιρείας, Παύλο Τάσιο, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, κατήγγειλαν τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών (πλην της ΕΡΤ, η οποία καταβάλλει τα δικαιώματα), απαιτώντας την άμεση εφαρμογή του νόμου.

"Κανένας Κυριακού, Λαμπράκης και Μπόμπολας,όπως είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Τάσιος, δεν μπορεί να είναι ισχυρότερος από το νόμο".Μέγιστες ευθύνες, όμως, καταλόγισαν στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) του ΥΠΠΟ, για την ελλιπή, αν και υποχρεούται, εποπτεία εφαρμογής του νόμου, αλλά και τον ελέγχου της λειτουργίας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Εργων.

Οι σκηνοθέτες κατήγγειλαν το ΔΣ του παραπάνω Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης για ολιγωρία, ενδοτικότητα, παρατυπίες και μια σειρά άλλων πράξεων, που χαρακτηρίζονται αντικαταστατικές και μη σύννομες.Επισήμαναν επίσης ότι τα μέλη του ΔΣ του Οργανισμού συνεργάζονται με τα κανάλια, με τα οποία διαπραγματεύονται τα δικαιώματα των δημιουργών, ενώ ουσιαστικά έχουν ίδιον συμφέρον,όπως συμβαίνει με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Γιώργο Λαζαρίδη,(ΑΝΤ-1) και την γενική γραμματέα Ελένη Μαβίλη (MEGA).

Συνοψίζοντας την κατάσταση που επικρατεί, με τη μη καταβολή των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, ο Κώστας Φέρρης μίλησε για "συμπαιγνία των καναλαρχών, του ΔΣ του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και του ΟΠΙ".

Ο Μιχάλης Παπανικολάου επισήμανε ότι δεν καταστρατηγείται μόνο το περιουσιακό δικαίωμα δημιουργών και εκτελεστών, αλλά και το ηθικό τους δικαίωμα, που ο ίδιος νόμος προβλέπει, καθώς οι υπεύθυνοι των καναλιών χρησιμοποιούν κάθε έργο όπως αυτοί θέλουν.Στάθηκε, επίσης, στο θέμα της "λευκής κασέτας" και στο 6% από την πώλησή της, το οποίο δικαιούνται οι δημιουργοί και οι εκτελεστές. Ποσοστό το οποίο ουδέποτε έλαβαν αυτά τα τρία τελευταία χρόνια και το οποίο ανέρχεται σε 18 δισ.

Οι σκηνοθέτες κατήγγειλαν και τις "μαύρες λίστες",που έχουν επιβάλει τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και στις οποίες περιλαμβάνονται όλοι όσοι διεκδικούν και απαιτούν την εφαρμογή του νόμου και την απόδοση των δικαιωμάτων τους.

Οι δημιουργοί και ερμηνευτές καλλιτέχνες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μόνο με τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και με τα μικρότερα, που λειτουργούν σ' όλη την Ελλάδα και είναι πάνω από 200.

Η μόνη λύση για την εφαρμογή του νόμου είναι οι συντονισμένες ενέργειες όλων των Διαχειριστικών Οργανισμών δημιουργών και ερμηνευτών. Οι σκηνοθέτες καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συντονίσουν τον αγώνα τους για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ