Κυριακή 24 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Δεύτερη φάση των προεδρικών εκλογών

Η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Την 1 του Μάρτη ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της καταγραφής στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) των Ομάδων Πρωτοβουλίας που συγκεντρώνουν υπογραφές υπέρ των υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα. Στις 16 του Απρίλη είναι η τελευταία μέρα που αυτές οι ομάδες πρέπει να παρουσιάσουν 1.000.000 υπογραφές στήριξης του υποψηφίου τους. Στη δεύτερη φάση συμμετέχουν 88 Ομάδες Πρωτοβουλίας, οι οποίες εκπροσωπούν 78 υποψήφιους για την προεδρική καρέκλα στο Κρεμλίνο.

Ολοι οι υποψήφιοι μπορούν να καταταχθούν στους οπαδούς και τους αντιπάλους του καπιταλισμού. Οπαδοί του σοσιαλισμού είναι ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο πρόεδρος της "Εργαζόμενης Ρωσίας" Βίκτορ Ανπίλοφ, το μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αμάν Τουλέγεφ, ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας Πιοτρ Ρομάνοφ και ο ηγέτης της Ενωσης Αξιωματικών Στανισλάβ Τέρεχοφ. Ολοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι, μεταξύ τους και αυτοί που αποκαλούνται "τρίτη δύναμη", δηλαδή αυτοί που προσπαθούν να αποδείξουν ότι και οι κομμουνιστές και οι αντικομμουνιστές είναι το ίδιο κακοί για τη χώρα, με τον ένα ή άλλο τρόπο τάσσονται υπέρ του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης της Ρωσίας. Μεταξύ τους πολλά γνωστά στη χώρα ονόματα: Γεγκόρ Γκαϊντάρ, Γκαλίνα Σταροβόιτοβα, Μπορίς Φιόντοροφ ή ακόμα και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Αναμφισβήτητη είναι η κατάταξη των υποψηφίων σε φαβορί και αουτσάιντερ του προεκλογικού αγώνα. Στους πρώτους, υπέρ των οποίων θα συγκεντρωθεί το απαραίτητο 1.000.000 υπογραφών των ψηφοφόρων και έχουν ελπίδες να περάσουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ανήκουν ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν. Μεταξύ των φαβορί του "δεύτερου κλιμακίου" είναι ο ηγέτης του "Γιάμπλοκο" Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι και ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι. Ανάμεσά τους μπορεί να βρεθεί (χάρη στην προσωπική του φήμη) και εκπρόσωπος της "τρίτης δύναμης", αν και μέχρι σήμερα δεν είναι σαφές ποιος ακριβώς από τους γνωστούς πολιτικούς - ο γιατρός οφθαλμολόγος Σβιατοσλάβ Φιόντοροφ ή ο στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ - θα εκπροσωπήσει αυτό το τμήμα του πολιτικού φάσματος.

Ιδιομορφία του ρωσικού εκλογικού νόμου είναι ότι δεν επιτρέπεται η "άθροιση" των υπογραφών που συγκεντρώνουν οι διάφορες Ομάδες Πρωτοβουλίας. Ετσι, για παράδειγμα, 15 ομάδες συγκεντρώνουν υπογραφές για τον Μπορίς Γιέλτσιν, αλλά αν η κάθε μια συγκεντρώσει 999.999 υπογραφές, δεν μπορεί να καταγραφεί ως υποψήφιος.

Σύμφωνα με την ΚΕΕ, πολλοί λίγοι υποψήφιοι θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες υπογραφές. Για το σκοπό αυτό απαιτείται ισχυρή οργάνωση με δομές στις περισσότερες από τις 89 περιοχές της χώρας ή πολλά χρήματα για την πρόσληψη "συλλεκτών" υπογραφών των πολιτών. (Σύμφωνα με πληροφορίες, για κάθε υπογραφή ο "συλλέκτης" παίρνει 5.000 ρούβλια).

Μέχρι σήμερα μόνο ο Ζιουγκάνοφ έχει καταγραφεί ως υποψήφιος πρόεδρος στην ΚΕΕ. Στις 13 του Μάρτη ο πρόεδρος της ΚΕΕ Νικολάι Ριαμπόφ δήλωσε ότι για τη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας θα χορηγηθούν στον Ζιουγκάνοφ από τον προϋπολογισμό 150.000.000 ρούβλια.

Στο μεταξύ, η Ομάδα Πρωτοβουλίας του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε ήδη το 1.000.000 υπογραφές σε 79 περιοχές της χώρας, στη Μόσχα και το Λένινγκραντ συγκεντρώθηκαν από 70.000 υπογραφές. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Γκορμπατσόφ εξασφαλίζει μόλις το 1% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Επίσης, οι εκπρόσωποι του Σ. Φιόντοροφ αναφέρουν ότι έχουν συγκεντρώσει 900.000 υπογραφές και θεωρούν ότι η "τρίτη δύναμη" θα αποκτήσει δημοτικότητα. Ωστόσο, σε συνθήκες αυξανόμενης πόλωσης στην κοινωνία, δεν έχουν πιθανότητες για επιτυχία.

Ο εκπρόσωπος του Γιέλτσιν, Γκεόργκι Σατάροφ, δήλωσε ότι "η μάχη θα διεξαχθεί ανάμεσα σε κείνους που προωθούν τις μεταρρυθμίσεις - Γιέλτσιν και σε κείνους που υπέφεραν από τις μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζουν τον Ζιουγκάνοφ". Κατά τον Σατάροφ, οι κομμουνιστές ακολουθούν τώρα τη στρατηγική των "συγκεχυμένων διατυπώσεων", επιδιώκοντας να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Η παρατήρηση αυτή έχει κάποια βάση: Ο Ζιουγκάνοφ είναι υποψήφιος του συνασπισμού των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων και στις ομιλίες πρακτικά δε χρησιμοποιεί την "κομμουνιστική φρασεολογία". Ο Σατάροφ δεν απάντησε στο ερώτημα αν έχουν συγκεντρωθεί οι υπογραφές για τον Γιέλτσιν. Επισήμανε ότι ο ίδιος ο Γιέλτσιν θα ανακοινώσει το πρόγραμμά του "στις αρχές του Απρίλη". Εξάλλου, οι κομμουνιστές έθεσαν και πάλι στην Κρατική Δούμα το ζήτημα του διοικητικού και οικονομικού εξαναγκασμού των ανθρώπων κατά τη συλλογή υπογραφών υπέρ του Γιέλτσιν.

Βλαντίμιρ ΜΑΣΙΝ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ