Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ταξίδια" στο βινίλιο

"Σε κάθε εκτέλεση αυτού του δίσκου το σαντούρι παίζεται με διαφορετικό τρόπο. Μ' αυτό θέλω να δείξω τις δυνατότητες που έχει το όργανο και πώς εκφράζεται ανάλογα με τη μελωδία και το χώρο που προέρχεται αυτή. Από κει και πέρα παίζω τόσο απλά, που τα παιδιά εδώ στη σχολή που τ' ακούσανε με ρωτήσανε: "Γιατί παίζεις τόσο απλά; " "Γιατί παίζω δύσκολα", τους απαντάω". Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αριστείδης Μόσχος με αφορμή την έκδοση της καινούριας δισκογραφικής του δουλιάς "Ταξίδια με το σαντούρι".Περιλαμβάνει δεκαεφτά γνωστά παραδοσιακά κομμάτια απ' όλη την Ελλάδα σε διασκευή και ενορχήστρωση για το σαντούρι από τον Αρ. Μόσχο. Μπάλοι, συρτοί, χασαποσέρβικα και σούστες σ' έναν ορχηστρικό δίσκο, στον οποίο κυριαρχεί το σαντούρι και η δεξιοτεχνία του σημαντικού παραδοσιακού σολίστα.

"Μια κόρη από την Αμοργό",αλλά και άλλες βυζαντινές παραλογές. Σπουδαία ελληνικά δημοτικά τραγούδια, που μας ταξιδεύουν στο χώρο και το χρόνο, στο μυθολογικό και κοινωνικό παρελθόν μας. Αναφερόμαστε στην πρόσφατη δισκογραφική κατάθεση του Νίκου Γράψα,ενός δίσκου με δεκατρείς βυζαντινές μπαλάντες από τα Δωδεκάνησα, τη Χίο, την Κάρπαθο, τη Στερεά, τη Σκύρο, την Κρήτη, τη Θάσο και την Καππαδοκία. Με εμφανή στις προσωπικές του επεμβάσεις το σεβασμό στο παραδοσιακό υλικό, ο Ν. Γράψας κατορθώνει να προσφέρει μια ξεχωριστή αισθητική πρόταση στο δισκογραφικό τοπίο.

"Το να κάνεις τραγούδια και οι Εταιρίες να σου λένε "λυπούμεθα, κύριε, δε μιμείσθε αλλοεθνείς... ", δεν είναι κακό. Ευκαιρία είναι. Διότι ανοίγεις την πόρτα, ξεχύνεσαι στους δρόμους, ξαναβρίσκεις παλιούς σου φίλους, γνωρίζεις νέους, κλείνεις την τηλεόραση για 2 χρόνια και, επιτέλους, κάνεις το δίσκο σου". Τα παραπάνω σημειώνει μεταξύ άλλων ο Ν. Δασκαλάκης, παραγωγός του δίσκου "Βλέποντας το θρίλερ".Μιας ανεξάρτητης δισκογραφικής παραγωγής του Εργαστηρίου Φωνητικής Τέχνης, που υπογράφουν οι Σπύρος Σακκάς(ερμηνεία), Επαμεινώνδας Παπαμιχαήλ (μουσική, στίχοι, ερμηνεία)."Χειροποίητες" εικόνες λόγου και ήχου με έντονα τα βιωματικά στοιχεία, αλλά και την ερμηνευτική σφραγίδα του Σπύρου Σακκά.

"Στο πάρκο των σκύλων" είναι ο τίτλος του δίσκου που υπογράφουν ο Μανώλης Φάμελλος και οι Ποδηλάτες.Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη τους δισκογραφική έξοδο, επιστρέφουν στη δισκογραφία καταθέτοντας μια δουλιά που σηματοδοτεί μουσικά τη στροφή του σχήματος σ' έναν ήχο πλουσιότερο σε στοιχεία από την ελληνική μουσική παράδοση. Ο Μανώλης Φάμελλος και οι Ποδηλάτες θα παρουσιάσουν την καινούρια τους δισκογραφική δουλιά αύριο, στις 10.30μμ στο μπαρ "Ασώματοι", στο Θησείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ