Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οσκαρ, χωρίς μαύρους υποψήφιους

Με επισημότητα και ακτινοβόλες παρουσίες δόθηκαν και φέτος, για 68η χρονιά, από την Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου τα "Οσκαρ". Την απονομή "διατάραξε" η αντιεκστρατεία του ιερέα Τζέσε Τζάκσον και της οργάνωσης "Συνασπισμός του Ουράνιου τόξου",που διαμαρτύρονταν για την ανυπαρξία μαύρων υποψηφίων στα βραβεία. Μάλιστα, ορισμένοι διάσημοι προσκεκλημένοι φόρεσαν κορδέλες στα χρώματα του ουράνιου τόξου για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στο αίτημα να εξαλειφθεί ο "ρατσισμός στα πλαίσια του θεσμού".

Μεγάλος "νικητής" των βραβείων ο Μελ Γκίμπσον,η ταινία του οποίου -"Μπρέβεχαρτ" - απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, μακιγιάζ και ηχητικών εφέ. Για άλλη μια φορά πάντως επιβεβαιώθηκε πως ό,τι δεν αφορά το αμερικάνικο "όνειρο" και την αμερικάνικη "κουλτούρα" υποβαθμίζεται. Μια από τις ωραιότερες ταινίες, η πιο ποιητική και ανθρώπινη ο "Ταχυδρόμος" σχεδόν αγνοήθηκε. Σ' αυτήν δόθηκε μόνο βραβείο καλύτερης μουσικής,(Λούις Μπακάλοφ). Σίγουρα, όμως, το Οσκαρ κοινού το έχει πάρει ο Μάσιμο Τρόιζι,ο εκπληκτικής ερμηνευτικής κατάθεσης "Ταχυδρόμος" του μεγάλου ποιητή Πάμπλο Νερούντα,ο οποίος πέθανε μόλις τελείωσαν τα γυρίσματα της ταινίας.

Το βραβείο Α ανδρικού ρόλου κέρδισε Νίκολας Κέιτζ ("Αφήνοντας το Λας Βέγκας"). Η Σούζαν Σάραντον τιμήθηκε για την ερμηνεία της στην ταινία "Θα ζήσω".Το Β ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Κέβιν Σπέισι ("Οι συνήθεις ύποπτοι"), Β γυναικείου στην Μίρα Σορβίνο ("Μικρή Αφροδίτη"). Η Βρετανίδα ηθοποιός Εμα Τόμσον τιμήθηκε με το Οσκαρ καλύτερης προσαρμογής σεναρίου ("Λογική και Ευαισθησία"), ενώ ο Κρίστοφερ Μακ Κουέιρ για το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο ("Οι συνήθεις ύποπτοι"). Η Ελληνοαμερικανίδα Κάρι Ανθόλις με το Οσκαρ παραγωγής και σκηνοθεσίας ντοκιμαντέρ μικρού μήκους ("Ενας επιζών θυμάται") και καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους στον Τζον Μπλερ.

Συγκινητική στιγμή ήταν η απονομή ειδικού Οσκαρ στον Κερκ Ντάγκλας,για την προσφορά του στον κινηματογράφο και το θέατρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ