Πέμπτη 28 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα προβλήματα απαιτούν δυναμικές κινητοποιήσεις

Ο γγ της ΔΗΚΕΒΕ και μέλος του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Χατζηγεωργίου μίλησε στο "Ρ" τόσο για τη διαμαρτυρία της Δευτέρας όσο και για τις προοπτικές του αγώνα των ΕΒΕ κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

- Ποια είναι η θέση της ΔΗΚΕΒΕ απέναντι στη συγκέντρωση της Δευτέρας; Στα πλαίσια των αποφάσεων της ΓΣΕΒΕΕ για πανελλαδικές κινητοποιήσεις των ΕΒΕ, ύστερα και από την άρνηση της "νέας" κυβέρνησης να πάρει κάποια μέτρα υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, μετά από σύσκεψη με τα σωματεία, αποφάσισε να προχωρήσει στη διοργάνωση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο τη Δευτέρα 1 του Απρίλη στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Παρόλο που εμείς σαν ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης διαφωνούμε με τη μορφή αυτής της διαμαρτυρίας, έχουμε αποφασίσει να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη μεγαλύτερη επιτυχία της. Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ΕΒΕ, όπως η πτώση του τζίρου, η ασύδοτη δράση των πολυκαταστημάτων, η άδικη φορολόγηση με τα "αντικειμενικά" κριτήρια του 35% των ΟΕ - ΕΕ - Συνεταιρισμών, η επαγγελματική στέγη, το ωράριο, η μη χρηματοδότηση της βιοτεχνίας, ο κατακλυσμός εισαγομένων προϊόντων και η ρύθμιση για τους οικονομικούς πόρους του συνδικαλιστικού κινήματος δεν είναι προβλήματα μικρού μεγέθους που αντιμετωπίζονται με εκδηλώσεις μιας Δευτέρας απόγευμα, με νεκρή την αγορά λόγω αργίας και σε αίθουσα των εκατό ανθρώπων.

- Πιστεύετε πως έπρεπε να επιλεγεί διαφορετικός τρόπος κινητοποίησης που θα λειτουργούσε πιο αποτελεσματικά τουλάχιστον στο θέμα της ενημέρωσης;

Τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ΕΒΕ πρέπει να γίνουν ευρύτερα γνωστά στο λαό. Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος για τις αιτίες που τα προκαλούν, που δεν είναι παρά η πολιτική που εφαρμόζει και αυτή η κυβέρνηση, υπακούοντας και υλοποιώντας κατά γράμμα τις εντολές της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι η πολιτική του προγράμματος της οικονομικής σύγκλισης, που φέρνει τη μεγάλη λιτότητα για όλους τους εργαζόμενους και τα τεράστια υπερκέρδη στην οικονομική ολιγαρχία.

Στα πλαίσια αυτά, εμείς σαν ΔΗΚΕΒΕ εκτιμάμε πως η συγκέντρωση έπρεπε να προγραμματιστεί σε ανοιχτό χώρο, σε ημέρα και ώρα που θα υπάρχει και θα κυκλοφορεί κόσμος. Αν γίνεται εκδήλωση για την εκδήλωση, ρίχνοντας μια τουφεκιά για την τιμή των όπλων, εμείς και όλες οι συνεπείς δυνάμεις τούς απαντάμε πως κάνουν λάθος να περιμένουν αποτέλεσμα. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί η στάση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που δε συμμετέχει στην κινητοποίηση, αποδυναμώνοντας τον αγώνα των ΕΒΕ. Επίσημα λένε πως θα ακολουθήσουν δική τους πορεία κινητοποιήσεων, ξεκομμένη από τους επαγγελματίες και τους βιοτέχνες, όμως αυτού του είδους οι τακτικές λειτουργούν διασπαστικά πάνω ακριβώς στην κορύφωση των προβλημάτων. Πιστεύω πως οι έμποροι της πόλης μας θα δώσουν την απάντηση που αρμόζει στη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου και θα συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Δευτέρας.

- Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε σε όλους τους ΕΒΕ ενόψει της κινητοποίησης και ποιος είναι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσουν στο μέλλον;

Καλούμε όλους τους συναδέλφους επαγγελματίες εμπόρους και βιοτέχνες να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση, γιατί τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, γιατί το δίκιο είναι με τους ΕΒΕ, γιατί ο κλάδος μας έχει τη δύναμη να φέρει λύσεις μέσα από τους αγώνες με την αλλαγή συσχετισμών στις δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος και την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας, της ανεργίας και της ακρίβειας.

Ενα μέτωπο αντιμονοπωλιακό, της εργατικής τάξης, των αγροτών, των μικρομεσαίων στρωμάτων και των συνταξιούχων είναι αυτό που θα ανατρέψει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, είναι αυτό που θα φέρει τη νίκη.

Φ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ