Πέμπτη 28 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΣΤΟΠ στο ξεπούλημα του "Κοκκιναρά"

Εκανε δεκτή χτες αίτηση αναστολής του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας

Προσωρινό φραγμό στα σχέδια της Εκκλησίας για οικοπεδοποίηση του δασοκτήματος Κοκκιναρά έβαλε χτες το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με απόφασή του (136/96) το Τμήμα Αναστολών έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής που είχε υποβάλλει ο Σύνδεσμος Προστασίας Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Στις 12 Ιούνη 1996 το ΣτΕ θα συζητήσει την αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας για την "αξιοποίηση" του δασοκτήματος.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι οι αναδασωτέες εκτάσεις αποτελούν ευαίσθητα και ευπαθή οικοσυστήματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τους νόμους, για να διασφαλιστεί ο δημόσιος σκοπός της ομαλής και βέβαιης αναγέννησής τους ως δασικών οικοσυστημάτων. Επίσης θεωρεί ότι, οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να παρακωλύσει την επίτευξη του δημόσιου αυτού σκοπού, απειλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον που δικαιολογεί τη χορήγηση αναστολής.

Η Εκκλησία της Ελλάδας στις αρχές του χρόνου είχε προκηρύξει διαγωνισμό "αξιοποιήσεως αγροδασοκτήματος Κοκκιναρά Πεντέλης". Η υποβολή των προσφορών θα γινόταν την Πρωταπριλιά. Στην ουσία όμως η Εκκλησία "έβγαζε στο σφυρί" 3.747 στρέμματα δασικής έκτασης, η οποία μετά την πυρκαγιά του 1982 είχε κηρυχτεί αναδασωτέα.

Στις 29-2-96 μάλιστα, το υπουργείο Γεωργίας με έγγραφό του προειδοποιούσε την Ιερά Σύνοδο ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί επειδή η έκταση αυτή έχει κηρυχτεί αναδασωτέα. Επίσης την καλούσε να ματαιώσει το διαγωνισμό διότι ο πλειοδότης αν αποσκοπεί σε οτιδήποτε πέραν της αναδάσωσης θα υποστεί ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Οπως έχει γράψει επανειλημμένα ο "Ρ", η Εκκλησία της Ελλάδας γνωρίζει ότι πρόκειται για μη οικοδομήσιμη έκταση και καλεί, μέσω της προκήρυξης του διαγωνισμού, τον πλειοδότη να βρει τρόπο να παρακάμψει το νόμο. Στην προκήρυξη αναφέρεται ότι "λόγω της αναφερθείσης εδαφολογικής καταστάσεως του κτήματος διά την αξιοποίησίν του θα απαιτηθούν διαδικασία προς χαρακτηρισμόν του, άδεια από δημοσίους αρχάς και προεδρικά διατάγματα. Ταύτα πάντα θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικώς μόνον με ενέργειες και δαπάνας του ανακηρυχθησομένου πλειοδότου". Επίσης δεν παραβλέπεται και το οικονομικό συμφέρον της Εκκλησίας αφού, όπως προκύπτει από το κείμενο της προκήρυξης, η αμοιβή της θα είναι "κατ' αξίαν και επιφάνεια... μετά την αφαίρεσιν των κοινοχρήστων χώρων".

Το 1958 η Εκκλησία είχε πουλήσει την έκταση αυτή στον οικοδομικό συνεταιρισμό "Το Αργεννον" αντί εννέα εκατομμυρίων. Σήμερα η Εκκλησία αμφισβητεί το τωρινό ιδιοκτησιακό καθεστώς διότι το Εφετείο Αθήνας με απόφασή του το 1966 ακύρωσε το συμβόλαιο μεταβίβασης, ενώ άλλη ακυρωτική απόφαση ήρθε το 1973 από τον Αρειο Πάγο. Η σημερινή αξία αυτών των στρεμμάτων είναι 475 εκατομμύρια, σύμφωνα με έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας (12-9-95).

Ομως το οικονομικό αλισβερίσι είναι μεγαλύτερο, αφού το 1994 ελβετική εταιρία πρόσφερε 110 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά της περιοχής, στην οποία θα "δημιουργούσε" οικισμό για "Ελληνες υψηλού οικονομικού και πνευματικού επιπέδου...". Η επένδυση της εταιρίας θα ήταν της τάξης των 1,7 δισ. δολαρίων.

Σήμερα στις 11 το πρωί ο ΣΠΑΠ διοργανώνει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο"Τιτάνια". Στις 6.30 το βράδυ η Επιτροπή Ειρήνης Αμαρουσίου διοργανώνει στα γραφεία της (Μιλτιάδου 4) συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια της Εκκλησίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ